DELAIN – Apocalypse & Chill

Holandská symphonic metalová úderka DELAIN, ktorá sa počas svojho takmer dvadsaťročného pôsobenia úspešne zaradila ku svojim súputníkom ako WITHIN TEMPTATION a EPICA, pripravila pre svojich fanúšikov šiesty štúdiový album s názvom „Apocalypse & Chill“.

DELAIN na čele so sympatickou Charlotte Wessels (Miss Symphonic Metal Holandsko si necháme na inokedy, ale konkurencia je fakt vysoká) vznikli v roku 2002 vďaka odchodu klávesáka Martjina Westerholta práve zo spomínaných WITHIN TEMPTATION. Nebudeme si klamať, na úzkom symphonic/power metalovom piesočku sa toho nedá vymyslieť veľa, a tak podobnosť v predchádzajúcich albumoch s „konkurentmi“ nebola úplne čisto náhodná.

DELAIN – Apocalypse & Chill

Pri prvom vypočutí mi však novinka „Apocalypse & Chill“ pripomenula inú severskú tvorbu s frontmankou v čele – a to švédskych AMARANTHE. Našťastie to bola ich ranná tvorba, ktorú som pred pár rokmi ešte vychvaľoval, neskôr sa to zvrhlo na prílišný „disco“ metal…

Avšak, späť ku Holanďanom (aj keď pár paralelám s AMARANTHE sa asi ešte nevyhnem). Úvodná skladba „One SecondL je na dnešnú dobu klasický speed metalový vypalovák s rýchlymi riffmi a od začiatku albumu je citeľný elektro nádych, v ktorého duchu sa nesie celá prvá polovica albumu. Hlavne piesne „We Had Everything“ a „Chemical Redemption“.

DELAIN

Veľmi príjemným osviežením je, že v niekoľkých skladbách si to za mikrofónom strihne aj Otto Schimmelpenninck van der Oije, ktorý Charlottin zamatový a pomerne vysoko postavený vokál dopĺňa hutným chraplákom („One Second“, „Burning Bridges“). V druhej menovanej piesni sa dokonca objavia aj zborové vokály, a konečne teda, aj náznak nejakej tej symfonickosti, ktorej je ale na zvyšku albumu pomenej.

Okrem úvodných skladieb je mimoriadne melodickou peckou aj „Lets Dance“, o čom vypovedá aj jej samotný názov. A podčiarkuje vlastne aj názov samotného albumu – nosnou témou nahrávky je láska a vzťahy, no so záverom, že aj keď to nevyjde a všetko sa zrúti, netreba si z toho nič robiť – jednoducho „Apocalypse & Chill“.

Naša dnes už bývalá kolegyňa Darksinia pri recenzovaní predošlého albumu DELAIN (celá recenzia TU) napísala: „Charlotte si texty píše sama a venuje sa skôr osobným záležitostiam so štipkou melanchólie. Snaží sa však, aby v jej textoch minimálne na konci príbehu bolo svetlo nádeje.“ A na tomto sa ani po vyše trojročnej pauze absolútne nič nezmenilo. Je teda na poslucháčovi, či sa negatívne prikloní k tomu, čo sa dá prezieravo očakávať alebo ocení nalinkovanosť.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Krajina pôvodu: Holandsko
Žáner: symphonic power metal
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 07.02.2020
Web: www.delain.nl
Zostava:
Charlotte Wessels – spev
Timo Somers – gitara, vokály
Otto Schimmelpenninck van der Oije – basgitara, vokály
Martjin Westerholt – klávesy
Joey de Boer – bicie
Tracklist:
One Second (03:37)
We Had Everything (04:08)
Chemical Redemption (04:39)
Burning Bridges (04:16)
Vengance (04:53)
To Live is to Die (03:47)
Let´s Dance (04:07)
Creatures (03:40)
Ghost House Heart (02:59)
Masters of Destiny (04:54)
Legions of the Lost (05:18)
The Greatest Escape (04:27)
Combustion (05:25)
Diskografia:
Lucidity – 2006
April Rain – 2009
We Are the Others – 2012
The Human Contradiction – 2014
Moonbathers – 2016
Apocalypsie & Chill – 2020
Definitíva:
„Apocalypse & Chill“ nepriniesol nič nové – či to brať ako pozitívum alebo negatívum, musí každý poslucháč zhodnotiť sám. Každopádne, najnovší počin DELAIN sa solídne pasuje v holandskom, ale aj európskom metalovom ringu. Fanúšikovia rýchlych, nie až tak tvrdých riffov, a ženského vokálu, si však určite môžu prísť na svoje.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla