Desecration – Cemetery Sickness

Niekto by si pomyslel, že to už chalani z britskej gore death metalovej kultovky DESECRATION vzdali, no opak je tentoraz pravdou. Kapela iba trpezlivo vyčkávala niekde v tmavom kúte, poprípade sa vo voľnom čase oddávala brúseniu rezných nástrojov, aby v roku 2014 konečne hrdo povstala a vydala sa na obhliadku najbližšieho cintorína. Typická záhrobná poetika dostáva na aktuálnej novinke „Cemetery Sickness“ opäť zelenú, takže je najvyšší čas vytiahnuť hrdzou nasiaknuté rýle, lopaty a krompáče. Dnes to totiž budú hotové jatka!
Moje slová potvrdzuje hneď úvodná titulka, ktorá stanoví jasné pravidlá hry – útočiť na sluch poslucháčov priamočiarym gitarovým hobľovaním, ktorému nechýba rýchlosť, tvrdosť a chytľavosť zároveň. Niektoré skladby sú ozaj priam návykové („Coffin Smasher“, „Recipes of Horror“, „Cunt Full of Maggots“, „Cut Up and Fed to the Dogs“ či „Grave Secrets“), takže v prehrávači a najmä v mozgových závitoch možno ostanú o čosi dlhšie. Ako ste si isto všimli, jednotlivé názvy pôsobia neraz doslova lahodne.



DESECRATION totiž rozhodne popri pravom death metalovom náreze nezanedbávajú ani lyrickú časť, takže nás kapela prevedie rôznymi témami – od kastrácie, cez záľuby nekrofilného exota až po nejaké tie serióznejšie príbehy. Ollie Jones, frontman a gitarista v jednej osobe, je stálym zamestnancom pohrebného ústavu, čo je pri písaní textov určite obrovská výhoda. Takpovediac nevyčerpateľná studnica príbehov o smrti.

Piesne na vyše tridsaťminútovej nahrávke „Cemetery Sickness“ sú zväčša ohlodané až na kosť, takže nečakajte žiadne technické serepetičky, či progresívne postupy. Jednoducho pravý old school death metal typu DEICIDE či OBITUARY. Podľa slov kapely by „skladby nemali nikdy nudiť, ale naopak vzbudzovať zvedavosť a chuť si ich znovu vypočuť“ a presne o tom je aj tento krvavý výtvor.

Stopáž jednotlivých zárezov sa pohybuje maximálne okolo dĺžky troch minút, čo je dostatočný čas na omotanie si poslucháča okolo prsta. Toto trio totiž disponuje veľmi obmedzenými výrazovými prostriedkami a umelé naťahovanie skladieb by nemuselo byť nakoniec prospešné, skôr naopak!

Negatíva sa však aj napriek tomu nájdu, hoc iba v obmedzenom počte. Či už ide o nešťastne skomponovanú „Rotten Brain Extraction“, kde sa jednoduchý refrén (áno, sú to tie tri slová v názve) omieľa neustále dookola alebo veľmi rušivo nasamplovaný monológ v „I, Cadaver“. Čo naopak trochu poteší je desivý ženský vokál, ktorý príjemne okorenil „Cabletie Castrator“ a taktiež nejedno trefne zvolené intro.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Metal Age Production
Dátum vydania: 26.7.2014
Web: www.desecration.co.uk
Zostava:
Ollie Jones – vokály, gitara
Andi Morris – basgitara
Michael Hourihan – bicie
Diskografia:
Gore and Perversion – 1995
Murder in Mind – 1998
Inhuman – 2000
Pathway to Deviance – 2002
Gore and PerVersion 2 – 2003
Process to Decay – 2005
Forensix – 2008
Cemetery Sickness – 2014
Tracklist:
Cemetery Sickness (3:11)
Coffin Smasher (2:26)
I, Cadaver (3:22)
Recipes of Horror (2:54)
Rotten Brain Extraction (1:20)
Cunt Full of Maggots (3:28)
Cabletie Castrator (3:17)
Mortuary Debauchery (3:21)
Tactile Necrophile (1:21)
Cut Up and Fed to the Dog (3:42)
Grave Secrets (3:25)

Definitíva:
DESECRATION prichádzajú po 6. rokoch s novou
 dávkou krvavých príbehov, a tie by sa rozhodne
 nemali podávať krátko pred spaním.
Veľmi príjemné death metalové retro „Cemetery Sickness“,
s ktorým síce toto trio neobjavilo Ameriku,
ale to od tejto kapely určite ani nik nečaká.
Za mňa spokojnosť a palec nahor!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla