LAMB OF GOD – VII: Sturm Und Drang

LAMB OF GOD, jedni z predných predstaviteľov vlny „New Wave of American Heavy Metal“ a pre mnohých aj hlavní pokračovatelia odkazu legendárneho spolku PANTERA, vydávajú po predlhom čase pôstu  novučičký kotúčik. My sme ho rozmenili na drobné a vyniesli záverečný verdikt.

Snáď žiaden z predchádzajúcich výtvorov nekompromisnej brúsky LAMB OF GOD nemal tak ťažký pôrod, ako ten s poradovým číslom sedem a príznačným názvom „VII: Sturm Und Drang“. Pätica kovbojov z ďalekého Richmondu totiž prešla za posledné obdobie strastiplnou cestou, ktorá sa dotýkala najmä ich neodmysliteľného speváka a frontmana v jednej osobe.

lamb-of-god-sturm-und-drang

LAMB OF GOD – VII: Sturm Und Drang

Randy Blythe, ako je už dobre známe, si odsedel niekoľko týždňov vo väznici na pražskom Pankráci, kým sa za ten čas rozhodovalo o jeho vine/nevine v prípade neúmyselného usmrtenia fanúšika počas živého vystúpenia v roku 2010.

Záverečný rozsudok určite všetci veľmi dobre poznáme, takže po definitívnom prepustení z chladnej cely, vysnívanom odlete do USA a akomsi psychickom zotavení, tu máme znovuzrodeného Randyho, ešte viac zocelenú kapelu a úplne novučičký materiál, ktorý rozhodne má na to, aby chalanov vrátil tam, kde po celý čas patrili. Na špičku ľadovca zvaného „Nová vlna amerického heavy metalu“. LAMB OF GOD totiž opäť znejú ako jeden zohratý tím a rázom tak dávajú zabudnúť na všetky spomínané udalosti, ale aj na pomerne kritizovanú dosku „Resolution“ spred troch rokov.

Tá bola skutočne nemastná/neslaná a svojou kvalitou sa svojim starším súrodencom nemohla vyrovnať ani náhodou. Zaujímavo nazvaná kolekcia „VII: Sturm Und Drang“ (v doslovnom preklade „Búrka a vzdor“, podľa nemeckého literárneho hnutia z rokov 1767 až 1785) je na tom omnoho lepšie!

lamb-of-god-2015

LAMB OF GOD

Čo ihneď udrie do uší je fantastický zvuk. Mám tým na mysli najmä skvelo ozvučené bicie Chrisa Adlera, ktorého dvojkopák duní jedna radosť. Pozadu nezaostáva ani gitarové duo so svojimi prešpekulovanými riffmi či vyhrávkami, kde si chalani tentokrát dali na výsledku ozaj záležať a neraz veľmi príjemne prekvapia.

Chuť experimentovať totiž cítiť z viacerých vecí a ja osobne tento prístup iba kvitujem. Či už hovoríme o „Embers“ s hosťujúcim Chino Morenom (DEFTONES), „Torches“ (tu pre zmenu vypomohol Greg Puciato z THE DILLINGER ESCAPE PLAN), väzením inšpirovanej „512“ alebo prvej polobalade v histórii tejto kapely, veľmi príjemnej „Overlord“. V nej Randy vyrukoval s  jemnulinkým vokálom, až kým sa táto pecka vo svojej polovici nezlomí v tvrdú metalovú jazdu. Perfektné!

Zvyšok sa už zväčša nesie v dobre zabehnutých koľajach LAMB OF GOD a „Still Echoes“, „Erase This“ či „Footprints“ si jednoducho pýtajú miesto v koncertnom setliste. Škoda, že táto dobrá forma nevydrží až do konca nahrávky, kde skladby už predsa tak trochu strácajú na sile a mierne sa zlievajú do hromady. Avšak aj táto mala výčitka nemôže pokaziť celkovo pozitívny dojem z albumu. LAMB OF GOD, vitajte naspäť!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash/groove metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 24.7.2015
Web: www.lambofgod.com
Zostava:
Randy Blythe – vokál
Mark Morton – gitara
Willie Adler – gitara
John Campbell – basgitara
Chris Adler – bicie
Tracklist:
Still Echoes (4:23)
Erase This (5:09)
512 (4:46)
Embers (4:57)
Footprints (4:25)
Overlord (6:29)
Anthropoid (3:39)
Engage the Fear Machine (4:49)
Delusion Pandemic (4:23)
Torches (5:18)
Diskografia:
New American Gospel – 2000
As the Palaces Burn – 2003
Ashes of the Wake – 2004
Sacrament- 2006
Wrath – 2009
Resolution – 2012
VII: Sturm Und Drang – 2015
Definitíva:
Po značne nepríjemných udalostiach prichádzajú LAMB OF GOD s nahrávkou, ktorá ich opäť katapultuje do čela modernej tvrdometalovej scény v USA. Najmä prvá polovica „VII: Sturm Und Drang“ do nás páli jeden zaujímavý nápad za druhým a veru dočkáme sa aj pekných prekvapení. Po nevýraznom predchodcovi tu teda máme znovu výbornú porciu muziky!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články