IMMORTAL – Northern Chaos Gods

Na novinku chladných Nórov IMMORTAL sme si museli počkať neuveriteľných 9 rokov. Ale výsledok stojí za to, veď posúďte sami.

Veľmi som sa tešil na novinku tejto black metalovej legendy. Určite som nebol sám, keďže posledný zárez do ľadu zaznamenala táto banda v roku 2009. Je potrebné pripomenúť, že novinka „Northern Chaos Gods“ je prvý krát bez Abbatha, ktorý sa dal na sólovú dráhu. Bol som zvedavý, čo jeho bývalý spolubojovníci vyryjú do hrubánskeho nórskeho ľadu. Lebo, nie je zárez ako zárez.

IMMORTAL – Northern Chaos Gods

Novinka začína skladbou, ktorá sa volá presne ako album. Je doslova zbesilá, rýchla, nekompromisná a veľmi hutná. Už v úvode nám Nóri naznačia, že sa neprišli len tak pohrať na topiacom sa rybníku, ale v zamrznutých vodách driemu kusiská ich ľadu, ktoré chcú von. „Into the Battle“ veľmi jemne naznačí cestu kam sa bude album uberať.

Tretí song „Gates to Blashyrkh“ je podľa mňa najčistejšou nahrávkou na albume. Táto pieseň mi príde až kryštálová a melodicky dokonalá. Ak by som mal porovnať (čo ale robím veľmi nerád) tento album so sólovkou ABBATHA, tak najbližšie by som ich k sebe vedel dostať práve touto piesňou. Ďalšia „Grim and Dark“ má niečo cez päť minút a keď sa bavíme o stopáži tohto celkového diela, príde mi veľmi primeraná. I keď pre zaujímavosť, rozdiel medzi najkratšou a najdlhšou piesňou, je skoro až šesť minút.

IMMORTAL

Album má naozaj čistý zvuk, je našlapaný a pôsobí ako dobre riadená strela. Za to všetko určite „môže“ aj slávna ikona na poli metalu ako takého – Peter Tägtgren. Ten si zobral vo svojom štúdiu The Abyss, na starosti mix aj produkciu nahrávky „Northern Chaos Gods“. Taktiež sa postaral o basgitarové party. Nemôžem povedať, že album nesie rukopis jeho domovských HYPOCRISY, i keď určitú podobnosť po drobnom rozpitvávaní by sme tam možno našli.

Skladba „Where Mountains Rise“ mi svojou štruktúrou a zvukom veľmi pripomína poslednú nahrávku DARK FUNERAL. Album sa nesie vo svojom nastolenom tempe aj v predposlednom a to najkratšom songu na albume „Blacker of Worlds“. Záver nám obstará naozaj grandiózny opus „Mighty Ravendark“, ktorý má vyše deväť minút. Priznám sa, nebolo by tejto skladby, IMMORTAL by odo mňa dostal „osmičku“. Avšak tento geniálny opus mi však povedal: „Jano, uvoľni sa“. A tak som sa uvoľnil a album si vypočul ešte párkrát. Nesnažím sa, no vždy sa mi podarí vypichnúť nejaký song z albumu tej či onej kapely a dnes to bude jednoznačne spomínaná záverečná „Mighty Ravendark“. Je to „čistá špina“ v perfektne zaobalenom tempe. Je to čierna rieka z čierneho ľadu. Úžasný song!

Jednoducho perfektná produkcia, výborný a už spomínaný kryštálový zvuk a dobré, miestami až závratné tempo tejto black metalovej legendy. Dobrá práca, chlapci.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 06.07.2018
Web: https://www.immortalofficial.com/
Zostava:
Demonaz – gitary, spev
Horgh – bicie
Tracklist:
Northern Chaos Gods (04:25)
Into Battle Ride (03:50)
Gates to Blashyrkh (04:38)
Grim and Dark (05:27)
Called to Ice (05:06)
Where Mountains Rise (05:51)
Blacker of Worlds (03:43)
Mighty Ravendark (09:14)
Diskografia:
Diabolical Fullmoon Mysticism – 1992
Pure Holocaust – 1993
Battles in the North – 1995
Blizzard Beasts – 1997
At the Heart of Winter – 1999
Damned in Black – 2000
Sons of Northern Darkness – 2002
All Shall Fall – 2009
Northern Chaos Gods – 2018
Definitíva:
IMMORTAL potvrdili novinkou svoje pevné miesto v black metalovom pekle. Ich album je zdrvujúci, veľmi rýchly a pritom kryštálovo čistý. Je jednoznačný a priamočiary. Ak by som mal túto nahrávku definovať jednou vetou, napíšem – Welcome to black metal 2018.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články