1349 – Massive Cauldron of Chaos

1349 sú už od roku 1997 známym pojmom na pôde black metalu. Že patria medzi „klasikov“ tejto scény, niet pochýb. Už od vydania prvého albumu sa zaradili medzi black metalovú elitu. Niet sa čo čudovať, pretože členovia tejto kapely hrali v rôznych zoskupeniach už veľa rokov pred založením 1349. Najznámejším členom je jednoznačne bubeník Frst, ktorého domovskou kapelou je ďalšia legenda SATYRICON, no poznáme ho aj vďaka spoluprácam napríklad aj s GORGOROTH alebo inými kapelami. 1349 prišli ešte na konci septembra 2014 so šiestym štúdovým albumom „Massive Cauldron of Chaos“.
Albumová novinka bola medzi fanúšikmi čierneho kovu viac ako očakávanou, dá sa povedať, že pre mnohých fanúšikov black metalu, boli očakávania veľké, pretože po predošlom albume „Demonoir“ ohlásili návrat k tvorbe v pôvodnom štýle. 

Po prvotnom vypočutí som bola potešená, že album neobsahuje žiadne zbytočné monotónne pasáže a je od začiatku až po koniec plný zvratov. Môže to byť aj kratšou minutážou, každopádne schvaľujem tento postup. Nórski hudobníci naložili silné momenty jeden za druhým a nekŕmia poslucháča zbytočnou vatou. Zvuk je o niečo čistejší, ako býva zvykom v rámci žánru a tak sú jednotlivé nástroje pekne odlíšiteľné a každý jednotlivo vynikne. To isté platí aj o Ravnovom vokály. Ide o naozaj komplexne prepracovaný zvuk, ktorý nepotrebuje zašumenie na zakrytie nedostatkov. No nemyslite si, že ide o úplne kryštalický zvuk, nechýba ani povestné „chrčanie“.

Atmosféra novinky je samozrejme ako inak nenávistná, chladná a páchnuca presne tak, ako to black metalové pravidlá vyžadujú. Osobne vítam zaranžovanie melodickosti, bez straty hore uvedených povinných elementov. Ide o peknú ukážku, že black metal nemusí byť len jednotvárna chŕlička agresie. Priestor tu vyvážene majú technické gitarové sóla s prelínaním vokálu a samozrejme dôraz je kladený aj na guľometné dvojkopy a klepačky majstra Frosta.



Krásne dokreslenie chladu a mrazu vytvárajú intrá a postupné lyrické zvoľňovania na konci skladieb, ako aj jasný vokál, ktorému je dokonca aj krásne rozumieť. Podfarbenia záhrobným šepotom len pridávajú zimomriavky na tele. Vokalista Ravn je jeden z mála black metalových spevákov, ktorý pochopil, že nielen v nezrozumiteľnom chrčaní je sila, ale že oveľa viac dokáže spraviť striedaním polôh a intenzity hlasu, šepotom a vydávaním nepredvídateľných zvukov.

Zo skladieb na albume jednoznačne najviac vyčnieva 6 minútová  „Mengeles“,  v ktorej je atmosféra veľmi silná. V závere piesne máte pocit, že ozývajúci sa šepot  je autentická nahrávka obetí šialeného doktora. Aj efekt vokálu dokresľuje morbídnosť a šialenosť textu, rovnako ako zatlmené gitarové sólo v druhej polovici. Ide o extrémne silnú vec, či už po stránke atmosferickej alebo hudobnej. A ak prirátam hymnický riff, tak ide naozaj o dokonalosť. 

V skladbe „Slaves“ (podporená klipom) ma zaujala kombinácia, na black metal nevšedná. Melodická gitarová linka na pozadí bubeníckej kanonády a keď k tomu prirátam striedanie zborového spevu s hororovým hovoreným slovom, tak ide o ďalší skvost. Ak by som mala menovať všetky silné momenty,  tak by som postupne vymenovala asi všetky skladby, lebo v každej sa nejaký nachádza.

Najklasickejší black si jeho fanúšikovia vychutnajú jednoznačne v kratučkej „Golem“ alebo „Chained“, ktoré sú plné záhrobného revu a masívnych gitarových partov. Takže, v skratke. 1349 vedia zlúčiť surové black metalové postupy s citom pre kompozíciu a to tak, aby skladby naozaj neboli len rýchlou smršťou, ale aby každá mala svoj dej a atmosféru. Jednoducho, pánom z Nórska sa nový album náramne vydaril.

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 29.9.2014
Web: www.legion1349.com
Zostava:
Ravn – vokály
Archaon – gitary
Seidemann – basgitara
Frost – bicie
Diskografia:
Liberation – 2003
Beyond the Apocalypse – 2004
Hellfire – 2005
Revelations of the Black Flame – 2009
Demonoir – 2010
Massive Cauldron of Chaos – 2014
Tracklist:
Cauldron (4:24)
Slaves (4:54)
Exorcism (5:37)
Postmortem (4:36)
Mengeles (6:00)
Golem (1:40)
Chained (4:53)
Godslayer (6:05)
Definitíva:
Je zjavné, že temná studňa talentu nórskych
 black metalistov 1349 ešte zďaleka nie je vyčerpaná.
Naopak, prelieva sa skvostnými skladbami
 a chrlí ich na svojich poslucháčov
 aj na novom albume „Massive Cauldron of Chaos“.

Autor: Anula

Hodnotenie autora:  9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla