ME AND THAT MAN – New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1

Nergal patrí k BEHEMOTH a BEHEMOTH pagrí Nergalovi. Adam Darski má ale okrem metalových chutí, aj folk/country úlety. Šokoval nimi celú hudobnú obec v roku 2017, keď vydal so svojim projektom ME AND THAT MAN debutový album „Songs of Love and Death“.

O tri roky neskôr sme sa dočkali pokračovania. ME AND THAT MAN vydávajú pokračovanie s názvom „New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1“. Ak by som to mal porovnať, dvojka je o niečo silnejšia. Plná tvorivého progresu a explózie nápadov.

ME AND THAT MAN – New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1

Nergal si na nahrávanie druhého albumu pozval naozaj veľmi veľa atraktívnych hostí. A aj preto som bol na túto nahrávku veľmi zvedavý. Album je veľmi pestrý. Hudobne, ale aj celkovo svojim zvukom. A čo je podstatné, kvalitou preskočil debut. Aspoň to ja tak vnímam. Bál som sa prílišnej rozháranosti albumu, keďže v každej skladbe spieva niekto iný. Moje obavy však boli zbytočné.

Hneď titulná pieseň s Jørgenom Munkebym (SHINING z Nórska) je riadnym southern rockom, ktorý začína naštartovaním motorky. ME AND THAT MAN sa označuje ako country projekt, ale nie je to celkom tak. Nehovoríme o country v čistej podobe. Druhá pieseň, akoby vypadla z pera Nicka Cavea zo starých čias. Geniálny hlas Siverta Hoyema a perfektne melodický refrén.

„Burning Churches“ je obohatená o čistý country spev. Refrén je sťa by modlitbou. Rýchlo ide pod kožu. Výborný song, ktorý má asi najbližšie ku spomínanej škatuľke country. Bol som veľmi zvedavý na pieseň „By the River“, keďže v nej spieva samotný IHSAHN. Aj tu sa potvrdzuje, akých perfektných a kvalitných hostí si Nergal vyberal. Zaujímalo by ma, podľa čoho ich vyberal. Ale to zrejme vie iba on sám. „By the River“ je nádherný song, počuť IHSAHNA v takejto podobe je naozaj perfektný pocit. Tejto piesni snáď chýbajú už iba dvaja pištoľníci, ktorí sa nakoniec súčasne zastrelia. A aby som nezabudol, v závere počujeme geniálne gitarové sólo, ktoré podčiarkuje tento výnimočný song.

ME AND THAT MAN

Je ťažké vybrať najlepšiu pieseň. A to je znamenie, že album je výborný. „Maesto“ je jediná skladba, v ktorej nikto nehosťuje. Hovorím o úplne najlepšej piesni ME AND THAT MAN na tomto albume. Spieva ju sám Nergal a je ako jediná v jeho rodnom poľskom jazyku. „Surrender“ je skladba, ktorá má jemný nádych temného soulu.

Album je neuveriteľne pestrý. Každá pieseň je vo svojej podstate naozaj úplne iná a pritom to vôbec nevadí. A keď som písal, že nehovoríme o jednoznačne country albume, tak pieseň „Deep Down South“ mi to zas úplne vyvracia. A musím paradoxne priznať, že ja nie som veľký fanúšik country, skôr naopak.

Musím však podotknúť aj to, že „New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1“ ma nechytil na prvé počutie. Mal som akési výhrady. Zdal sa mi rozháraný, ale opakovaným počúvaním sa mi piesne dostávali pod kožu a výsledok je naozaj fantastický.

ME AND THAT MAN

Pokračujeme s ďalšími piesňami. „You Will be Mine“ je pre mňa špecifická. Milujem TRIVIUM a tak som bol zvedavý. Matt Heafy to dal na čistú jednotku. Dokázal, aký je fantastický spevák. Máme tu aj SLIPKNOT či STONE SOUR? Áno, je tu aj môj ďalší hrdina. Tomu som sa asi z celého albumu tešil najviac. Corey Taylor sa dostal do svojej hlasovej polohy, v ktorej je doma. Osobne mám radšej STONE SOUR, ale o to tu teraz nejde. Výborný melodický song so silným vokálom.

Priestor na albume ME AND THAT MAN dostal aj švédsky spevák a hudobník Niklas Kvarforth. Pri tejto piesni si mnohí možno na pár sekúnd spomenú nielen na bočný projekt Nergala, ale aj na BEHEMOTH. Hlavne však na domovskú Niklasovu formáciu SHINING. Vďaka nemu má „Confession“ako jediná skladba black metalový nádych.

Nergal dokázal nahrať neopakovateľný album, v ktorom potvrdil svoju precíznosť. Rad fantastických hostí dal albumu skutočný punc. Mám úprimne veľkú radosť a som príjemne prekvapený. Nahrávka má toľko silných miest a toľko silných momentov, že len ťažko by som vybral niektorý jeden výrazný. Aj keď sú piesne odlišné, treba brať album ako celok.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: country/folk
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 27.03.2020
Web: https://www.facebook.com/meandthatman/
Zostava:
Nergal – spev, gitara
Tracklist:
Run With The Devil, feat. Jørgen Munkeby (02:30)
Coming Home, feat. Siver Høyem (03:19)
Burning Churches, feat. Mat McNerney (03:19)
By The River, feat. Ihsahn (03:51)
Męstwo (04:02)
Surrender, feat. Anders Landelius and Rob Caggiano (03:42)
Deep Down South, feat. Nicke Anderson/Johanna Sadonis (03:49)
Man of the Cross, feat. Jerome Reuter (04:35)
You Will Be Mine, feat. Matt Heafy (03:52)
How Come?, feat. Corey Taylor/Brent Hinds/Rob Caggiano (04:46)
Confession, feat. Niklas Kvarforth (02:47)
Diskografia:
Songs of Love and Death – 2017
New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1 – 2020
Definitíva:
Nergal si na novinku ME AND THAT MAN pozval rad fantastických hostí. Album je precízny a zvukovo vyvážený. Práve hostia ako Jørgen Munkeby, Ihsahn, Corey Taylor (vyzdvihnúť však treba všetkých, ktorí v skladbách nechali kusisko samých seba) dali albumu „New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1“ absolútny punc jedinečnosti. Pestrosť a vokálna škála, ktorá zdobí všetky piesne, je naozaj miestami nadrozmerná. Nergal, fantastická robota!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla