Arch Enemy – War Eternal

Občas za nejaké to obdobie dokáže mnohými hudobnými médiami preblesknúť správa o šokujúcom rozkole v radoch tej a tej svetoznámej kapely. Výnimkou pred pár mesiacmi nebola ani švédska superstár ARCH ENEMY, no v tejto konkrétnej situácii  nemožno hovoriť o akomkoľvek konflikte, ale naopak o priateľskom predaní žezla mladšej kráľovnej. Áno, reč je o dlhoročnej vokalistke Angele Gossow, ktorá dobrovoľne prechádza na pozíciu manažérky a o jej sympatickej nástupkyni Alisse White-Gluz z čoraz známejších THE AGONIST. Celá spomínaná výmena prebieha v rekordnom čase, takže očakávanie noviniek v tvorbe tejto pätice je len akýmsi zbožným prianím. Aj napriek klasickému strihu novej dávky hudby je však aktuálna novinka „War Eternal“ veľmi dôstojným debutom pre túto sexy frontwomanku.
Michael Amott, gitarista a vedúca osobnosť ARCH ENEMY, je síce už dlhé roky skladateľský rutinér, ale napísať dobrú, tvrdú a chytľavú skladbu stále vie. Na novom kotúči je ich rovno niekoľko, takže zloženie koncertného setlistu dá našim hlavným protagonistom určite zabrať. Výraz kapely oproti poslednému, nie veľmi vzrušujúcemu „Khaos Legion“, do istej miery zhrubol a chalani sa neboja v istých momentoch poriadne šliapnuť na plyn. Síce tých momentov nie je mnoho (vypaľovačky „Never Forgive/Never Forget“, „As the Pages Burn“, „Down To Nothing“ nech budú príkladom), no rozhodne potešia.



Väčšinu času sa tak ide v strednom tempe, kde najlepšie vynikne množstvo melodických gitarových nápadov. Skladby sú nimi neraz doslova prepletené. Skladateľská šablóna, ale len tak nepustí, a preto častokrát márne hľadám akýsi moment prekvapenia. Žolíka, ktorého nečakám.  Potenciálnych hitov je ale aj tak na výber veľa, za všetky treba rozhodne spomenúť videoklipom zvečnené „No More Regrets“, „You Will Know My Name“ a titulnú pecku. Natočiť v dnešnej dobe tri klipy je síce pomerne nevídaný jav i na tak veľkú kapelu akou ARCH ENEMY bezpochyby je, ale tento nový materiál si dobrú mediálnu podporu určite zaslúži. Opomenúť však netreba ani ďalšie vydarené veci ako „Time Is Black“ (gitarový riff akoby vypadol z tvorby groove metalistov CHIMAIRA!), „One and One“ a klasickými nástrojmi okorenenú „Avalanche“.

Jediný otáznik tak vyčnieva už len nad samotnou Alisse. Ak ste očakávali, že dôjde aj na melodické linky, ktoré tak hojne a veľmi zdarne využívala vo svojej predchádzajúcej svorke, budete náramne sklamaní. Nič z toho sa tu žiaľ nekoná. Namiesto toho si Alisse vystačí „iba“ so svojim klasickým growlom, čo je obrovská škoda a zároveň tak trocha nuda. Jej výkon síce na „War Eternal“ z tohto pohľadu nie je zlý, lenže ja osobne mám stále pocit, že nám toho môže táto sexica ukázať (myslím spev vy nadržanci!) na nasledujúcom cd omnoho viac. Aj napriek tejto malej výčitke máme práve pred sebou kvalitnú hudobnú porciu melodického death metalu „made in 2014“.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Názor redakcie:
ARCH ENEMY svojou novinkou isto prekvapili  nejedného fanúšika  ich vlastným tvrdým štýlom, ktorý ich radí k nenapodobiteľným vo svete metalu. Albumom „War Eternal“ a najmä príchodom novej vokalistky Alisse Wihte-Gluz nepochybne začína nová kapitola v histórii tejto kapely. V istých momentoch mi pri počúvaní nového albumu dokonca naskakovala husia koža z toho, ako so svojim hlasom dokáže Alisse  narábať.



Mojim favoritom na albume je isto skladba  „You Will Know My Name“ , ktorá upúta hneď od začiatku svojou melodickosťou, dravosťou a chytľavými sólami, ktorých je mnoho v celej piesni.  V podobnom duchu sa nesie aj „War Eternal“, ktorá svojim agresívnym prejavom skvelými riffmi a plným zvukom strhne snáď každého fanúšika ARCH ENEMY. Nedá sa mi nespomenúť ešte songy „Avalanche“, „No More Regrets“, „Stolen Life“, „On and On , ku ktorým som sa neustále vracal aj potom, čo som si niekoľko krát album vypočul. Osobne mi na albume chýba Alissin klasický spev, na ktorý som bol zvyknutý z jej kapely THE AGONIST, ktorý spájala práve so svojim úžasným growlingom.

Albumom „War Eternal“ sa ARCH ENEMY posunuli zas o kus ďalej. Sú na ňom skladby, ktoré ma potešili viac, ale nájdeme na ňom aj všednejšie. Komplexne je novinka dobrým albumom plným dravej muziky, ktorá uspokojí a pobaví nejedného fanúšika.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 9.6.2014
Web: www.archenemy.net
Zostava:
Alissa White-Gluz – spev
Michael Amott – gitara
Nick Cordle – gitara
Sharlee D Angelo – basgitara
Daniel Erlandsson – bicie   
Diskografia:
Black Earth – 1996
Stigmata – 1998
Burning Bridges – 1999
Wages of Sin – 2001
Anthems of Rebellion – 2003
Doomsday Machine – 2005
Rise of the Tyrant – 2007
Khaos Legions – 2011
War Eternal – 2014
Tracklist:
Tempore Nihil Sanat – Prelude In F Minor (1:12)
Never Forgive, Never Forget (3:43)
War Eternal (4:21)
As the Pages Burn (4:01)
No More Regrets (4:05)
You Will Know My Name (4:37)
Graveyard of Dreams (1:10)
Stolen Life (2:59)
Time is Black (5:23)
On and On (4:05)
Avalanche (4:38)
Down to Nothing (3:48)
Not Long for this World (3:29)
Definitíva:
Stávka na istotu sa v tomto prípade Amottovi vyplatila.
Nová spevácka posila u ARCH ENEMY síce
mohla predviesť o čosi viac, ale aj napriek tomu
 je novinka „War Eternal“ veľmi počúvateľná záležitosť. Palec nahor!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla