ROLO TOMASSI – Where Myth Becomes Memory

Ťažko uchopiteľní Angličania ROLO TOMASSI vydali začiatkom februára šiestu štúdiovku.

Kapelu ROLO TOMASSI z anglického Sheffieldu je veľmi ťažké jednoznačne zaradiť a uchopiť. Nič ale nie je nemožné a aj z náročného večierku, môže byť nakoniec absolútne uvoľnená párty. Kapelu som pred týmto albumom vôbec nepoznal. Mám však rád výzvy. Čo to vlastne hrajú? Akoby by som ich zaradil a ako uchopil? Opakujem si úvod. Mathcore? Moderný death metal? Experimental, hardcore alebo dokonca grindcore? Skutočne to stále neviem…

ROLO TOMASSI – Where Myth Becomes Memory

Dobrou správou s trochou úsmevu je ale to, že si môžeme vybrať presne ten žáner, ktorý máme najradšej. Ja si pre tento prípad vyberám hudbu ako takú. Dobrú a kvalitnú, ktorú jednoznačne ROLO TOMASSI robia.

Aktuálna novinka „Where Myth Becomes Memory“ je už 6 albumom tohto anglického zoskupenia. Mix spomínaných štýlov je skutočnou lahôdkou pre hudobných fajnšmekrov a jedincov, ktorí nemajú radi prvoplánové nápady a do oka dych berúce hymnické refrény. Táto kapela to hrá na minimalizmus. Dokáže pohladiť svojim krásnym melodickým spevom, v podmaze s krásnou klavírnou linkou, ale tak isto vám dokáže poriadne nakopať zadok šialenými grind pasážami, ktorých je na albume neúrekom.

Presne pre tých, ktorý majú radi prekvapenia a nečakané zvraty v hudobnom deji, je kapela ROLO TOMASSI ako stvorená. Náročné a predsa stále viac uchopiteľné každým ďalším počutím. Ich krajania a žánrovo spriaznení EMPLOYED TO SERVE by o tom mohli rozprávať. Toľko polôh, ktoré dokáže kapela vystrúhať som už dlho na jednom hudobnom nosiči nevidel a hlavne nepočul.

Čo je veľmi zaujímavé, dochádza pritom aj na celkom melodické pasáže, ktoré sú akousi zvláštnou katarziou v celej tej veľmi hutnej atmosfére, ktorú muzikanti na albume vyprodukovali. V týchto zvratoch deja som miloval staré albumy DEAFHEAVEN. Toto je niečo podobné, ale s pridanou hodnotou. Brutálne pasáže striedajú pokojné a naopak. Nebo a peklo. Pohodové tóny a šialené výpady do tých najtvrdších metalových vôd.

Áno, ROLO TOMASSI sú šialení. Ambientné pasáže sa si podávajú ruku s hardcorom. Ten plynule prechádza do grindcoru, len aby sa zase mohli vrátiť k absolútne pomalým klávesovým linkám, ktoré pôsobia ako kvalitný rádiový pop. Masaker. Dosť dlho som nič také nepočul. Spevácky rozsah Evy Korman je neskutočný. Aha, ja som neprezradil, že vokalistkou je žena? Tak už to viete. Fantázia. Iba sa započúvať a nepýtať sa. Presne o tom je celá novinka ROLO TOMASSI.

ROLO TOMASSI

Album má obrovskú auru a rovnako tak silnú atmosféru, ktorou sa obklopuje. Milovníci CONVERGE, JINJER, DILLINGER ESCAPE PLAN alebo NORMA JEAN budú mať určite veľkú radosť. Silný pocit muzikálnosti a umu, ktorý srší z každej jednej piesne. Náboj plný momentov prekvapenia. To je tá najsilnejšia ingrediencia tohto albumu.

V titulnej skladbe „Almost Always“ po štyroch minútach ambientného chvenia na nás ROLO TOMASSI vybalia presne to, čo najlepšie vedia. Mix štýlov tvrdej hudby pod vplyvom silnej atmosféry, ktorá je skutočne neopakovateľná. „Cloaked“ vyniká svojou ťaživou atmosférou, kde nechýbajú ani prvky moderného death metalu.

Nasledujúca „Mutual Ruin“ je ukážkou toho, akí vedia byť títo hudobníci variabilní. Neskutočná pieseň s klávesovým podmazom v úvode vytvára skutočne podmanivú atmosféru. Opäť musím vyzdvihnúť vokál Evy Korman. Je fascinujúce, čo so svojimi hlasivkami dokáže. Mimochodom, Eva (pôvodne Spenceová) je hlavnou textárkou kapely a manželkou Jesseho Kormana, frontmana mathcorových legiend THE NUMBER 12 LOOKS LIKE YOU.

Album pokračuje ďalšou skladbou „Closer“, ktorá je ako taká vlna peny. Pomalá a dokonca nežná. Presne tak začína táto pieseň, ktorá by pokojne mohla patriť aj do repertoára COLDPLAY. Žánrovo môžeme hovoriť o nádhernom post rocku. Táto skladba mi pripomína aktuálny počin DEAFHEAVEN. Ďalšia „Drip“ nás preberie a šliapne na krk svojim drsným mathcorom, „Prescience“ zase štekavým a naštvaným vokálom demonštruje hudobnú silu tohto diela, aby v polovici, akoby vypla všetku svoju agresivitu a sústredí sa v jednom momente iba na pohladenie. Pieseň „Stumbling“ stojí za spomenutie z pochopiteľného dôvodu. Máte pocit, akoby bola od iného interpreta a na tento album sa dostala omylom, ale rozhodne tam patrí. Ten klavír je úžasný.

Keď si zoberieme na paškál záverečnú „The End of Eternity“, je v nej všetko vyššie uvedené. Nahrávke nechýba cit, pocit, atmosféra, aura, zvláštna inakosť a hlavne hudobný a muzikantský kumšt. Vrstvenie nálad a pridávanie nástrojov. Výborný spev, ktorý prechádza z rôznych polôh do mnohých hudobných štýlov. Ukončenie je teda grandiózne. Jendoducho, silný záverečný epos, silného albumu.

Ale to, čo je na ROLO TOMASSI najsilnejšie, je samotný moment prekvapenia. Umelci dokážu galantne šokovať. Majú k tomu dar predstavivosti a rovnako tak umelecký kumšt, ktorým svoje nástroje ovládajú. Novinka „Where Myth Becomes Memory“ je jednoducho výborným albumom. A mne je jasné, že mám novú obľúbenú kapelu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: mathcore/progressive/ambient/grindcore
Krajina pôvodu: Anglicko
Vydavateľstvo: Entertainment One Music
Dátum vydania: 04.02.2022
Web: https://rolotomassiband.com/
Zostava:
Eva Korman – spev
James Spence – spev, klávesy
Chris Cayford – gitara
Nathan Fairweather – basgitara
Al Pott – bicie
Tracklist:
Almost Always (06:30)
Cloaked (03:54)
Mutual Ruin (05:14)
Labyrinthine (03:26)
Closer (05:15)
Drip (05:50)
Prescience (04:54)
Stumbling (02:50)
To Resist Forgetting (04:04)
The End of Eternity (06:12)
Diskografia:
Hysterics – 2008
Cosmology – 2010
Astraea – 2012
Grievances – 2015
Time Will Die and Love Will Bury It – 2018
Where Myth Becomes Memory – 2022
Definitíva:
ROLO TOMASSI prezentujú svoje hudobné ponímanie sveta nevšedne a maximálne prekvapujúco. Ich šiesta štúdiovka „Where Myth Becomes Memory“ má silnú a neopakovateľnú atmosféra, ktorá sa vyznačuje zvláštnou aurou. Mathcore? Hardcore? Ambient? Alebo dokonca grindcore? Skutočne to stále neviem, isté však je, že je to výborný album!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla