BRIAN TICHY JE NIELEN UZNÁVANÝ BUBENÍK, ALE AJ SKVELÝ REČNÍK

V prvý októbrový deň si vo Zvolene prišli na svoje rockeri, metalisti a bubeníci obzvlášť. Svoje umenie predviedol v rámci svojho workshopu súčasný bubeník legendárnej kapely WHITESNAKE – Brian Tichy, ktorý pôsobil a spolupracoval aj s takými menami ako OZZY OSBOURNE, ZAKK WYLDE, SLASH, FOREIGNER alebo BILLY IDOL. A uznajte, že takýto hudobník sa nestretáva len tak často.
Workshop začal Brian Tichy vysvetlením svojho priezviska, že pre bubeníka je v našej reči jeho priezvisko naozaj paradoxom. Po krátkom žarte s menom prišlo na rad dlhšie sólo, pri ktorom predviedol aj svoje špeciality ako je hranie rukami a tzv. „ohňostroj“, pri ktorom hádže pravou rukou jednu paličku za seba a vždy si na ďalší úder ťahá novú. Po sóle sa tento 44 ročný bubeník troška rozhovoril aj o sebe. Bubnovať začal v 8. rokoch, v 12. rokoch začal hrať na gitaru. Neskôr študoval na prestížnej škole v Berkeley. Už z úvodného rozprávania išla z Briana obrovská pohoda a charizma. Svojím rozprávaním navodil naozaj príjemnú atmosféru. Osmelili sa aj niektorí diváci, ktorí kládli tomuto americkému bubeníkovi zaujímavé otázky, ktoré Briana niekedy aj pobavili.

Spoločne s rozprávaním ukazoval Brian Tichy aj rôzne techniky hrania. Tento uznávaný bicmen prezradil aj to, že hráva výlučne pravou nohou, že sa vždy snaží napredovať a zdokonaľovať. Pre hru na bicích sa narodil, o čom svedčia aj jeho slová, „keď mi ako chlapcovi povedali rodičia, že ideme na týždeň na pláž, tak som z toho nebol nadšený. Hneď som im oponoval, veď tam nebudem môcť hrať na bicie. Deň by som to vydržal, ale ďalších šesť už nie.“



O tom, že je Brian Tichy skvelý a uznávaný bubeník niet pochýb, ale tento workshop dokázal, že je aj vynikajúcim rečníkom, pretože svojim rozprávaním zaujal každého v sále a vedel vzbudiť záujem publika. Takže okrem prezentovania bubeníckych techník prezradil tento neuveriteľne pohodový a sympatický človek aj niekoľko pikošiek zo zákulisia kapiel, s ktorými hral.
„Ako dieťa som počúval BLACK SABBATH a nikdy by som nebol povedal, že o niekoľko rokov bude pred mojimi bicími stáť, spievať a pobehovať samotný Ozzy a že budem súčasťou jeho kapely,“ neskrýval nadšenie Tichy. Brian ďalej ozrejmil, že pri sóle s kapelou WHITESNAKE väčšinou improvizuje a aj už spomínaný „ohňostroj“ vznikol náhodou, keď mu spadla palička. Viac o tom už prezradil samotný Tichy, „Počas môjho sóla ma Dave Coverdale vždy pozoruje. Keďže sa snažím každý večer improvizovať a raz mi náhodou vypadla palička, tak som začal vyhadzovať aj ostatné. Keď to uvidel Dave, tak hneď povedal, že to musím robiť každý večer. A tak vznikol ohňostroj.“ Tichy a zvyšok kapely WHITESNAKE túto techniku zdokonaľovali a nakoniec prišli aj nato, ako docieliť efekt ohňostroja a to tak, že paličky oblepili rôznofarebnými fosforujúcimi páskami. Na záver spomenul tento americký hudobník, že má korene na Slovensku, pretože jeho jeho starí rodičia pochádzali z Bratislavy a preto má priezvisko Tichý.

Čas v Brianovej spoločnosti ubehol naozaj veľmi rýchlo. Bubenícky workshop nakoniec trval skoro tri hodiny. Po jeho skončení vyšiel Brian po malej chvíli späť medzi ľudí, s ktorými ešte prehodil pár slov, ochotne sa pofotil a rozdal autogramy. Tichy sa správal veľmi priateľsky počas celého workshopu. Nuž, nie nadarmo si svojím talentom a charizmou získal priazeň miliónov fanúšikov na celom svete a nie nadarmo hráva s jednými z najväčších es v hudobnej brandži.

PLUSY:
Priateľská a pohodová atmosféra, ktorú navodil samotný Brian Tichy, tým, že sa správal ako úplne obyčajný a vtipný človek.
MÍNUSY:
Žiadne

Autor: Stillborn

Foto: Rybka