LOCK UP – Demonization

Známi to borci extrémnej muziky si našli po dlhšej odmlke spoločný čas pre svoj hviezdny projekt, aby vytvorili ďalší hlučný počin. LOCK UP sa hlásia opäť o slovo s novým albumom „Demonization“.

Ono, dlhšie odmlky sú v takýchto prípadoch aj očakávané. Stačí si len pozrieť v koľkých ďalších zoskupeniach sú členovia LOCK UP angažovaní a hneď je jasné, že nájsť termín, ktorý by vyhovoval všetkým, také ľahké nebude.

LOCK UP – Demonization

Od poslednej radovky „Necropolis Transparent“ sa udiala zmena na poste vokalistu, keď Tomasa Lindberga (AT THE GATES) nahradil nemenej známy Kevin Sharp (ex-BRUTAL TRUTH). LOCK UP sú v roku 2017 samozrejme stále poriadnou brúskou, aj keď zvukovo je to hutnejšie a skôr deathovejšie. Sekanica je to v podstate počas celého albumu, dĺžka činí 42 minút (limitovaná edícia má ešte  dva bonusové songy navyše).

Spočiatku som sa obával či tej minutáže nie je príliš, ale je to celkom stráviteľné. Páni toho nadelili radšej viac, pretože ktovie kedy pre nich opäť nastane pravá chvíľa nahrať niečo nové. Spočiatku sa možno nedostanete hneď do jadra veci, ale materiál na novinke je poriadne našlapaný a agresívny, no patrí sa povedať, že aj dostatočne rozmanitý.

Gitarová práca je zvládnutá veľmi dobre. Neustále sa niečo deje, riffuje sa v grindovom a death metalovom duchu, sú tu melodickejšie vyhrávky, menia sa tempá, rozvíjajú gitarové postupy a čo je hlavné, tie riffovačky stoja za to a parádne lezú do ucha. Mnohokrát je tu samozrejme prítomný závan tvorby NAPALM DEATH. Pomyselným bičom to ženie dopredu neohrozený Nick Barker a v jeho prípade to je veru čistá smršť. Celé to stmeľuje štekajúci Kevin Sharp. Ten predvádza jemu typický a keď treba tak variabilný vokál od ukričanej polohy, cez zbesilú, až po psychoticky šialenú.

LOCK UP

Dôkaz o pestrosti ponúka hneď už úvodná „Blood and Emptiness“, zbesilá otváračka, no neskôr tu máme dokonca na krátky moment doomový motív a zmenu s pasážou s vytiahnutou basgitarou. Takáto zásadnejšia zmeny, keď sa prejde od rúbanice do doomu, však už na albume prirodzene častejšie nie je. Pestrosť aktuálnej nahrávky LOCK UP je aj o mixe dobrých riffov, odbočiek k iným motívom a o rýchlosti.

V zásade album nemá nejakú kolísavú kvalitu, no predsa len je na tom o poznanie lepšie druhá polovica nahrávky. Príde mi, že je o chlp zbesilejšia. Na „Demonization“ mám vyslovene problém len s jednou jedinou skladbou, a to práve rovnomennou a zároveň aj najdlhšou. Ide o menší experiment, ktorý je industriálne ladený v pochodovom tempe a so zborovým spevom. Zaujať ma to veru nezaujalo a keby ju LOCK UP z albumu vynechali, myslím, že sa nič neudeje.

V prvej polovici albumu zaujme ešte o čosi menej ako ostatné songy zrejme aj „Instruments of Armageddon“, ktorá vo väčšina času plynie v strednom tempe. Ostatné skladby na nahrávke sú však už slušnou besnotou, seká a rúbe sa. Aj keď je „Demonization“ drviaci nástrel, tak nemožno povedať, že by bol nerytmický, práve naopak. Môže za to najmä už spomínaná gitarová sekcia.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: grindcore/death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Listenable Records
Dátum vydania: 10.03.2017
Web: https://www.facebook.com/LockUpOfficial
Zostava:
Kevin Sharp – vokály
Anton Reisenegger – gitara
Shane Embury – basgitara
Nicholas Barker – bicie
Tracklist:
Blood and Emptiness (3:08)
The Decay Within the Abyss (2:58)
Locust (2:14)
Demonization (5:20)
Demons Raging (2:46)
Desolation Architect (3:16)
Instruments of Armageddon (2:24)
Sunk (2:32)
The Plague That Stalks the Darkness (2:59)
Foul from the Pure (3:16)
Mind Fight (1:56)
Void (2:38)
Secret Parallel World (1:59)
We Challenge Death (4:01)
Diskografia:
Pleasures Pave Sewers – 1999
Hate Breeds Suffering – 2002
Necropolis Transparent – 2011
Demonization – 2017
Definitíva:
LOCK UP nahrali veľmi dobrý death/grindový album „Demonization“, ktorý je plný nespútanej agresie a živočíšnosti s výborne zvládnutou gitarovou prácou. Možno to nie je najsilnejší počin od tejto all star band, ale každopádne ide aj tak o smrtiaco-rýchlu a a skladateľsky veľmi slušnú dosku, čo sa od tak hviezdneho a skúseného obsadenia aj čakalo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla