CORPSEGRINDER – Corpsegrinder

Legendárny chroptič a jeden z najzúrivejších vokálov v death metale, z ešte legendárnejšej kapely CANNIBAL CORPSE, vydáva svoj debutový sólový album.

Áno, veľmi dobre známy americký death metalový vokalista George „Corpsegrinder“ Fisher z legendárnej smečky CANNIBAL CORPSE vydal v závere februára svoj sólový debut, ktorý nazval úplne jednoducho – „Corpsegrinder“.

CORPSEGRINDER – Corpsegrinder

Vďaka svojmu hrdelnému vokálu a svojskému prejavu patrí George neodškriepiteľne k veľkým osobnostiam extrémneho metalu. Vo svojej domovskej kapele je od roku 1995, a zatiaľ posledný album s CANNIBAL CORPSE vydal v roku 2021 s názvom „Violence Unimagined“ (recenzia TU). A približne po roku tu máme aj jeho sólový debut.

Zvyčajne sa očakáva, že hudobník, ktorý sa vydá na sólovú dráhu, tak sa jeho tvorba bude aspoň mierne líšiť od domovskej kapely. Na prvý „pohľad“ sa v prípade Georga „Corpsegrindera“ Fishera nič podobné nekoná, no nie je to až tak celkom pravda.

Aj napriek tomu, že hlavnou hudobnou náplňou Georgovho debutu je najmä death metal, nechýba mu pestrosť, čo považujem za obrovské plus. Aj hluchý by však spoznal, že tento vokál jednoducho patrí CANNIBAL CORPSE, respektíve Corpsegrinderovi. Kebyže mi niekto pustí titulnú pieseň „Acid Vat“ bez toho, aby mi predtým o nej a jej autorovi niečo povedal, predpokladám, že by som ju ihneď priradil k tvorbe CANNIBAL CORPSE. Fisher aj na sólovke skrátka a jednoducho dokazuje svoju lásku k death metalu. Našťastie sa v ďalších skladbách predsa len táto nahrávka mierne líši už od niekoľkokrát spomínaných Američanov.

Mimochodom, „Acid Vat“ je pekelná a šialená otváracia skladba, významný rukopis v nej zanechal Georgov hosť – gitarista Erik Rutan (HATE ETERNAL, CANNIBAL CORPSE). Hlavnou zbraňou tejto piesne je jej priamočiarosť, hrdelný rev a mix death metalu s hardcorom.

CORPSEGRINDER

Corpsegrinder spojil na debute sily aj s Jamey Jastom, spevákom hardcoristov HATEBREED, ktorý album produkoval spoločne Nickom Bellemorom (TOXIC HOLOCAUST, Dee Snider), ktorý si na albume aj zahral na bicie. Na gitare a basgitare sa predstavil Nickov brat Charlie (TOXIC HOLOCAUST, JASTA). Obaja odviedli na nahrávke kusisko poctivej roboty a aj vďaka nim je taká živelná a uveriteľná. Mimochodom, album vyšiel pod Jastovým vydavateľstvom Perseverance Music Group.

„Corpsegrinder“ je vo svojej samej podstate akýmsi extrémnym metalovým hybridom, ak vezmeme do úvahy metalové subžánre, pretože v ňom nájdeme minimálne tri – death metal, hardcore, ale pozornému uchu neujdú ani náznaky thrash metalu. Azda najbližšie k hardcoru má vo svojej „hopsavej“ atmosfére skladba „Devourer of Soul“, ktorá mi dosť pripomína práve HATEBREED, a „Crimson Proof“, ktorú, ako inak, zdobí neúnavný Fisherov vokál.

Ten je skutočnou lahôdkou celého albumu a 10 ráznych piesní by malo potešiť najmä fanúšikov Corpsegrinderovho hrdelného revu, mierne by sa mu však dalo vyčítať, že ten je však úplne identický ako v CANNIBAL CORPSE. Na druhej strane, starého psa novým kúskom nenaučíš.

Musím uznať, že táto sólovka, ktorá má polhodinku, je výživným a šťavnatým materiálom, ktorý sa v konečnom dôsledku napokon odlišuje od domovskej kapely CANNIBAL CORPSE, ale predsa len nesie jednu ich základnú črtu, ktorou je práve vokál Georga „Corpsegrindera“ Fishera.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death metal/hardcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Perseverance Media Group
Dátum vydania: 25.02.2022
Web: https://www.thecorpsegrinder.com/

Zostava:
George „Corpsegrinder“ Fisher – spev
Charlie Bellmore – gitara, basgitara
Nick Bellmore – bicie

Hosť:
Erik Rutan – gitara

Tracklist:
Acid Vat (feat. Erik Rutan) (03:09)
Bottom Dweller (03:03)
On Wings of Carnage (03:45)
All Souls Get Torn (02:54)
Death Is the Only Key (03:09)
Crimson Proof (02:49)
Devourer of Souls (03:11)
Defined by Your Demise (03:27)
Master of the Longest Night (03:31)
Vaguely Human (02:06)
Diskografia:
Corpsegrinder – 2022
Definitíva:
George „Corpsegrinder“ Fisher nám na svojej debutovej sólovke prináša šťavnatú a priamočiaru porciu prehnitého death metalu s nádychom hardcoru, ktorá poteší srdce každého fanúšika extrémneho metalu. Ide o pestrú nahrávku, ktorá sa svojím spôsobom líši od Fisherovej domovskej kapely CANNIBAL CORPSE, aj keď hlavný poznávací znak je jasný – svojský vokál tohto hudobníka.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články