CHELSEA WOLFE – Birth of Violence

CHELSEA WOLFE je na svojej novinke veľmi intímna a prívetivá. Je pomalá a balí sa pred vami do deky. Je melancholická a jemná.

Šiesty album CHELSEA WOLFE je zvláštny. Hudobný štýl autorky označujú poväčšinou ako doom, epic, experimental, folk. Na novinke by som sa priklonil k poslednej škatuľke. Aj keď ja veľmi žánorvé triedenia nevyznávam. Ak však musím, tak album „Birth of Violence“ by som zaradil ako epic folk.

CHELSEA WOLFE – Birth of Violence

Poetické nápevy inak nádherného hlasu CHELSEA WOLFE. Piesne s extrémnou dávkou melanchólie zdobí nádherný hlas, sláky, rytmika, klavír. Presne takto by som definoval novinku. Je veľmi charizmatická a osobná. Vyžaduje si vysoký potenciál trpezlivosti a prijatia.

„American Darkness“ v sebe ukrýva presne všetky atribúty, ktoré som spomenul vyššie, a je to iba druhá pieseň na albume. Novinka celkovo obsahuje dvanásť vyrovnaných a podobne sa tváriacich piesní, ktoré nie sú žiadne obrovské hity na prvé počutie. Nie sú rádiovými popevkami, ani vykalkulovanými melódiami, ktoré by svojou prvoplánovosťou lámali rekordy v počte zhliadnutí, prípadne predajov.

Tretia pieseň „Birth of Violence“ nesie názov celého albumu. Je jemná a akoby len tak pohodená na deke. Problém alebo ani nie že problém, ale skôr dávka melanchólie niekedy pôsobia tak, že utlmujú zmysli. Nedovolil by som si povedať, že CHELSEA WOLFE je vhodná, ako podmanivý podmaz k niečomu peknému. K niečomu ako je milovanie, napríklad. Aby sa stala súčasťou. Hej, dovolím si tvrdiť, žeby to mohla byť muzika do postele pre dvoch zamilovaných.

CHELSEA WOLFE

„Deranged for Rock´n Roll“ je asi najtvrdšia pieseň na albume. Nielen kvôli názvu, ale aj použitia elektrických gitár a folkového rámusu. Musím sa priznať, že pri piesni „Erde“ som prvý krát zazíval. Nehovorím to nijako kriticky, iba ako fakt. Na tomto albume, pre mňa ako pre fanúšika rockovej a metalovej hudby, je niekedy naozaj ťažké udržať pozornosť. Teraz už viem a som presvedčený, že je to taký malý problém tohto albumu. Jeho melanchólia je nákazlivá viac, akoby bolo treba.

V niektorých pasážach mi CHELSEA WOLFE pripomína Jeffa Buckleyho a niekde zas MYRKUR. Každopádne všetci tí, ktorí majú radi hĺbavú a muziku so silným koreňom niekde v hlbočiznej hlbočine by mali po tomto albume určite siahnuť. Áno, je to folková vec. Jednoznačne. Všetci, ktorí majú radi akustickú gitaru a spev…, nech sa páči. Skúste novinku CHELSEA WOLFE.

Epický folk s malou dávkou experimentátorského korenia. Asi tak by som na záver definoval novinku CHELSEA WOLFE a jej album „Birth of Violence“. Miestami mi na nahrávke chýba moment prekvapenia alebo nejaká šťava, ktorá by mu dodala iskru. Avšak z albumu cítiť veľkú dávku muzikantského umenia, temnej energie a melanchólie. Určite aj obrazov, ktoré má autorka vo svojom hľadáčiku. Ja by som si však tento album nepustil ďalší krát.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: epic folk/experimental
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sargent House
Dátum vydania: 13.09.2019
Web: https://www.chelseawolfe.net/
Zostava:
Chelsea Wolfe – gitara, spev
Ben Chisholm – klavír, basgitara
Bryan Tulao – gitara
Jess Gowrie – bicie
Tracklist:
The Mother Road (04:20)
American Darkness (04:48)
Birth of Violence (04:20)
Deranged for Rock & Roll (03:31)
Be All Things (04:20)
Erde (03:31)
When Anger Turns to Honey (03:09)
Dirt Universe (04:36)
Little Grave (03:22)
Preface to a Dream Play (03:52)
Highway (02:50)
The Storm (01:07)
Diskografia:
The Grime and the Glow – 2010
Apokalypsis – 2011
Pain Is Beauty – 2013
Abyss – 2015
Hiss Spun – 2017
Birth of Violence – 2019
Definitíva:
Prílišná melanchólia zabalená do epického folku niekedy utlmuje zmysly. Nový album CHELSEA WOLFE je intímny a poetický. Vyžaduje extrémnu dávku pozornosti. Nie je na jedno počutie. Milovníci hudby, ktorí majú radi umelcov s gitarou – ako hlavným, ba až jedným nástrojom by mali dať CHELSEA WOLFE šancu. Jej prívetivosť a intimita sú hlavnými atribútmi celého albumu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články