Leprous – Bilateral

Poznáte EMPEROR? Áno? Poznáte IHSAHNA? Áno? A poznáte LEPROUS? Hm…? Táto nórska partička skôr narodených chalanov sa práve zmieta okolo Ihsahna ako doprovodná kapela pri koncertnej podpore k jeho nahrávkam. Progresívno/avantgardná skupina LEPROUS v doterajšej histórii vydáva svoj tretí štúdiový album s názvom Bilateral. A preto som veľmi zvedavý, čo ponúka našim ušiam táto pätica hudobníkov. Nakoľko som predchádzajúce albumy nepočul a doslova som sa s touto skupinou stretol len na doporučenie od kamaráta, nebudem sa na ne odkazovať a ani porovnávať.
Album Bilateral je veľmi ambicióznou nahrávkou, ktorá v sebe zahŕňa veľké množstvo nálad a atmosfér v podobnom duchu ako ich žánroví súputníci ARCTURUS alebo AGE OF SILENCE. Samozrejme produkcia a charakteristika zvuku je svojská, miestami s príchuťou 70. rokov a náladami queenovského korenia z dôb skladby Flash Gordon použitím práve v rovnomennej prvej skladbe Bilateral. Najdlhšia skladba na albume je desať minútová Forced Entry. Tento kúsok v sebe zahŕňa všetky poznávacie znaky skupiny LEPROUS. Obsahuje prvky jazzu, rock 70. rokov, prog v štýle PINK FLOYD a dokonca aj polyritmické vložky ako od MESHUGGAH.

LEPROUS predstavujú svoju skladateľskú tvorivosť, ktorá je na vysokej úrovni. Ako je takáto pestrosť štýlov skomponovaná do jedného celku, je pre mňa celkom záhadou. Treťou skladbou v poradí je Restless. Tá má jemný melancholický nástup so zaujímavou gitarovou linkou. Zasa ma pri ich počúvaní napadla ďaľsia skupina a to Švédi PAIN OF SALVATION a ich album Scarsick. Naozaj, sú tam prvky podobné práve im, ale bez toho aby to bola hlúpa kopírka tejto slávnejšej skupiny. V úvode ďalšej skladby Thorn je počuť veľký roh, a pozor! Sóluje tu trubka. Skvelý zvuk bicích, zložitosť, technika a dostatok všetkého citu v tom len umocňuje kvalitatívny zážitok z počúvania tohto albumu. Pomalá hitovka Mb. Indifferentia je šesťminútová záležitosť a ukazuje trošku inú tvar skupiny. Pesnička sa postupne vyvýja, nabalujú sa na ňu zvukové prvky nástrojov a spolu tvoria vkusnú ucelenú čerešničku na torte. Pre mňa je aj napriek tomu, že je pomalá, jednou z najlepších skladieb na tomto albume. Nástroje hrajú pre seba, ale zároveň každý z nich presne ťahá ten ďalší so sebou. Kvalitné basové linky, mäkkší zvuk gitary spolu s jemným klavírom a precíteným spevom. Po troch minútach započuť aj hru na akustickú gitaru. Záver je pekne vystupňovaný. Skladba Wate Of Air je čo sa rýchlosti týka úplný opak. Poriadna vypalovačka so silným  a technickým zvukom a miernym blackovým škrekotom, ktorého je na celom albume máličko. Hypnotické klávesové party a agresivita sa riadne zarývajú do mozgu. V Mediocrity Wins zaujmú pekné syntetizátorové efekty s nadupanými basovými vyhrávkami ako od „čili papričiek“. Je naozaj úchvatné koľko zvukov a techník používa kapela v každej pesničke. Zaujímavú štruktúru prezentuje aj skladba Cryptogenic Desire. Spočiatku počujeme len spev a klavír, na ktoré sa nabalí tvrdšia gitara a rýchle kopáky. Spev je opäť perfektný. Painful Detour je opethovská bodka so všetkým, čo na koniec tohto vydareného albumu patrí.

Bilateral by som teda kľudne zhrnul aj podľa názvu, ako album obojstranne prezentujúci hudobné cítenie týchto makačov. Na jednej strane veľký cit pre progrock, experimenty a atmosféru, na druhej strane potrebná tvrdosť pre gradáciu skladieb. Snáď neexistuje nástroj, ktorý by nevedeli zakomponovať do skladieb. Kapela predstavuje nezvyklú originalitu komponovania už počutých sekvencií a pasaží od viacerých mojich a určite aj ich obľúbených skupín a slávnejších kolegov. Avšak LEPROUS to zvládli na milión percent. Zabaliť takúto muziku do svojho kabáta je taktiež kus umenia a títo hudobníci to zvládli perfektne.

Žáner: progresívny/avatgarde metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Inside Out
Dátum vydania: 22.8. 2011
Web-stránka: www.leprous.net
Zostava:
Einar Solberg – klávesy, spev
Tor Oddmund Suhrke – gitara
Oystein Landsverk – gitara
Rein Blomquist – basgitara
Tobias Ornes Andersen – bicie
Diskografia:
Aeolia – 2006
Tall Poppy Syndrome – 2009
Bilateral – 2011
Tracklist:
Bilateral (4:00)
Forced Entry (10:20)
Restless (3:30)
Thorn (5:47)
Mb. Indifferentia (6:33)
Waste Of Air (5:32)
Mediocrity Wins (6:07)
Cryptogenic Desires (2:45)
Acquired Taste (5:13)
Painful Detour (8:18)
Definitíva:
Mladí nórski pionieri LEPROUS z novej vlny
 progresívneho a avangardného metalu vydali
 tretí a určite nie posledný album.
Vychytané pasáže plné najrozličnejśích hudobných
 polôh a sluchových pocitov, s použitím zvukov
 a nástrojov od výmyslu sveta a dá sa povedať,
že aj typických pri zmesi týchto žánrov.
Tak taká je ich novinka Bilateral. Určite by vás pri jej
 počúvaní nemala premôcť nuda,
každú chvíľu vás nahrávka niečím prekvapí.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla