WACKEN METAL BATTLE 2012 – FINÁLE

Po dlhých mesiacoch sme v sobotu 21.apríla v Banskej Bystrici spoznali víťaza súťaže Wacken Metal Battle Slovakia 2012. Ako sme vás už informovali aj na našich stránkach, Slovensko bude na legendárnom festivale Wacken Open Air reprezentovať bratislavská formácia RUST2DUST, ktorá okrem samotného koncertu na tomto obrovskom festivale bude aj ďalej bojovať s víťazmi z ostatných krajín o kontrakt na jeden album. Teraz sa už však poďme pozrieť, ako prebiehal finálový večer.
Z finále sa odhlásila prešovská kapela FROWN pre zdravotné problémy jedného z členov kapely, teda aspoň tak znelo ich oficiálne vyjadrenie. Z finálovej šestice sa tak stala pätica. O postup na Wacken si to „rozdali“ HATE CONTROL, INFER, LUNATIC GODS, RUST2DUST a MÄSO. Finále sa konalo v klube Tirish Pub, ktorý bol na tento večer vybavený novým aparátom.

Ešte pred samotným finále som počúval z každej strany, že si tento večer nenechá ujsť množstvo fanúšikov. Samozrejme, ma to iba tešilo, no hneď po príchode do klubu som zistil, že realita bola iná. Okrem porotcov, členov kapiel a organizátorov by ste zrátali fanúšikov na prstoch svojej ruky. Samozrejme, nebolo tomu tak počas celého večera. Finále by si však rozhodne zaslúžilo oveľa väčší divácky záujem. Na chybe môže byť slabé promo akcie, nielen zo strany slovenského organizátora, ale aj zo strany samotných Nemcov. Ani len oficiálne stránky Wacken Metal Battle neboli aktualizované… Keď to však zhrniem celkovo a či chcem alebo nie, musím skonštatovať, že divácka účasť bola žalostná. Ani sám neviem čomu ju pripísať, možno sa fanúšikom zdalo vysoké vstupné, ktoré bolo 5 Eur. Nechajme moje úvahy o neúčasti a poďme už na samotné kapely, ktoré mali stanovený čas 30 minút.

Večer mal podľa facebookovského eventu začať o 19. hodine, na mieste sa to posunulo o pol hodinu, no nakoniec sa začalo hrať až tesne pred pol deviatou. Večer otvorili bratislavskí hardcoristi HATE CONTROL, ktorí mali naozaj nevďačnú úlohu. Hrali skoro pred vyľudnenou sálou, čo sa evidentne snažili nevnímať. Do vystúpenia dali naozaj všetko a odviedli profesionálny výkon.  Ich hardcore je energický a nie nepodobný hviezdam žánru HATEBREED. Hardcorové koncerty sú najmä o energii medzi kapelou a fanúšikmi, žiaľ HATE CONTROL ju nemali komu predať, ale napriek tomu odovzdali na pódiu všetko.

Po HATE CONTROL sa na pódiu predstavili skúsení harcovníci z Košíc INFER, na ktorých už bolo zvedavých o niečo viac ľudí, no stále to bola veľká bieda. INFER ovládajú svoje remeslo kvalitne a dokonale. Ich death/black má jednoducho povedané gule. Pravdou je, že líder Peter počas celého setu komunikoval so zvukárom, aby ich zvuk vyšperkoval, no k jeho spokojnosti sa to podarilo až k záveru setu, čo bolo trošku na škodu.

Ako ďalší sa na pódiu predstavili ďalší skúsení hudobníci, Martinčania LUNATIC GODS. Pravdou je, že sa zvučili o niečo dlhšie, avšak dosiahnuť kvalitný zvuk dá veľa práce. Nezávidel som úlohu ani zvukárovi Mirovi Spevákovi, ktorý robil čo mohol, ale nový aparát, na ktorom sa hralo ešte nebol odskúšaný, takže mal plné ruky práce. Späť k LUNATIC GODS. Tí si na finále pozvali aj hosťujúcu huslistku Júliu Mušákovú, ktorá sa narýchlo, ale veľmi dobre, naučila svoje party. „Lunatici“ kládli dôraz aj na imidž, pretože vokalista Emil a huslistka Júlia sa obliekli do ľudových krojov a ako prvú odpálili pecku „Zbojnícka“ z nového albumu „Vlnobytie“. Nielen pri nej využil Emil aj sekeru, čo korešpondovalo s obsahom skladieb. Na koncerte odzneli tri skladby z nového albumu, nezabudlo sa však ani na „Hate“ a „Balada o makovom mlynčeku“. „Lunatici“ mali pripravenú ešte jednu skladbu, na ktorú už nedošlo, pretože pravidlá boli neúprosné a 30 minút v ich spoločnosti ubehlo veľmi rýchlo.

Na rad prišli po LUNATIC GODS muzikanti z nášho hlavného mesta, RUST2DUST. Hneď od začiatku sa mi niečo nezdalo. Nie, nemyslím ich výkon, ale to, že mi niekto na pódiu chýbal. Bol to gitarista Semish, ktorý podľa slov kapely ostal „uviaznutý“ v USA. RUST2DUST, tak odohrali koncert vo štvorici. Ak sa nemýlim, tak oproti semifinálovému kolu mierne obmenili svoj playlist. O kvalitách tejto kapely niet pochýb, pódiový prejav a techniku hrania majú zmáknuté dokonale. Ich moderný metal schytil aj fanúšikov pod pódiom. Pravda, väčšiu časť tvorili Bratislavčania, ktorí prišli podporiť svojich miláčikov jedným minibusom, ktorý im prenajala kapela. Tento krok veľmi oceňujem. Z celej kapely musím opäť najviac vyzdvihnúť mladého a talentovaného speváka Tomáša Buroňa, ktorý bezchybne striedal čistý vokál s extrémnejším. Koncert ukončili svojím azda najväčším hitom „Kráľ skazy“. Aj RUST2DUST dali do svojho vystúpenia všetko, aj keď jedným dychom dodám, že jedna gitara dosť chýbala.

Záverečnou kapelou bolo zvolenské trio MÄSO, ktorých tiež prišla podporiť hŕstka skalných fanúšikov a kamarátov zo spriaznených zvolenských kapiel. Mäsiari odohrali klasicky profesionálny a oddaný set, ktorý chytil každého v sále. Konečne sa v Tirishi strhlo aj menšie pogo, ktoré „vyprovokavali“ zvolenskí fanúšikovia. Tak, ako v Košiciach, odzneli skladby zo stále aktuálneho albumu „Súkromný život bohov“, a „Srdcová sedma“. Narozdiel od semifinále ukončili Mäsiari koncert staršou peckou „Under Pressure“.

Všetky kapely dali do svojich vystúpení naozaj srdce a je jasné, že každá si chcela zahrať na Wackene. Žiaľ, pravidlá boli neúprosné a vyhrať mohla len jedna. Po koncertoch mali najťažšiu situáciu porotcovia. Každý odovzdal svoje body (od 5 po 1), ktoré sa potom zrátali dokopy a spoznali sme tak, prvú slovenskú kapelu, ktorá vystúpi začiatkom augusta na Wackene. Ako už všetci viete, stali sa ňou Bratislavčania RUST2DUST. Potom ako organizátor vyhlásil víťaza vybuchol v ich podaní gejzír radosti a tešili sa spolu so svojimi fanúšikmi. Na záver vyšli na pódium a poďakovali sa všetkým, od fanúšikov, cez porotu a aj ostatným kapelám. RUST2DUST dokonca prezradili, že rozmýšľali, že odstúpia z finále, keďže boli bez jedného člena. Nakoniec neodstúpili a dobre urobili. Nám neostáva nič iné iba im držať v Nemecku palce, aby urobili dieru do sveta.

V Banskej Bystrici sme tak spoznali historicky prvú kapelu, ktorá sa predstaví na Wackene. Príjemný večer podčiarkli výkony všetkých kapiel. Atmosféra v klube bola pohodová tí, ktorí sa prišli pozrieť na finálové kapely určite neľutovali. Len škoda, že ich nebolo viac…

PLUSY:
Nasadenie všetkých kapiel, prirodzený rešpekt jednotlivých skupín medzi sebou
MÍNUSY:
Slabá divácka účasť, neskorší začiatok

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus


HATE CONTROL

INFER

LUNATIC GODS

RUST2DUST

MÄSO