UADA – Djinn

Američania UADA sa prezentujú za šesť rokov existencie už tretím štúdiovým albumom.

UADA ma príjemne šokovala pred dvomi rokmi svojim hudobným nosičom „Cult of the Dying Sun“ (recenzia TU). Fantastický melodický black metal, ktorý nie je prvoplánový, hrá úlohu aj na novinke, ktorá dostala názov „Djinn“.

UADA – Djinn

Album obsahuje iba 6 piesní. Sú na ploche presnej hodiny. Opäť máme čo dočinenia s melodickým black metalom najvyššej kvality, ktorú prezentujú Američania UADA. Hneď od začiatku na to kapela naskočí aj s jemne progresívnymi prvkami, ktoré obohacujú celý album „Djinn“. Na tejto note šliape naplno až do konca. Skupina novinkou nadviazala plynule na rovnako vydarený album „Cult of the Dying Sun“. Musím uznať, že keď som kapelu spoznal pred dvomi rokmi, nechala vo mne obrovský dojem. Moje očakávanie boli teda veľké.

„Djinn“ začína rovnako pomenovanou prvou skladbou. Perfektné melódie a gitarové vyhrávky. Výborný spev, celková produkcia a zvuková tvár UADA sa mi veľmi pozdávajú. A veľmi jednoznačná je progresívna stopa. Páčia sa mi hudobné maniere tejto kapely. Skutočné obdivuhodné, ako dokáže novinka zaujať od úvodnej skladby. Vtiahne vás do deja a pripúta. V úvodnej piesni dokáže kapela veľmi pekne spomaliť. „Djinn“ vás pripraví na všetko, čo bude nasledovať v ostatných songoch.

UADA

UADA od začiatku kariéry nerobia krátke skladby. Aj teraz, najkratšia pieseň na novinke má skoro 7 minút „The Great Mirage“. Skladba sa hýbe vo veľmi príjemných melodických vodách. Na novinke zabudnite na čistý vokál. A vôbec to nie je na škodu, vokálna linka robí tento album ešte hutnejším.

Pieseň „No Place Here“ sa rozprestiera na ploche skoro 14 minút. Musím uznať, že hovorím o veľkolepom epose a to ešte nie je najdlhšia skladba na albume. Je to skoro štvrťhodina, v ktorej nám UADA na svojej novinke dokazujú svoju jedinečnosť a veľkolepú kvalitu.

„Forestless“ má skoro 8 minút a hovoríme o najprogresívnejšej skladbe na celom albume. Perfektná rytmika a mrazivá energia, ktorá ide z piesne je skutočne brutálnou. „Between Two Worlds“ je záverom, ale nie labuťou piesňou. Tento song má dlhočizných 14 minút. Nájdeme v ňom súhrn všetkého, čo sme počuli v piatich predošlých songoch.

UADA znejú tak seversky, že stále krútim hlavou nad tým, odkiaľ pochádzajú. A opäť neskrývam nadšenie. Novinka znie naozaj famózne, má nádherný a mrazivý cover. A čo je úplne najdôležitejšie, piesne na albume sú skutočnými lahôdkami. Jednoducho, vynikajúci album, plný vynikajúcich piesní.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: melodic black metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Eisenwald Records
Dátum vydania: 25.09.2020
Web: https://www.facebook.com/OfficialUADA/
Zostava:
Jake Superchi – gitara, spev
James Sloan – gitara
Mike Beck – basgitara
Trevor Matthews – bicie
Tracklist:
Djinn (07:52)
The Great Mirage (06:50)
No Place Here (13:40)
In the Absence of Matter (09:50)
Forestless (07:58)
Between Two Worlds (13:57)
Diskografia:
Devoid of Light – 2016
Cult of the Dying Sun – 2018
Djinn – 2020
Definitíva:
Melodický black metal tej najvyššej kvality, ktorú prezentuje kapela UADA je skutočne obdivuhodný. Hneď od začiatku na to kapela naskočí aj s jemne progresívnymi prvkami, ktoré obohacujú celý album „Djinn“. Fantastický spev a zmeny, ktoré sprevádzajú každý song, sú veľmi osviežujúce a skutočne blahodárne na zvukovody.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články