NESMRTEĽNÁ MAŠINA VADER TENTOKRÁT PREVALCOVALA KOŠICE

Nesmrteľná mašina VADER má na Slovensku priam neotrasiteľný status death metalového kultu. Niet preto divu, že Peter a spol. navštevujú naše končiny s priam železnou pravidelnosťou. Neprešiel totiž ani polrok od posledného vystúpenia v Banskej Bystrici a už ich tu máme opäť, tento krát v o čosi východnejších Košiciach. Kapela momentálne brázdi starý kontinent s pokračovaním masívneho turné „Back To The Blind“, kde pochopiteľne spomína na jednu zo svojich mnohých silných chvíľ, teda na bleskurýchlu paľbu „Black To The Blind“ z roku 1997. Tieto slávne časy však z aktuálnej štvorky pamätá len neodmysliteľný frontman Peter. To je ale ten najmenší problém, keďže momentálnu zostavu možno smelo označiť za jednu z najsilnejších v histórií. Viac čakajte v nasledujúcich riadkoch…
Večer odštartovali niečo po osemnástej hodine mladíci z THE INFINITE WITHIN. Z ukážok na webe veru rozhodne nezneli zle. Okolnosti však nakoniec hrali proti tejto bande, za čo môže hlavne roztrieštený zvuk. Gitaristi mohli behať po hmatníku svojich nástrojov jedna radosť, lenže ich poňatie technického death metalu vyšlo jednoducho navnivoč. Chaos! Ešte pomerne riedke publikum sa do varu dostávalo len s veľkými problémami, čomu nenapomáhal ani frontman a jeho nesmelé príhovory. Nabudúce to teda snáď bude istejšie, lepšie a hlavne dlhšie, keďže dvadsať minút proste nestačí.



To pánom (a jednému šikovnému juniorovi za basgitarou) z BRUTE sa hraním pred VADER splnil jeden veľký sen, čo dala pätica šikovných muzikantov veru neraz pekne najavo. Vranovčania hrajú death metal klasickejšieho strihu, a ten roztancoval neporovnateľne väčší počet prizerajúcich sa návštevníkov. Kapela pred necelým rokom vydala vskutku podarený debut „Sophisticated Atrocity“, ktorý samozrejme naživo riadne prevetrala. Žiaľ, občas došlo i na nejakú tú chybičku – najvýraznejšia dokonca zapríčinila predčasný koniec jednej skladby. Stáva sa. I napriek tomu mám z BRUTE pozitívne pocity. Žiaľ, čas tlačil ako topánka, takže nakoniec došlo iba na jeden krátky, ale o to výživnejší prídavok.

ČAD snáď nevedia odohrať zlý set, čo sa v ten večer opäť potvrdilo aj v Collosseu. Už pri zahrievaní pred NAPALM DEATH to bolo takmer peklo, avšak teraz boli „Pištovci“ ešte o niečo lepší! Snáď za to môže i o mnoho početnejšie publikum, z ktorého viacerí prišli práve kvôli čoraz populárnejšiemu ČAD-u. Atmosféra bola pochopiteľne z toho dôvodu výborná. Neraz došlo aj na priam zborovité hulákanie zábavných textov, ktoré medzi ľuďmi prakticky zľudoveli. Jediná pripomienka ide ale smerom k stavbe setlistu, ktorý sa po čase ani máličko nezmenil, čo je tak trochu škoda. Zaznelo však mnoho zásadných veci, či už novšieho („Ťažký Kov“, „Skáza“, „Všetko Je Z Číny“, „Moji Bratia“, „Konflikty“, „Varič Pika“) alebo staršieho („Mercedes“, „Rabovačka“, „Psia Krv“) dáta. Pišta, Basia a Valér (so značne pozmeneným imidžom) tak nemerali cestu cez celú republiku zbytočne. Výborná kapela, výborné publikum = výborný koncert. Tu táto rovnica platila maximálne presne!



VADER, to je taktiež koncertná istota. Avšak, že páni predvedú tak beštiálny výkon, snáď nečakal ani ten najoddanejší (pozdravujem Šakal!) fanda. Tak to pomaly vyzerá, že Peter (treba dodať, že celý večer sa vyjadroval výhradne v rodnej reči, čo považujem za sympatické gesto) našiel konečne tých pravých spolubojovníkov, ktorým nechýba potrebný zápal, energia a chuť lámať kosti. Inak si ani neviem vysvetliť tú víchricu, ktorá sa v utorok prehnala Košicami. S tým súvisí aj moja poklona aktuálnym členom v úvode tohto článku. Vyzdvihnúť musím najmä gitaristu Spidera a mladíka za bicími, Jamesa Stewarta. Možno šesťdesiatkilový človiečik predvádzal za svojou súpravou veci hodné najvyššieho uznania, hoci materiál obsiahnutý na doske „Black To The Blind“ si podobné výkony priam vyžaduje. Áno, táto takmer polhodinová a maximálne intenzívna nálož zaznela vo svojej celej kráse od A do Z. Za zvuku tajomného intra sa však otváralo skladbou „Sothis“, ktorá dostávala do kolien. Zvuk maximálne intenzívny a pomerne kvalitný budoval podhubie pre brutálne riffy, ktoré bez väčších problémov oskalpovali približne dvestodvadsať prizerajúcich sa fanúšikov. Došlo aj na stále aktuálny kotúč „Welcome To The Morbid Reich“ a ten zastupovala spolu s titulnou skladbou pomerne chytľavá „Come And See My Sacrifice“. S blížiaciím sa koncom sa postupne pridávalo z veci najstarších, až prišlo na záverečnú (a veru prekvapujúcu!) bodku v podobe pekelnej „Hell Awaits“. Famózne odohraný cover od kalifornských thrasherov predstavoval úplnú bodku za nemenej vydareným večerom s VADER.

PLUSY:
Veľmi intenzívna masáž od VADER, pekná divácka kulisa, výborná atmosféra, zvuk, krásny merch VADER a skvelé ceny
MÍNUSY:
zvuk THE INFINITE WITHIN, ale celkovo mi toto zoskupenie v ten večer oproti zvyšku akosi nesedelo.

Playlist VADER: „Intro/Sothis“, „The Wrath“, „Fractal Light“, „Heading For Internal Darkness“, „The Innermost Ambience“, „Carnal“, „True Names“, „Beast Raping“, „Ultima Thule“, „Return To The Morbid Reich“, „Reborn In Flames“, „Foetus God“, „The Red Passage“, „Come And See My Sacrifice“, „Distant Dream“, „Black To The Blind“, „Dark Age“, „Visions And The Voice“ – „Raining Blood (Intro) / Hell Awaits“.

Autor a foto: Demonick

THE INFINITE WITHIN

BRUTE

ČAD

VADER