BETWEEN THE BURIED AND ME – Coma Ecliptic

Americkí progresívni experti BETWEEN THE BURIED AND ME vydali začiatkom júla ďalšie hudobné veľdielo nazvané „Coma Ecliptic“. Poďme teda nazrieť, čo nám pätica muzikantov nadelila tentokrát.

VAROVANIE NA ÚVOD: Nasledujúce riadky sú venované hudobnému dielu, po ktorého požití môže prísť nevoľno práve tým poslucháčom, ktorí neholdujú experimentálnej tvrdej hudbe búrajúcej všetky žánrové hranice. Preto sa o užívaní albumu  „Coma Ecliptic“ od BETWEEN THE BURIED AND ME vopred poinformujte na dôveryhodnom internetovom portáli alebo s dobrým hudobným sparing partnerom, ktorý už takúto skúsenosť má za sebou.

Between-The-Buried-And-Me-COMA-ECLIPTIC1

BETWEEN THE BURIED AND ME – Coma Ecliptic

Písať recenziu na najnovší album od severoamerických BETWEEN THE BURIED AND ME je rovnako vzrušujúce, ako aj náročné. Ten, kto mapuje ich históriu už dlhšiu dobu, vie, že pre 5 chalanov zo Severnej Karolíny je hudobné experimentovanie prirodzeným javom každej ich nahrávky. V ich tvorbe sa tak môžeme stretnúť s progresívnym metalom, ktorý je  často mixnutý s HC, death metalom alebo alternatívnym rockom. Osobne nie som veľkým zástancom kapiel, ktoré sa snažia byť zaujímavé za každú cenu hraním čo najšialenejšieho gulášu, zato BTBAM si však zo všetkých týchto vplyvov dokázali vytvoriť vlastný osobitý štýl, ktorý mi je veľmi blízky.

„Coma Ecliptic“ je siedmym dlhohrajúcim počinom kapely a treba povedať, že BTBAM opäť nesklamali a mňa osobne veľmi potešili skutočnosťou, že novinka „lezie“ do hlavy ľahšie ako predchodca „The Parallax II: Future Sequence“. Ten mi na prvé počutie prišiel až príliš prekombinovaný a rytmicky náročnejší (pri jeho prvom vypočutí som sa v skutočnosti až zľakol, či pri jeho skladaní BTBAM nezabudli rátať aj s hranicami počúvateľnosti).

btbam-promo-2015-650x400

BETWEEN THE BURIED AND ME

Oproti tomu je „Coma Ecliptic“ na prvé počutie prístupnejší album. Z môjho osobného pohľadu sa páni trocha viac nechali uniesť art rockovými elementmi, ubudlo sypačiek, čo však vôbec nie je na škodu. Počuť, že sa kapela nebojí bádať a zatiaľ sa im to stále vypláca.

Zato hudobne „uletenejších“ motívov je viac ako dostatok. Typickým príkladom je skladba „The Ectotpic Stroll“. Každý, kto však pozná tvorbu BTBAM, vie, že chalanom hudobne nie je cudzie v podstate nič. Tak ako nechýbajú uletené pasáže, nechýbajú ani vynikajúce inštrumentálne výkony každého jedného člena, vrátane bravúrnych výkonov speváka Tommyho Giles Rogersa.

Konceptom celej nahrávky je príbeh muža, ktorý sa ocitol v kóme, v ktorej sa stretáva so všetkými jeho predošlými životmi. Samotnému konceptu je prispôsobený obal albumu, jeho názov a na jeho motív bol natočený aj klip ku piesni „The Coma Machine“.

Stretol som sa aj s názorom, že BTBAM sú už viac „prog“ ako metalovou kapelou, čo ale vôbec nie je na škodu, práve naopak. Súhlasím s tým aj ja a som rád, že sa ešte stále nájde na scéne kapela, ktorá  prekvapí a zaujme tak inovatívnym prístupom k tvorbe. Je len veľkou škodou, že BTBAM našu malú krajinu tento rok v rámci európskeho turné zrejme minú. Chalani sa v Bratislave zastavili už 2-krát a vždy išlo o fantastický hudobný zážitok. Snáď inokedy…

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner:  progressive metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo:  Metal Blade Records
Dátum vydania: 10.7.2015
Web: www.betweentheburiedandme.com
Zostava:
Tommy Giles Rogers – vokály, klávesy
Paul Waggoner – gitara, vokály
Dustie Waring  – gitara
Dan Briggs – basgitara
Blake Richardson – bicie
Tracklist:
Node (3:31)
The Coma Machine (7:35)
Dim Ignition (2:16)
Famine Wolf (6:50)
King Redeem/Queen Serene (6:58)
Turn on the Darkness (8:26)
The Ectopic Stroll (7:02)
Rapid Calm (7:59)
Memory Palace (9:54)
Option Oblivion (4:22)
Life in Velvet (3:38)
Diskografia:
Between the Buried and Me  – 2002
The Silent Circus – 2003
Alaska – 2005
The Anatomy Of – 2006
Colors – 2007
The Great Misdirect – 2009
The Parallax II: Future Sequence – 2012
Coma Ecliptic – 2015
Definitíva:
Progresívnym expertom BETWEEN THE BURIED AND ME sa opäť nepodarilo pokaziť sériu vydarených albumov. Novinka „Coma Ecliptic“ je ďalším výborným dielom, v ktorom pätica talentovaných muzikantov dokazuje, že ešte zďaleka neboli všetky hudobné oblasti dostatočne prebádané. Vrelo odporúčam všetkým fanúšikom kapely, ako aj tým, ktorým nie sú cudzie nezvyčajné žánrové koktejly.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla