SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY – Signs of Wings

Novučičký sólový projekt SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY nesie meno jedného z aktuálne najrenomovanejších a najvýznamnejších producentov európskeho melodického metalu. Album „Signs of Wings“ je dielom hodné povesti a zručnosti jeho samotného tvorcu.

Rodák z nemeckého Wolfsburgu nielenže vtisol nezmazateľný odtlačok hudobnému prejavu kapiel ako KAMELOT, EPICA či EDGUY ale stal sa aj neodmysliteľnou súčasťou megalomanského obra AVANTASIA, v pozícii akejsi šedej eminencie a nepopierateľnej tvorivej dvojičky Tobiasa Sammeta. Výpočet zoznamu jeho spoluprác je siahodlhý a doteraz spomenuté príklady sú len povestnou čerešničkou dotvárajúcou akou významnou hudobnou persónou Sascha je.

SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY – Signs of Wings

Výrazný podiel na vzniku kapely a novinky ako takej si uzurpuje vydavateľstvo Frontiers Records, ktorému sa po rokoch siahodlhých diskusií podarilo presvedčiť Saschu k žiadanej spolupráci. Práve meno talianskeho vydavateľa vo mne vzbudzovalo istú dávku nedôvery, keďže ho považujem skôr za zberateľa a tvorcu umelých zoskupení s celou radou nájomných skladateľov. Avšak to, ako sa samotný projekt postupne menil v kapelu, to kto sa nakoniec stal jej členom, a akým spôsobom sa pristupovalo ku kompozíciám, nadobro zmietlo akékoľvek obavy.

Kto teda tvorí SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY? Napojení na AVATASIA je habadej. Felix Böhnke (EDGUY, AVANTASIA) za bicími, André Neygenfind s basovou gitarou (AVANTASIA live) a Corvin Bahn s klávesmi (GAMMA RAY live) kompletizujú inštrumentálnu časť. Vokál obstaráva Adrienne Cowan (AVANTASIA vokály), mladá Američanka, s ktorou Paeth spolupracoval na doterajšej tvorbe jej domovskej kapely SEVEN SPIRES. Myšlienku fungovania ako regulárna kapela s koncertnými plánmi podčiarkuje aj absencia akýchkoľvek ďalších hostí.

Hudobným obsahom nahrávky je rázny a priamočiary heavy metal, ktorému na dravosti pridávajú intenzívne, nabrúsené i „groovy“ riffy, mäsito bublajúca basa s húževnatými a miestami natlakovanými bicími. Sporadicky sú skladby dotvárané clivými a atmosférickými klávesmi. Piesne ako také disponujú slušným ťahom na bránku, ktorý je umocňovaný ukážkovou riffovou variabilitou, potrebným odpichom v sólových partoch a nie zriedka vrcholiace v sviežich refrénoch.

SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY

Pozor! Nejde však o akúsi nekonečnú paľbu riffov od začiatku do konca. Gitarová robustnosť je príležitostne odľahčovaná lahodnými aj vzdušnými vyhrávkami. Každopádne, živočíšnosť a živelnosť gitary udáva prím jednotlivým skladbám a tvári tak ich nálady. Tým ďalším prvkom ovplyvňujúcim atmosféru a náboj piesne je vokál a jeho diverzita. Adrienne a jej bohatý rozsah oscilujúci medzi čistými, heavy metalovými, či až „melodeathovými“ i „coreovými“ spevmi rozpaľuje gitary do červena alebo prirodzene a nenútene baladicky zanôti.

Úvodná „The Time Has Come“ rozpúta „thrashový“ uragán, power metalový švih sa tu miesi s ručiacim vokálom. Obdobne zverským nasadením sa pýši kolísavo riffujúca „Sick“. Naopak, nadhľad a folkovú vzletnosť pobadať v piesňach „Radar“ s hravým akordeónom a šlapavej „Bound in Vertigo“. „Weight of the World“ s pulzujúcimi gitarovými vyhrávkami pripomenie AVANTASIA, jej kvalitu stupňuje vyčnievajúci refrén. Tomu zdarne sekunduje ďalší refrénový skvost „Where Would it Be“.

„Die Just a Little“ a „Wide Awake“ o kus prehustia atmosféru svojou ponurosťou, k čomu výrazne dopomôže aj skľúčene nástojčivý vokál a bezútešné riffy. Na bohaté emócie dôjde aj v „The Path“, avšak len za intímneho sprievodu piana a čela. Aj vo zvyšných piesňach „My Anarchy“ i „Sings of Wings“ sa prirodzene spája inštrumentálna či vokálna agresivita s pôvabnou melodickosťou.

Sascha Paeth ošetril nahrávku „Signs of Wings“ nielen špičkovou a ostrou produkciou, ale výberom členov kapely prispel k jej uvoľnenosti a prirodzenosti, ku ktorým sa pridala gitarová či vokálna osobitosť.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power metal/hard rock
Krajina pôvodu: Nemecko/USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 13.09.2019
Web: https://www.facebook.com/saschapaethsmastersofceremony/
Zostava:
Adrienne Cowan – vokál
Sascha Paeth – gitary
André Neygenfind – basgitara
Corvin Bahn – klávesy
Felix Böhnke – bicie
Tracklist:
The Time Has Come (04:14)
Die Just a Little (04:06)
Radar (03:37)
Where Would it Be (04:58)
My Anarchy (04:15)
Wide Awake (04:04)
The Path (04:23)
Sick (03:31)
Weight of the World (04:15)
Bound in Vertigo (04:24)
Signs of Wings (05:07)
Diskografia:
Signs of Wings – 2019
Definitíva:
Sascha Paeth vtisol albumovej prvotine „Signs of Wings“ svojho stále čerstvého zoskupenia SASCHA PAETH’S MASTERS OF CEREMONY zvuk s riadne ostrými kontúrami, ktorý prekypuje živelnosťou a dravosťou. Pripravil emóciami dýchajúci materiál so strhujúcimi vokálmi Adrienne Cowan. Nechýba ani pôvabná a hravá melodika s vyšperkovanými gitarami.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla