Epica – The Quantum Enigma

Aj keď od vydania  posledného albumu „Requiem for the Indiferrent“ ubehli len dva roky (čo je pri tejto formácii v podstate pravidlom), priaznivci partie okolo viac než šarmantnej Simone Simons sa už určite nevedeli dočkať novinky z dielne holandskej kapely EPICA. Aj keď túto formáciu neradím medzi moje najmilšie, kapely so zastúpením ženského pohlavia za mikrofónom mám dlhé roky v obľube a tak som si novinku „The Quantum Enigma“ nenechal ujsť ani ja.
Štrnásť skladieb a takmer sedemdesiat minútová stopáž (a to nepočítam päť bonusových skladieb na druhom, bounsovom nosiči) je niečo, čo sa dnes už nevidí často. „The Quantum Enigma“ začína záhadne. Úvodná skladba „Originem“ je len akýmsi introm, ktoré ale hneď z úvodu dodáva rúško tajomna. Intro znie až nezvyčajne temne a prekvapivo. Vôbec sa nedá príliš určiť, čo bude poslucháča v najbližšej, viac ako hodine, čakať. „The Quantum Enigma“ je album, ktorý je stavaný koncepčne a to, že rozpráva svoj príbeh je badať aj bez toho, aby ste poznali texty, respektíve ich preklad. Napovedajú o tom názvy skladieb, ktorú pripomínajú názvy jednotlivých príbehov či kapitol, ako aj ich dĺžka. Po mnohonásobnom vypočutí sa môže natískať aj nálepka symphonic-metalovej opery, ale to by bolo zrejme prehnané.

Keďže kapela je už na scéne nejaký ten piatok (presnejšie od roku 2003, kedy ju založil gitarista Mark Jansen po odchode z dnes už neexistujúcich AFTER FOREVER), nemožno očakávať nejaké výrazné experimenty. Práve naopak, skalní fanúšikovia Simone Simons už zrejme vopred vedia, čo môžu očakávať. Ide o klasický symfonický album (tým viac symfonickejší, že kapela je z Holandska) so ženským spevom a zborovými vokálnymi doprovodmi zvyšku kapely. Tie, aj keď sa po viacerých vypočutiach môžu zdať ako naaranžované cez kopirák, sú na svojom mieste a k Simone perfektne sedia. Takže žiadny kopirák, proste ťaženie z dlhoročných skúseností.



„The Quantum Enigma“ a v podstate celá tvorba EPICY má jasné črty holandského symphonic metalu, ale kto sa náhodou ešte s touto kapelou nestihol zoznámiť, nech nečaká prejav podobný Sharon den Adel a WITHIN TEMPTATION. Prejav Simone Simons a vlastne celej EPICY mi skôr pripomína Floor Janser (NIGHTWISH, REVAMP, ex-AFTER FOREVER), kde zrejme zakladajúci člen Mark Jansen načerpal určitú inšpiráciu. Aj tu sa ale samozrejme dajú nájsť určité rozdiely.

Na novom albume by ste darmo hľadali rýchle refrény a rýchle a ľahko zapamätateľné inštrumentálne sóla (čo bol, mimochodom, jeden z úspechov posledného albumu WITHIN TEMPTATION). A aj keď je Simone ťahúňom a hlavnou postavou formácie, tá vsádza skôr na spoločný prejav a hymnickosť. A v tomto prípade to funguje naozaj dobre, aj keď je pravdou, že v prvej polovici nahrávky a hlavne pri prvých počutiach sa mi Simone zdá trochu nevýrazná. To však opäť neberiem ako mínus, na štýl a koncept albumu si stačí len zvyknúť.

S tým je spojený aj ďalší poznatok. Kým pri väčšine albumov považujem za lepšiu časť ich prvú polovicu, pri „The Quantum Enigma“ je to naopak. Akýmsi predelom je pomalá inštrumentálka „The Fifth Guardian – Interlude“. Jej čaro paradoxne začína úderom prvých tónov nasledujúcej skladby „Chemical Insomnia“. V prehrávači je prechod medzi pesničkami zvládnutý tak dokonale, že si ani nevšimnete, že ide o novú skladbu. Pomalá inštrumentálka zrazu dostane náboj výnimočne rýchlych bicích a gitár a aj keď sa prejav kapely nijak výraze nezmenil, pre mňa pôsobí ako oživenie. Dôkazom sú rýchle nástupy do skladieb „Reverence – Living in the Heart“ a už spomínanej „Chemical Insomnia“, ktoré pôsobia ako tri red bully po príjemne preflámovanej noci – nič vám doteraz nechýbalo, ale preberie vás to z príjemnej letargie.

To, že piesne vychádzajú z jedného konceptu, formácia s ničím neexperimentuje a umne sa strieda vokál Simone s hymnickými predelmi a chraplákom Marka Janssena a Ariena van Weesenbeeka je absolútne v poriadku, ale hlavne pri prvých vypočutiach sa môže stať, že album sa vám bude vliecť. To sa však bude zdať skôr len novým fanúšikom, tým ostrieľaným, ktorí majú tvorbu EPICY radi sa určite bude máliť aj porcia 68. minút nových skladieb.

Žáner: symphonic/power metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 2.5.2014
Web: www.epica.nl
Zostava:
Simone Simons
– vokály
Mark Jansen
– gitara, vokály (harsh)
Coen Janssen
– syntetizátor, piáno
Isaac Delehaye
– gitara, doprovodné vokály
Rob van der Loo
– basgitara
Arien van Weesenbeek
– bicie, vokály (harsh)
Diskografia:
The Phantom Agony – 2003
Consign to Oblivion – 2005
The Divine Conspiracy – 2007
Design Your Universe – 2009
Requien for the Indifferent – 2012
The Quantum Enigma – 2014
Tracklist:
Originem (2:12)
The Second Stone (5:00)
The Essence of Silence (4:48)
Victims of Contingency (3:32)
Sense Without Sanity – The Imprevious Code (7:42)
Unchain Utopia (4:46)
The Fifth Guardian – Interlude (3:05)
Chemical Insomnia (5:12)
Reverence – Living in the Heart (5:03)
Omen – The Ghoulish Malady (5:28)
Canvas of Life (5:28)
Natural Corruption (5:24)
The Quantum Enigma – Kingdom of Heaven part II. (11:53)
In All Consience (5:05)
Definitíva:
Novinka
„The Quantum of Enigma“ z dielne
 holandskej formácie EPICA je albumom pre náročnejšieho poslucháča, ktorý si ho bude vychutnávať,
aj keď mu možno nesadne na prvé vypočutie.


Autor: Fiju



Hodnotenie autora: 7 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla