Lacuna Coil – Dark Adrenaline

A je to tu! Talianska formácia LACUNA COIL vydala nový album, na ktorom pracovala necelý rok. Už názov albumu prezrádza, že kapela má od optimistických tém ďaleko. Členovia skupiny prežili v ostatných rokoch v osobnom živote mnoho smutných zážitkov. Takisto aj hudobná scéna stratila za posledné roky veľa skvelých ľudí (napr. Gary Moore, Peter Steele, Ronnie James Dio…). Tento album je hlavne o pocitoch. Pocit straty a neistoty, teda typické témy, na aké sme od LACUNA COIL zvyknutí. Tentokrát je materiál ešte o niečo viac depresívnejší, no hudobne je o niečo divokejší ako predošlá nahrávka Shallow Life.
Spevák Andrea Ferro sa v pár rozhovoroch priznal, že pôvabná Cristina Scabbia s dobrým hlasom bola a je určite veľkým prínosom pre kapelu. V roku 1994, keď formácia vznikla, nebolo na metalovej scéne ešte toľko skupín so ženským vokálom, tak ako je tomu dnes (napr. WITHIN TEMPTATION, NIGHTWISH). Koncept komerčnej metalovej hudby akú prezentuje LACUNA COIL s bývalou modelkou Cristinou sa osvedčil pri poslednej úspešnej nahrávke. Kapela sa preto rozhodla s týmto konceptom pokračovať aj  naďalej, s tým rozdielom, že do novinky pridali viac dynamiky. K dokončeniu skladieb sa skupina dostala až koncom minulého roku. Produkcia Dark Adrenaline prebehla teda veľmi rýchlo. Keď som pred pár rokmi počúvala LACUNA COIL, vedela som už len podľa hlasu speváčky, že táto skupina mi bude ešte dlho sympatická. Poďme, ale späť k spomínanému albumu a jeho skladbám.

Hneď prvá, Trip in the Darkness rozbieha album na plne obrátky. Žiadne jemné intro, žiadna prestávka. Minulý rok ju kapela predstavila na poslednom turné, na ktorom výborne zabodovala. Ani nasledujúca skladba Against You vám nedovolí ani na chvíľu si odpočinúť. Textovo pojednáva o nepokojoch, ktoré vládli minulý rok v Afrike. Kapela rada tvorí piesne, ktoré sú vhodné na koncerty a Dark Adrenaline je toho priamym dôkazom.

Ak ste si mysleli, že ďalšia skladba Kill the Light bude trochu pomalšia, tak nato zabudnite! Pokračujeme aj nadalej v rýchlom tempe. Duet Andrea a Cristiny je krásny a ako vždy sa vzájomne vhodne dopĺňajú. Pomalšou je až ďalšia skladba Give Me Something More, no od balady má aj tak stále dosť ďaleko. V Give Me Something More si viac zaspieva spevák Andera Ferro, a preto sa mi skladba páči menej. Jednoducho jeho hlas nemám až tak v obľube. Jedine Cristinou spievaný refrén to trochu zachraňuje. Pieseň Upsidedown je opäť poriadnym koncertným delom, reprezentujúci rukopis tejto skupiny. Aj keby sa v nej nespievalo, bolo by jasné, kto ju nahral. Prvou skutočne pomalšou skladbou tohto albumu je End of Time. Text je osobný a povráva o ukončení vzťahu, o snahe urobiť bodku po trápení a nekončiacom žiale. Texty tohto typu majú pre mňa čarovnú moc, pretože sú takou malou oneskorenou terapiou. Niekedy človek v danej chvíli nevie nájsť tie správne slová, ktoré vystihujú jeho pocity, jednoducho ich len cíti a prežíva. Až po určitom čase, keď je už všetko dávno preč a keď ostali iba spomienky, je schopný opísať, ako vtedy vnímal spomínané veci. Ďalšie skladby I Dont Believe In Tomorrow, Intoxicated a The Army Inside sú tvrdé kúsky, v ktorých neviem nájsť nič zaujímavé, no na koncert sa budú isto hodiť.

Na albume nájdete aj cover známej skladby Losing My Religion od skupiny R.E.M. Z nového albumu to bola prvá skladba, ktorú som počula a hneď sa mi pozdávala a páčila. Ďalší song Fire začína spevom do „rozhlasovky“ a motivuje vás ku skákaniu, „metleniu“ a spievaniu. Záverečnú skladbu My Spirit venovala skupina zosnulému Petrovi Steelovi (TYPE O NEGATIVE). LACUNA COIL boli s TYPE O NEGATIVE na turné a stali z nich priatelia. Keď sa členovia kapely dozvedeli o Petrovej smrti, tak basák Marco zložil ešte počas tej noci túto skladbu. Mimochodom, Marco píše celkovo najväčšiu časť skladieb.

Dark Adrenaline je hudobne adrenalínový, ale skôr komerčný album. Na albume opäť nechýbajú spevácke duety Cristiny a Andrea. Pomalšie kúsky však na tomto albume nenájdete. Nový materiál sa bude skôr páčiť pop-metalovým fanúšikom. Márne v ňom budete hľadať niečo gotické alebo symfonické. Dark Adrenaline je takým priemerom. Rozhodne nie je horší ako predošlé albumy, ale nepríde mi ani úplne fantastický. Je počúvateľný a veľa skladieb je vhodných na koncerty, no na môj vkus je až príliš divoký. Očakávala som vyváženejší album, čo sa týka tempa pesničiek. Pokiaľ však uprednostňujete tvrdší a komerčnejší metal, prídete si na svoje.

Žáner: gothic metal/alternative pop metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: Century Media
Dátum vydania: 23.1.2012
Webstránka: www.lacunacoil.it
Zostava:
Cristina Scabbia – spev
Andrea Ferro – spev
Cristiano Migliore – gitara
Marco Emanuele Biazzi – gitara
Marco Coti Zelati – basa, klávesy
Cristiano Mozzati – bicie
Diskografia:
In A Reverie – 1999
Unleashed Memories – 2001
Comalies – 2002
Karmacode – 2006
Shallow Life – 2009
Dark Adrenaline – 2012
Tracklist:
Trip the Darkness (3:15)
Against You (3:51)
Kill the Light (3:34)
Give Me Something More (3:54)
Upsidedown (3:04)
End of Time (3:53)
I Dont Believe In Tomorrow (4:12)
Intoxicated (3:48)
The Army Inside (3:12)
Losing My Religion /R.E.M. cover/ (3:42)
Fire (2:55)
My Spirit (5:50)

Definitiva:
LACUNA COIL stavili na rýchlejšie pesničky
 vhodné na koncerty. Pomalších skladieb je pomenej
 a celkovo je novinka divokejšia ako predošlé nahrávky.
Dark Adrenaline osloví skôr fanúšikov, ktorí majú radi komerčnejší metal.

Autor: Darksinia

Hodnotenia autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla