PERIPHERY – Periphery V: Djent is Not A Genre

Pre partiu piatich muzikantov sú hudobné mantinely úplne cudzím výrazom.

Tak som sa dočkal. Američanov PERIPHERY som spoznal iba pred pár rokmi. A to pri ich predošlom albume „Periphery IV: Hail Stan“ (recenzia TU). Ich muzika ma zasiahla práve touto zásadnou nahrávkou. Spomínaná radovka dostala u mňa najvyššie možné hodnotenie, preto som sa nevedel dočkať ich novinky. Premýšľal som, kam sa ešte môžu posunúť, a či sa to vôbec ešte dá. Poďme sa na to pozrieť na ich novinku pozrieť z bližšia.

PERIPHERY – Periphery V: Djent is Not A Genre

Toto svieže a zároveň progresívne poňatie muziky PERIPHERY ma neskutočne baví. Hneď na začiatku do nás kapela napáli pieseň „Wildfire“, ktorá je svojim spôsobom geniálna. Hlavne jazzová vsuvka v šiestej minúte vyrazí dych. „Atropos“ pokračujú vo svojom mixe math-rocku, djentu, progresívneho metalu, metalcoru a popu?

Áno, miestami aj popu. „Everything is Fine!“ ma baví svojim šialenstvom a občas mi pripomínajú mojich obľúbených CONVERGE. „Silhouette“ sa vymyká všetkým štandardom v rámci tohto albumu. Je to popová rádiovka, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani EAST 17 vo svojich najsilnejších časoch.

Skutočne, neklamem. PERIPHERY vyrážajú dych skladbu po skladbe. Neviem sa nabažiť ich neskutočnej palety plnej zvukových farieb. Je to divadlo, ktorého studňa je nevyčerpateľná. Bez škatuliek a bontónu. „Dying Star“ sa vracia do pôvodného pocitu ostrých gitár a len ťažko definovateľných harmonických či disharmonických postupov. Najdlhším songom je zas predposledná „Dracul Gras“, ktorá má viac než dvanásť minút. No posledná „Thanks Nobuo“ je len o minútu kratšia.

PERIPHERY

Je zbytočné opisovať každú jednu pieseň osobitne a do posledného detailu.Dôvod je jednoduchý. Je skutočne len málo kapiel ako práve PERIPHERY. Oni jednoducho nemajú mantinely a ani si ich v ich piesňach neviem predstaviť. Akej sú farby, tvaru a z akého sú materiálu. A či vôbec existujú…

Títo muzikanti sú nečitateľní a ch prístup ku skladaniu muziky je inovatívny a nevšedný. Skĺbenie viacerých štýlov im jednoducho pristane. Sú svojskí a pritom neokukaní.

PERIPHERY nahrali zase raz výnimočný materiál, z ktorého som padol na kolená. Ich muzika je ako nekonečný príbeh. Niečo čo vyrazí dych aj po niekoľko násobnom vypočutí. Mix mathcoru, djentu, progresívneho metalu a metalcoru ma skrátka absolútne dostali. Fantastický album.

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Žáner: progressive metal/metalcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: 3DOT Recordings, LLC
Dátum vydania: 10.03.2023
Web: http://www.periphery.net/
Zostava:
Spencer Sotelo – vokály
Jake Bowen – gitary, klávesy, vokáyl
Misha Mansoor – gitary, basgitara, klávesy, programovanie
Mark Holcomb – gitary
Matt Halpern – bicie
Tracklist:
Wildfire (07:05)
Atropos (08:23)
Wax Wings (07:26)
Everything Is Fine! (05:07)
Silhouette (04:51)
Dying Star (05:17)
Zagreus (08:19)
Dracul Gras (12:21)
Thanks Nobuo (11:16)
Diskografia:
Periphery – 2010
Periphery II: This Time It’s Personal – 2012
Juggernaut: Alpha – 2015
Juggernaut: Omega – 2015
Periphery III: Select Difficulty – 2016
Periphery IV: Hail Stan – 2019
Periphery V: Djent is Not A Genre – 2023
Definitíva:
PERIPHERY prišli s ďalším výnimočným materiálom. Novinka „Periphery V: Djent is Not A Genre“ je progresívnym šialenstvom, ktoré vás zoberie do každého kúta hudobnej Zeme. Mimoriadne technicky zdatná partia predvádza na novinke to najlepšie čo v nich je. Nám ostáva iba sadnúť, zavrieť ústa a počúvať toto vesmírno-hudobné šialenstvo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla