Poctivý metal: Peavyho RAGE stále vo forme, vo Zvolene predviedli výborný koncert

Zvolenský Dom kultúry ŽSR privítal známe trio RAGE.

ZVOLEN. Nemecký hudobný matador Peter „Peavy“ Wagner a jeho RAGE momentálne brázdi európske pódiá, na ktorých prezentuje aktuálnu nahrávku „Wings of Rage“. Turné neobišlo ani Slovensko. Najskôr sa RAGE predstavili v Košiciach, potom vo Zvolene.

RAGE si prizvali na turné málo známu skupinu VANISH a Rakúšanov SERENITY. Organizátori zvolenského koncertu z agentúry VIP Metal dali priestor aj domácej kapele – Martinčanom EUFORY.

Štart akcie bol stanovený na 18:00 hod, EUFORY začali svoju šou o pol siedmej, ale žiaľ pracovné povinnosti nám na pomerne skorý začiatok koncertu prísť nedovolili. EUFORY sú už zabehnutou koncertnou stálicou našej scény, takže nepochybujeme, že prítomných fanúšikov rozvášnili ako sa patrí.

VANISH. Foto: Stillborn

V úvode sme teda dostali hudobnú masáž v podaní nemeckej kapely VANISH. Okrem toho, že skupina má na svojom konte tri štúdiové albumy a je na scéne už od roku 2000, to inak bola veľká neznáma. A myslím, že aj pre všetkých prítomných. Názvy piesní teda po mne nechcite.

VANISH ma však neohúrili. Ich power metal zahŕňal zaužívané postupy, na pódiu to bolo nevýrazné od bubeníka, žiaľ až po speváka. Aspoňže jeden z gitaristov pridal tie „predpísané“ grimasy a pózy. Farba hlasu vokalistu Bastiana Roseho nezaujala veruže vôbec. A ako frontman kapely sa má ešte čo učiť.

Samozrejme, našlo sa pár fanúšikov, ktorí boli s výkonom kapely spokojní. Ja medzi nich nepatrím a popravde, ani to nemám chuť po tomto vystúpení meniť. Aby toho nebolo málo, „čerešničkou“ na torte bolo, že si nás kapela pomýlila so Slovinskom. Ich výkonu nepomohol ani nie príliš vydarený zvuk.

SERENITY. Foto: Stillborn

Rakúšania SERENITY vydali nedávno nový album „The Last Knight“. Ich frontman Georg Neuhauser bol opakom vyššie spomínaného Bastiana. Aspoň niečo, pretože taktiež nepatrím ku fanúšikom tejto kapely, ktorá má na svojom konte už sedem štúdiových albumov. Prvýkrát som ich naživo videl v roku 2014, keď predskakovali v Bratislave WITHIN TEMPTATION a koncert som nedokázal dopozerať dokonca. Vtedy to zachraňovala aspoň Clémentine Delauney (VISIONS OF ATLANTIS), ktorá však už nie je členkou tohto zoskupenia.

Ich progresívny power metal s nádychom symfoniky ma jednoducho nechytil za srdce a nezmenilo sa to ani vo zvolenskom Dome kultúry ŽSR. Napriek tomu SERENITY odohrali dobrú šou. Okrem speváka Georga, ktorý sa snažil fanúšikov hecovať, neraz sa skláňal ku nim, zaujal aj spievajúci bubeník Andreas Schipflinger. Avšak poďme späť ku vokalistovi.

SERENITY si istotne zaslúžili väčšiu podporu od publika, ale on sa nevzdával. V závere koncertu dokonca zišiel medzi fanúšikov, až prišiel dozadu, kde jedného z nich oveľa viac zaujímali správy na telefóne ako koncert samotný. Snažil sa ho dostať späť ku šou svojej skupiny, aspoňže fanúšik mobil potom odložil.

Celkovo sme videli dobrý koncert čoraz známejšej a úspešnejšej kapely SERENITY, ktorému však chýbala väčšia odozva publika. V tomto prípade kapele pomohol aj výsledný zvuk. Avšak bolo úplne jasné, že ľudia prišli najmä na RAGE. A ani ja som nebol výnimkou, preto by bolo možno do budúcnosti vhodné pouvažovať nad koncertným spojením RAGE s niekým úplne iným…

RAGE. Foto: Stillborn

Vkusne doplnené pódium o náhrobné kamene a lebku na stojane Peavyho mikrofónu dávali tušiť, že sa už môžeme tešiť na legendárnych RAGE. Tí odpálili svoj koncert aktuálnou klipovkou „True“. Chvíľu trvalo kým sa fanúšikovia dostali do varu, ale kapele sa to podarilo. V aktuálnej zostave funguje Peavy a jeho RAGE od roku 2015 a spoločne nahrali tri albumy.

Keď som naposledy videl RAGE na turné po albume „The Devil Strikes Again“, tak ma ich vystúpenie nebavilo, ale to nebol prípad tohto koncertu vo Zvolene. Marcos Rodríguez a Vassilios „Lucky“ Maniatopoulos sa v kapele už udomácnili. No, zraky všetkých prítomných sa pochopiteľne upierali na lídra formácie, 55-ročného Peavyho, ktorý podal vynikajúci výkon. Spieva a hrá mu to stále parádne.

Z aktuálneho albumu odzneli ešte skladby „Chasing the Twilight Zone“ (v úvode), „Wings of Rage“ (v strede) a „Let them Rest in Peace“ v závere. Peavy nešetril úsmevmi a svojim typickým neverbálnym prejavom, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou koncertov RAGE.

Peter „Peavy“ Wagner (RAGE). Foto: Stillborn

Na moje potešenie zaznela parádna „Set This World on Fire“ z môjho veľmi obľúbeného albumu „Unity“ z roku 2002. Playlist sa ale pochopiteľne sústredil na trio posledných nahrávok, ktoré kapela splodila v tejto zostave.

Naživo mali svoju silu aj piesne „The Devil Strikes Again“, „Until I Die“, či „Season of the Black“. Jediné, čo sa dá vytknúť tomuto koncertu, bol miestami zvuk. Bicie prehlušovali všetko, ale hlavne zneli ako zo skúšobne, Peavyho basgitara bola totálne utopená. Snažil som sa hľadať aj lepšie miesto v hľadisku, ale pomohlo to len trocha.

Nezabudlo sa ani na staršiu éru, ktorú vtipne okomentoval gitarista Marcos, že má trému, pretože hrať veci po Mannim Schmidtovi vôbec nie je ľahké. Trio skladieb „Refuge“, „Shame on You“ a „Invisible Horizons“ však potešili. Kapela sa rozlúčila so staručičkým hitom „Don’t Fear the Winter“.

RAGE vo Zvolene. Foto: Stillborn

Pochopiteľne, nemohli chýbať prídavky. Došlo na „Straight to Hell“ a notoricky známy hit „Higher Than the Sky“, kde samozrejme spievali fanúšikovia. Do tejto piesne doplnili medley songov „Princess of the Night“, „Heaven and Hell“, „Seventh Son of a Seventh Son“ a „Fear of the Dark“, kde sa ako veľmi dobrý spevák predviedol aj Marcos Rodríguez. Kto však čakal (podobne ako ja) v závere ešte aj pieseň „Down“, ktorou zvykla kapela končiť svoje koncerty, tak jej sa nedočkal. V konečnom výsledku to však nevadí.

Hodinka a pol v spoločnosti RAGE ubehla neuveriteľne rýchlo, koncert nemal slabšieho miesta. Bolo vidieť, že sa baví aj samotné trio muzikantov, aj keď miestami by si zaslúžili väčšiu odozvu a aj viac hláv pod pódiom. Aj napriek tomuto konštatovaniu sa mi veľmi páčil prístup Peavyho Wagnera, ktorý po koncerte avizoval, že o 5 minút príde kapela medzi fanúšikov. Peavy bol síce unavený, spotený a vyčerpaný, ale milý, priateľský a usmievavý. Spoločne s Marcosom sa ochotne s fanúšikmi porozprávali, odfotili a prehodili pár slov. A tak by to malo byť.

PLUSY:
Výkon RAGE, dobrý playlist, Peavy Wagner, spevák SERENITY, priateľská atmosféra

MÍNUSY:
V mnohých prípadoch zvuk, VANISH, o stovku fanúšikov viac by nezaškodilo