Black Majesty – In Your Honour

Austrálska kapela poháňaná českým bicmenom Pavlom Konvalinkom vydala 14. mája nový album, ktorý bol podľa slov bubeníka nahraný na počesť fanúšikov kapely. Novinka dostala výstižný názov In Your Honour.
Po troch rokoch čakania sa fanúšikovia dočkali v poradí štvrtého albumu týchto melodikov. Ja osobne som bol z predošlého albumu Tomorrowland dosť unesený. Mnoho skvelých melódií, vynikajúci vokál a všade prítomná sviežosť. Za 8 rokov fungovania kapely si Black Majesty už vypracovali vlastnú tvár, ktorá je zreteľná aj na novom albume. Samozrejme, že vplyvy rôznych kapiel si pozorný poslucháč všimne. Azda naviac cítiť v hudbe Black Majesty odkaz Helloweenu. Niet sa tomu čo diviť, pretože novinku produkoval Roland Grapow. Hneď od úvodnej Far Beyond budete mať jasné, že počúvate Black Majesty. Príjemný gitarový úvod sa zmení na nespútanú speedovú jazdu. Okrem dobrých výšok speváka Cavaliereho neostanú v hanbe ani ostatní členovia kapely. Už keď som spomenul Johna Cavaliereho. Pamätám si, keď som ho počul prvýkrát, tak som sa nebál jeho vokál a farbu hlasu prirovnať ku Kiskemu. Keď som ho videl naživo, tak výzorom mi zas primpomínal Ronnieho Jamesa Dia. S odstupom času a s oboznámením sa s tvorbou kapely sa nebojím označiť Johna takto: Malý – veľký spevák s Diovým výzorom a Kiskeho hlasom. Oproti predošlému – viac speedovejšiemu albumu sa kapela tentokrát zamerala viac na nástroje a kalsické heavymetalové postupy. Pritom stále nestratila svoju sviežosť, nadhľad jednoduchosť a obrovskú melodičnosť. Na In Your Honour sa štvorica hudobníkov snažila posunúť vpred a myslím, že sa im to bez ujmy aj podarilo. V skladbách počuť malý posun vpred, ale pritom je všetkým jasné, že sú to Black Majesty. Azda najlepšou skaldbou (možno je to tým, že mi najviac pripomína ich predošlý album) je Wish You Well. V každej skladbe si muzikanti vystrihli aj dobré gitarové sóla. Na In Your Honour nie je výrazne slabšia skladba a okrem spomínanej Wish You Well radím medzi tie lepšie ešte aj úvodnú Far Beyond, Millenium, Follow a Witching Hour. Skrátka a jasne fanúšikovia melodického metalu si prídu na svoje.     

Kapela sa na In Your Honour nepustila až do prehnanej a výraznej melodickosti ako na predošlom albume, snažila sa pracovať viac so sólami, vrstvami a prechodmi. Nič pritom však nestratila zo svojho rukopisu. Hudba Black Majesty stále pohadí na duši. Aj napriek napísanému je pre mňa osobne vrcholom tvorby Black Majesty zatiaľ predošlý album Tomorrowland, ktorý s kľudom označím ako speedový a doteraz sa prichytím pritom ako si pospevujem refrény z tohto tri roky starého albumu. Neviem, či sa mi to podarí aj s albumom In Your Honour, ale myslím si, že z novinky cítiť obrovský potenciál. Verím, že po viacerých počutiach sa ich melódie, ľahkosť a vynikajúci Cavaliereho vokál dostanú pod kožu opäť a to nielen mne.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Austrália
Vydavateľstvo: Limb Music, 2010
Web: www.blackmajesty.com, www.myspace.com/blackmajesty
Zostava:
John „Gio“ Cavaliere – vokály
Steve Janevski – gitara, doprovodné vokály
Hanny Mohammed – gitara, klávesy
Pavel Konvalinka – bicie
Diskografia:
Sands of Time – 2003
Silent Company – 2005
Tomorrowland – 2007
In Your Honour – 2010
Tracklist:
Far Beyond (5:24)
God of War (5:05)
Millenium (3:54)
Breake These Chains (4:48)
Further Than Insane (4:32)
End of Time (4:38)
Wish You Well (4:21)
Follow (4:52)
Witching Hour (5:21)
Definitíva:
Silné melódie, vynikajúci vokál,
príjemná a pozitívna atmosféra.
Taká je novinka In Your Honour,
venovaná svojim fanúšikom.
Oproti predošlým albumom
cítiť aj istý posun. Ak chcete, aby sa vám melódie z In Your Honour dostali pod kožu,
tak si pustite novinku Black Majesty
viackrát a určite sa ich nezbavíte.

Autor: Stillborn

Hodnotenie: 7,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla