BLAZE BAYLEY – Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II)

Pravdepodobne najambicióznejší hudobný projekt, sci-fi trilógia „Infinite Entanglement“, britského nezmara BLAZE BAYLEYHO prináša svoje už druhé pokračovanie nazvané „Endure and Survive“. V krátkom časovom intervale sa opätovne ponárame do príbehu Williama Blacka, ktorému je zverená jeho životná úloha.

Základná premisa sa týka misie už spomenutého hlavného hrdinu, ktorej cieľom je nájdenie tzv. Keplerových planét, teda planét s podmienkami života totožných s tými na planéte Zem. Príbeh na minulom záseku rozvíjal dôvody misie a s tým spojené jej neurčité očakávania. Tie sa prelínali s bojom odohrávajúcim sa vo vnútri hlavnej postavy, podstatou jeho bytia a pochybnosťami, či je vôbec živou bytosťou. Novinka posúva príbeh ďalej, zároveň retrospektívne objasňuje momenty jeho minulosti, ktorá sú stále živnou pôdou jeho vnútornej rozorvanosti. Príbeh záverom graduje odhalením konšpirácií, cez ktorých Wiliamovi dokonca pôjde o život.

BLAZE BAYLEY – Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II)

Hoci príbeh poskytuje vcelku zaujímavú nadstavbu tohto heavy metalového kúsku, jeho poznanie nie je nevyhnutné k oceneniu kvality nahrávky. Jednotlivé hovorené pasáže doplňujú, vysvetľujú a posúvajú príbeh. Hudobná zložka sa nimi stáva veľkolepejšou a komplexnejšou. Týchto prvkov je síce viac ako naposledy, skladby stále však pôsobia kompaktne, netrieštia sa a dodávajú albumu dojem väčšej koncepčnosti.

Zvuk je čosi, čo je predmetom očakávaní a súčasne aj boľačkou každého Blazeovho albumu, minimálne od čias „The King of Metal“ z roku 2012. Ten trpel značne nevýrazným a doslova rozháraným zvukom. Časy prierazného a hutného zvukového valu z obdobia „Promise and Terror“ sú evidentne v nedohľadne a ani terajšia novinka sa im nepribližuje. Ťažko očakávať zmenu do budúcna, berúc do úvahu životnú situáciu tohto pravdepodobne najsmolnejšieho heavy metalového odroňa.

Napriek tomu, že by zvuku svedčila väčšia vyváženosť, prehľadnosť a ráznosť, tak tieto nedostatky sú priam pochované úprimnosťou, nadšením a doslova vervou akou Bayley súka heavy metalové slogany, ako sa opiera do refrénov a akým uveriteľným je každý tón vokálu. So svojou silou a farbou hlasu, milovanou a súčasne aj nenávidenou, dominuje nahrávke a predstavuje sa v skvelej forme. Väčšinu inštrumentálnej časti mali na starosti opätovne chalani z britskej kapely ABSOLVA. Chris Appleton (gitary) dokazuje skvelý inštrumentálny talent, zmysel pre gitarové dramatično. Zásobuje skladby nespočetnými motívmi, ktorým nechýba cit pre prekvapenie a vzruch.

Blaze Bayley

„Endure and Survive“ ako taký, poľavil na melodickosti gitarových liniek, priamosti motívov a akejsi ľahkosti svojho predchodcu. Skladby majú potrebnú údernosť, sú viac „heavy“,  pôsobia košatejším dojmom a hlavne gitary idú na dreň. Kombinácia hovoreného slova, ženského vokálu, akustických pasáži gitár a klasických nástrojov dovoľuje hudobnej zložke dokonale oscilovať medzi momentmi výpravnosti, intimity a heavy metalového výplachu.

Sprvu hneď samotná titulná skladba premieša tieto ingrediencie, postrehnite hlavne vrstvené gitary máličko pripomínajúce výpravnosť bývalej domovskej kapely hlavného kapelníka. „Escape Velocity“ je najväčším hitom albumu, ktorý je hnaný vpred refrénom, úsečným riffom, melodickým sólom a kopou vyhrávok. Zato „Blood“ s refrénom ako remeň je presne typom skladby, vďaka ktorej Blazeovi budete zobať na koncerte z ruky. Prostredná pasáž albumu obsahujúca trojicu „heavy“ položiek „Eating Lies“, „Destroyers“ a „Dawn of the Dead Son“ je pasážou, v ktorej dominujú emócie sršiace z vokálu podporené dramatickým hutným valom gitár.

„Remember“ zase podmanivo kombinuje akustické gitary a klasické husle. Skladba je dokonca ozvláštnená akordeónom, ktorý ju príťažlivo zjemňuje. Cez tradične metalovú „Fight Back“ a pochodovú „The World Is Turning the Wrong Way“ sa dostávame k záverečnému finále „Together We Can Move the Sun“. Začínajúc v intimite vokálu sprevádzaného gitarovým vybrnkávaním rastie do majestátnosti, kde následne v gitarovom sóle sa láme končiac precíteným takmer recitálom.

BLAZE BAYLEY nesklamal. Svoju heavy metalovú vášeň a nadšenie pretavil do hudobného materiálu, ktorému síce chýba dnes tak žiadaná zvuková moderna. Nechýba mu ale srdce, tovar častokrát nedostatkový…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Blaze Bayley Recordings
Dátum vydania: 03.03.2017
Web: http://www.blazebayley.net/
Zostava:
Blaze Bayley – vokály
Chris Appleton – gitary
Karl Schramm –basgitara
Martin McNee – bicie
Tracklist:
Endure and Survive (4:27)
Escape Velocity (3:27)
Blood (4:41)
Eating Lies (4:48)
Destroyer (4:30)
Dawn of the Dead Son (5:19)
Remember (3:58)
Fight Back (3:25)
The World Is Turning the Wrong Way (4:35)
Together We Can Move the Sun (8:14)
Diskografia:
The Man Who Would Not Die – 2008
Promise and Terror – 2010
The King of Metal – 2012
Infinite Entanglement – 2016
Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II) – 2017
Definitíva:
Meno BLAZE BAYLEY by v heavy metalovom svete mohlo byť synonymom úprimnosti, odhodlania, nezlomnosti až tvrdohlavosti. Tých asociácií je mnoho a každá z nich je v svojom hudobnom prevedení evidentne prítomná aj na novinke „Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II)“. Ten je poctivým heavy metalovým kúskom, ktorému síce chýba kvalitné zvukové prevedenie, to je ale kompenzované hudobným nadšením a srdcom interpreta.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla