Decapitated – Blood Mantra

Po obnovenej činnosti a štúdiovom návrate v roku 2011 tento rok nahrala kapela DECAPITATED v štúdiu Hertz novinku „Blood Mantra“. Avšak nový album priniesol už aj dve zmeny v zostave. Novými členmi sa stali bubeník Michal Lysejko, ktorý nahradil Krimha a po odchode Filipa Haluchu prišiel do poľskej kapely aj basgitarista Pawel Pasek. Tak poďme sa pozrieť na novinku podrobnejšie.
Prvé čo mi udrelo do uší pri počúvani nového albumu bola zmena zvuku. Hutný a špinavší z predošlého zárezu „Carnival Is Forever“ sa zmenil na ostrejšie vyznenie a čistejšiu produkciu. Hlavným dôvodom tejto zmeny je, že kapela zmenila Radio Gdansk Studios za známe Hertz Studio a o mix a mastering sa postarali dve hlavné postavy tohto štúdia, bratia Wieslawski.

Novinka je určite priamočiarejšia ako predošlý album a dokazuje to napríklad najagresívnejšia vec „The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation“, v ktorej nazreli aj do grindcoreových vôd. Nejde však len o túto skladbu. Potvrdzujú to aj ďalšie, „Instinct“ či „Blood Mantra“, ktorá asi najviac pripomína starú tvorbu kapely a ktorá takmer počas celej dĺžky stojí na ústrednom riffe, aby sa na konci zmenila v strhujúci nárez.



To, čo vás najviac zaujme na novom albume, je výborná gitarová hra jediného pôvodného člena DECAPITATED Waclawa „Vogga“ Kieltyku. Svoje umenie najviac predvádza v celej kráse v najlepšej, už spomínanej skladbe a klipovke „Instinct“, kde to dáva fakt vo veľkom štýle. Ešte keď sme pri gitarách, tak dodám, že tu takmer absentujú klasické gitarové sóla a skôr tu nájdete harmonické vyhrávky, ktoré prispievajú k atmosfére a nálade skladieb. (napr. v „Exiled in Flesh“, „Veins“).

To, že DECAPITATED už tak celkom nebudú o technickom death metale ako v minulosti už naznačili na ich comebacku v roku 2011 a pokračuje to aj na novinke, kde  nechýbajú ani modernejšie prvky. Na mysli mám breakdowny  („Instinct“) alebo zásah do djentového žánru v skladbe „Nest“, ktorá je jedinou, čo ma baví najmenej. Je to zrejme kvôli tej „moderne“ alebo aj kvôli tomu, že sa v nej počas šesť a pol minúty zas tak veľa nedeje. K modernejšiemu vyzneniu prispieva aj spevák Rafal „Rasta“ Piotrowski. Ten sa prezentuje v silovej, ukričanej metalcoreovej polohe a na pílu tlačí oproti minulosti ešte o čosi viac. Čítal som niekoľko nespokojných názorov na jeho vokál, no mne neprekáža, aj keď v tvorbe týchto Poliakov mám najradšej spev ich bývalého speváka Saurona.

Album uzatvárajú piesňou „Blindness“, ktorá je takmer osem minútová pomalšia záležitosť. Skladba je síce postavená počas celej dĺžky na rovnakom ústrednom motíve, ale vďaka akémusi udržiavaniu napätia, ktorým oplýva, neprekáža jej dlhá stopáž a práve vďaka týmto aspektom, by sa hodila ako záverečná skladba. No tú tvorí viac-menej zbytočné outro „Red Sun“.

Nový album „Blood Mantra“ je určite kvalitnou záležitosťou, aj keď mne sa po ich návrate páčil o čosi viac predošlý „Carnival Is Forever“ a to najmä vďaka svojej temnej atmosfére a väčšej komplexnosti. Hlavnými plusovými bodmi novinky sú skvelé riffy, väčšia priamočiarosť a pestrosť skladieb vďaka zásahom do iných žánrov.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 26.9.2014
Web: www.decapitatedband.net
Zostava:
Rafal „Rasta“ Piotrowski – vokály
Waclaw „Vogg“ Kieltyka – gitara
Pawel Pasek – basgitara
Michal Lysejko – bicie
Diskografia:
Winds of Creation – 2000
Nihility – 2002
The Negation – 2004
Organic Hallucinosis – 2006
Carnival Is Forever – 2011
Blood Mantra – 2014
Tracklist:
Exiled in Flesh (4:05)
The Blasphemous Psalm to the Dummy God Creation (2:42)
Veins (5:04)
Blood Mantra (5:05)
Nest (6:25)
Instinct (5:49)
Blindness (7:37)
Red Sun (3:01)
Definitíva:
Poliaci DECAPITATED pokračujú na novom albume „Blood Mantra“ v nastolenom trende z roku 2011. Avšak s tým, že ubudlo atmosférických prvkov, naopak pridali viac na priamočiarosti a nechýbajú ani modernejšie prvky.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla