Napalm Death – Utilitarian

Kto by to bol povedal, že legendárna britská formácia NAPALM DEATH je na scéne už 31 rokov! Zvlášť, keď ich nahrávky stále nestratili nič so svojej rýchlosti, surovosti a agresivity. To isté sa dá povedať aj o ich vynikajúcich koncertoch. Ako za mladi, ak nie ešte lepší. Koncom februára vydali títo veteráni už 14. štúdiový album (a to nerátam rôzne splitká a kompilácie) s krkolomným názvom Utilitarian.
Dá sa čakať od NAPALM DEATH niečo nové? Myslím, že ani nie, ale oni aj napriek tomu s tým prišli. Nemusíte sa však obávať nejakého závratného odklonu štýlu. V 16 skladbách na ploche niečo väčšej ako trištvrte hodinka si prídu všetci fanúšikovia týchto legiend na svoje. Vo všetkých skladbách nájdete obľúbené prvky grindu, deathu, hc a punku s kladeným veľkým dôrazom na kričané refrény.

Utilitarian štartuje pokľudné intro Circumspect s miernym industriálnym nádychom. Avšak v hneď ďalšej Errors in the Signals sa rozpúta pravé peklo alá NAPALM DEATH, ktoré sa nezastaví až do konca. Barney ručí ako zúrivý a nezastaviteľný býk, Mitch sa pridáva výborným jačákom. Ešte v úvodnej časti albumu ma veľmi príjemne zaskočil refrén v skladbe The Wolf I Feed. Prečo? Barney spieva melodickým spevom, ktorý sa v refréne podobá na FEAR FACTORY. Okrem toho sa mi zdá, že nielen v tejto skladbe dostal o niečo väčší priestor na svoj jačák gitarista Mitch Harris. Albumu nechýbajú ani pekelné grindové výplachy, ktoré ponúkajú skladby Nom de Guerre alebo Opposites Repelent. Mňa osobne veľmi zaujala aj skladba Blank Look About Face, ktorá začína kričaním názvu skladby, ktoré sa tiahne celou skladbou. Nechýbajú krásne gitarové zasekávačky, zaujímavá melódia a dobré tempo. Úplne ma dostal v závere zborový a hlboký skoro až operný spev, ktorý dá skladbe absolútne iný a naozaj vynikajúci rozmer. V podobne ladenom melodickom speve v refréne pokračuje Barney hneď v ďalšej skladbe Leper Colony. Tento vokál je však samozrejme prestriedaný s klasickým revom. Trošku mi chýbajú typické niekoľkosekundové vypalovačky, ale neberiem to ako nejaký nedostatok tohto albumu. Opísať by som vám mohol v podstate každú skladbu, ale je to úplne zbytočné. Niekedy je lepšie raz počuť ako stokrát čítať.

Na Utilitarian nie je slabá skladba, album je maximálne vyvážený a myslím, že v pozitívnom slova zmysle vás prekvapí Barney so svojím čistým a hlbokým vokálom. Taktiež cítiť v niektorých skladbách industriálne poňatie gitarových partov. Popritom však NAPALM DEATH absolútne nič nestratili so svojej údernosti a zbesilosti. Osobne si myslím, že NAPALM DEATH nenahrali slabší album vo svojej diskografii, čo potvrdzujú aj novinkou, ktorá hraničí s genialitou. Najzaujímavejšie na tom je, že som od tohto albumu absolútne nič nečakal, iba poctivý NAPALM DEATH a títo skúsení borci mi to nandali aj s pridanou hodnotou. Naozaj klobúk dole, strhujúci album!

Žáner: grindcore/death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 27.2.2012
Web: www.napalmdeath.org
Zostava:
Mark „Barney“ Greenway – vokály
Mitch Harris – gitara, vokály
Shane Embury – basgitara
Danny Herrera – bicie
Diskografia:
Scum – 1987
From Enslavement To Obliteration – 1998
Harmony Corruption – 1990
Utopia Banished – 1992
Fear, Emptiness, Despair – 1994
Diatribes – 1996
Inside the Torn Apart – 1997
Words from the Exit Wound – 1998
Enemy of the Music Business – 2000
Order of the Leech – 2002
The Code Is Red…Long Live the Code – 2005
Smear Campaign – 2006
Time Waits For No Slave – 2009
Utilitarian – 2012
Tracklist:
Circumspect (2:17)
Errors in the Signals (3:02)
Everyday Pox (2:12)
Protection Racket (4:00)
The Wolf I Feed (2:57)
Quarantined (2:47)
Fall on Their Swords (3:57)
Collision Course (3:14)
Orders of Magnitude (3:21)
Think Tank Trials (2:27)
Blank Look About Face (3:12)
Leper Colony (3:23)
Nom de Guerre (1:07)
Analysis Paralysis (3:23)
Opposites Repellent (1:22)
A Gag Reflex (3:30)
Definitíva:
Utilitarian je absolútne vyvážený album
 od skúsených harcovníkov, či skôr priekopníkov
 grindcoru NAPALM DEATH. Opäť si na svoje
 prídu milovníci extrému. Štvorica hudobníkov primiešala
 okrem klasickej porcie grindu, deathu, hc a punku
 aj nečakaný koktejl v podobe niekoľkých
 melodických a hlbokých refrénov a industriálnom
 poňatí gitár. Už 31 rokov platí pre túto kapelu
 jednoduché: Prišli, videli, zvíťazili!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla