Zomrel muž, ktorý METALLICE odštartoval kariéru. Jon Zazula († 69) bol zakladateľom Megaforce Records

Jon „Jonny Z“ Zazula, zakladateľ Megaforce Records zomrel vo veku 69 rokov.

Jon Zazula. Zdroj foto: blabbermouth.net

Jon „Jonny Z“ Zazula zomrel v utorok 1. februára na Floride v kruhu svojej rodiny vo veku 69 rokov. Príčinou smrti boli komplikácie vzácnej neuropatickej poruchy chronickej zápalovej demyelinizačnej polyneuropatie, chronickej obštrukčnej choroby pľúc a osteopénie. Jonova manželka Marsha, s ktorou Megaforce založil, zomrela na rakovinu v januári minulého roka.

Dojemný odkaz od dcéry

Dcéra Rikki na sociálnej sieti napísala: „Svet dnes stratil skutočnú legendu. Náš otec žil život taký rýchly, tvrdý, ťažký, silný a pôsobivý ako hudba, ktorú svetu priniesol. Jeho vášeň a vytrvalosť boli poháňané kariérami pravdepodobne najvplyvnejších metalových kapiel a velikánov priemyslu jednej generácie. Pre nás bol jednoducho otcom. Náš otec a matka boli silným partnerstvom v láske, živote a podnikaní. Spoločne verili v neuveriteľné, ich vášeň, rebelská perspektíva a vytrvalosť vybudovali impérium zo škatule vinylov na blšom trhu – do multiplatinového nahrávacieho vydavateľstva, správcovskej spoločnosti a vydavateľstva. Hoci sme zdrvení a on je preč, konečne sa s mamou opäť stretli. Nie je možné si predstaviť svet bez neho. Pre nás všetkých, ktorí sme ho poznali a milovali…, len tak mimochodom… Keep it heavy! RIP ocko, budeš naozaj veľmi chýbať, ale nikdy nezabudni…, tvoj odkaz bude žiť navždy, nielen v nás a tvojich vnúčatách, ale v každom metalistovi na tejto planéte po celú večnosť!“

Naštartoval kariéru METALLICE a ďalším velikánom

Vydavateľstvo Megaforce stálo za odštartovaním kariéry METALLICY, ktorej vydalo prvé dva albumy – „Kill ‚Em All“ (1983) a „Ride The Lightning“ (1984), ešte predtým, ako skupina uzavrela zmluvu s hlavným vydavateľstvom Elektra Records. Zoznam Megaforce zahŕňal aj umelcov ako ANTHRAX, TESTAMENT, OVERKILL, Ace Frehley, MINISTRY, KING’S X, STORMTROOPERS OF DEATH a RAVEN.

Jonny, narodený v roku 1952, začal svoju mimoriadnu cestu ako odpadlík, ktorý prešiel od života v uliciach Bronxu v New Yorku k práci na Wall Street. Nakoniec nečakane prešiel do hudobného biznisu a objavil METALLICU, ANTHRAX a ďalšie kapely.

Výrazne ovplyvnil metalovú hudbu

Po Wall Street začal Jonny Z v roku 1981 predávať platne v obchode na blšom trhu, aby finančne zabezpečil svoju rodinu. Obchodík s názvom Rock N‘ Roll Heaven sa nakoniec rozrástol na veľký obchod s platňami, ktorý ovplyvnil hnutie heavy metalu, ako ho poznáme dnes. V zime roku 1982 dostal Jonny Z nečakanú demo kazetu od nepodpísanej undergroundovej kapely s názvom METALLICA. Dychtiví a odhodlaní, že hudbu bude počuť celý svet, založili Jonny a Marsha nasledujúci rok Megaforce a vydali album „Kill ‚Em All“. Prostredníctvom tohto vydania si Megaforce upevnil svoju pozíciu de facto hudobného vydavateľstva v Amerike pre heavy metalový žáner.

Jonnova uznávaná autobiografia „Heavy Tales: The Metal. The Music. The Madness. As Lived by Jon Zazula“ bola vydaná v októbri 2019. Kniha rozpráva príbeh o tom, ako manželia podpísali zmluvu s kapelou, ktorá formovala zvuk metalovej muziky pre nadchádzajúce desaťročia.

„Všetko je požehnaním, keď tvrdo pracuješ, zostávaš bystrý. Ideš do toho, potom ti niečo príde do cesty a si na to pripravený. A dokážeš po tom skočiť,“ povedal Jonny pre magazín Variety. „Marsha a ja sme mali veľké šťastie, že sme si ich vybrali ako kapelu, ktorá sa stala najväčšou skupinou na svete. Nehovoriac o množstve ďalších skvelých formácií, ktoré sa zapísali do histórie.“

Zdroj: blabbermouth.net