GRUESOME – Savage Land

Matt Harvey z EXHUMED je známy ako veľký fanúšik old school death metalu. Rozhodol sa zložiť poctu najpovolanejšej formácii reprezentujúcej kov smrti. Kvôli tomu založil projekt GRUESOME, pod hlavičkou ktorého vydal debutovú nahrávku „Savage Land“.

Veľa vecí zvykne nadobudnúť reálne rozmery spontánnym a nenásilným spôsobom, a tak to bolo aj v tomto prípade, keď Matt Harvey, len tak poslal svoje doma nahraté demo nahrávky bubeníkovi Gus Riosovi (MALEVOLENT CREATION). Títo dvaja muzikanti absolvovali spolu aj tribute akciu „Death To All“, a tak vznikol projekt GRUESOME, do ktorého ešte naverbovali gitaristu Daniela Gonzaleza (POSSESSED)  a basgitaristku Robin Mazen. Hlavnou činnosťou tohto zoskupenia je vzdať poctu legende menom DEATH.

gruesome-savage-land

GRUESOME – Savage Land

Výsledkom ich spoločného snaženia je debutová nahrávka „Savage Land“ obsahujúca osem piesní zasadených do ranného obdobia tvorby DEATH, takže máme čo dočinenia s priamočiarym old school death metalom s jasne definujúcimi postupmi pána menom Chuck Schuldiner.

Celý album môžeme definovať ako mix prvých troch albumov „Scream Bloody Gore“, „Leprosy“ a „Spiritual Healing“, kedy to DEATH ešte brali pekne od podlahy s minimom progresívnych prvkov. Čo najviac na nahrávke baví a zaujme, je určite gitarová hra plná parádnych riffovačiek, melodických vyhrávok a sólovej precíznosti. Vlastne, nie je sa čo čudovať, keďže Harvey ukazuje svoju šikovnú gitarovú hru aj v domovskej kapele EXHUMED.

Sóla v „Trapped in Hell“, „Hideous“ či v záverečnej „Gruesome“ nech sú toho jasným dôkazom a o nič pozadu nezaostáva ani rytmická gitara Daniela Gonzaleza. Skladba jednotlivých piesní je veľmi umne spracovaná a hluché momenty tu nemajú šancu. Je tu obsiahnuté všetko – priamočiarosť, údernosť, striedanie tempa či v rozumnej miere použité melodické prvky. Aby všetko zapadlo, tak ako má, tak sa Matt Harvey snaží na albume hodnoverne priblížiť svoj vokálny prejav Chuckovi Schuldinerovi.

gruesome-band

GRUESOME

Na nahrávke cítiť aj niekoľko odkazov na piesne DEATH, napríklad „Psychic Twin“ vám pripomenie „Living Monstrosity“ z fošne „Spiritual Healing“, prípadne nájdete aj slovné hračky pri názvoch skladieb typu „Closed Casket“ a podobne. Keďže sa GRUESOME na albume snažili zachytiť rannú tvorbu DEATH, tak okrem hudby tomu napovedajú samozrejme aj texty upriamujúce pozornosť ku kanibalismu, smrti a gore témam.

Podľa všetkého by sme sa od GRUESOME mali dočkať aj ďalších nahrávok, keďže ako sa vyjadrili, riffy od DEATH ešte ani zďaleka neoprášili naplno. Albumu v podstate nie je čo vytknúť, pretože vysokú kvalitu si udržuje od začiatku až do konca a je ťažké samotne vyzdvihnúť niektoré skladby. Ale skúsim to. Za seba napíšem piesne „Closed Casket“ a „Psychic Twin“.

Jediné, čo by som spomenul by bol fakt, že by ma ešte viac potešilo, keby bol výsledný zvuk viac garážový a tak správne „zosmradnutý“, ako nahrávky z toho obdobia. Radosť by určite spravila aj viac vytiahnutá basa, napríklad ako na „Scream Bloody Gore“, ale to sú len také maličkosti, ktoré absolútne nijako neznižujú kvalitu albumu.

V skratke len toľko, že GRUESOME spravili so svojím debutom veľmi kvalitný tribute urobený s citom a s výborným hráčskym prevedením. Chuck by bol určite hrdý…

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: old school death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 17.4.2015
Web: https://www.facebook.com/gruesomedeathmetal
Zostava:
Matt Harvey – vokály, sólová gitara
Daniel Gonzalez – rytmická a sólová gitara
Robin Mazen – basgitara
Gus Rios – bicie, sólová gitara
Tracklist:
Savage Land (4:13)
Trapped in Hell (4:26)
Demonized (5:37)
Hideous (5:07)
Gangrene (5:29)
Closed Casket (3:43)
Psychic Twin (2:47)
Gruesome (4:15)
Diskografia:
Savage Land – 2015
Definitíva:
Death metalový all stars projekt GRUESOME vyvrhol na svet svoj debutový materiál „Savage Land“. Jeho účel naplnili do bodky. Vzdať hold legende menom DEATH. Podarilo sa im to na výbornú.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články