GOROD – A Maze of Recycled Creeds

Od vydareného počinu francúzskych prog/death metalovýh GOROD s názvom „A Perfect Absolution“ ubehli už tri roky. Vzhľadom na kvalitu tohto albumu sú očakávania od novinky značne vysoké. Podarilo sa ich pätici talentovaných muzikantov splniť?

Julien „Nutz“ Deyres je meno blázna, ktorý na územie československého undergroundu zvykol zopár rôčkov dozadu zavítať spolu s math/core mašinou zvanou ZUBROWSKA. Pamätníci si na tieto koncerty určite spomínajú, Nutz si naše končiny obľúbil, čoho dôkazom bol jeho neobyčajný talent naučiť sa v slovenčine všetky nadávky. Tejto bande je nanešťastie koniec, Julienovým hudobným aktivitám však nie.

gorod-a-maze-of-recycled-creeds

GOROD – A Maze of Recycled Creeds

GOROD, kde si tento šialenec svoje hlasivky trápi momentálne, je vskutku fascinujúcim javom na poli progresívnej extrémnej hudby. Ak by som ich musel narvať do škatule, zrejme by to bol death metal s prívlastkom „samopašný“. „Fusion“ a miestami až „funky“ prvky totižto robia z GOROD bandu, ktorá dokáže dodať svojmu žánru šťavu schopnú poslucháča skrátka osviežiť. Nieže by sa ich hudba silou mocou snažila vsiaknuť čo najviac elementov, všetky štýlové prvky majú v tvorbe kapely svoje rozumné miesto.

Predchodcu nového albumu „A Maze of Recycled Creeds“ som v prehrávači istého času točil veľmi dlho a dodnes ho považujem za jedno z najvydarenejších počinov na poli európskeho progresívneho death metalu. Novinka však vôbec nezaostáva.

gorod-2015

GOROD

Oproti predošlej placke pribudlo viac experimentálnejších „fusion“ prvkov dodávajúcich samotnému albumu alternatívnejšiu tvár. Gitarové výhravky Mathieu Pascala a Nicolasa Albernyho ma stále utvrdzujú v tom, že sa hudba dá robiť ešte stále zaujímavo a inovatívne. Podstatným faktom je aj to, že GOROD si naozaj dali záležať na tom, aby sa skladby nezlievali do jedného nudného celku. Tu treba vyzdvihnúť aj netradičné intro, ktorého pôvodným autorom je francúzsky pianista Éric Alfred Leslie Satie a inštrumentálno-alternatívnu verziu kúsku „An Order to Reclaim“.

Ak sa k tomu ešte pripočíta fantastický muzikantský výkon všetkých členov tohto hudobného telesa, vznikne nám vydarená nahrávka, ktorá dokáže poslucháčovi priniesť kvantum dojmov aj po tridsiatom počúvaní. Moje výhrady smerujú iba k zvuku, na predošlej nahrávke mi prišiel trošku viac „organickejší“, hlavne bicie mi na novinke znejú trocha umelo. Ide však iba o otázku vkusu, možno to bol zámer.

GOROD som mal možnosť naživo vzhliadnuť dvakrát (posledná zastávka v hviezdnej spoločnosti s EXIVIOUS, SPAWN OF POSSESSION A OBSCURA bola naozaj výbornou akciou) a vždy išlo o fantastickú šou. Pozrieť si novinku v živom prevedení by však bol určite o triedu vyšší zážitok. Snáď.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progressive/technical death metal
Krajina pôvodu: Francúzsko
Vydavateľstvo: Listenable Records
Dátum vydania: 16.10.2015
Web: http://gorod.free.fr/
Zostava:
Julien „Nutz“ Deyres – vokály
Mathieu Pascal – gitary
Nicolas Alberny – gitary
Benoit Claus – basa
Karol Diers – bicie
Tracklist:
Air de l’Ordre (0:58)
Temple to the Art-God (3:21)
Celestial Nature (4:26)
Inner Alchemy (6:13)
The Mystic Triad of Artistry (5:08)
An Order to Reclaim (4:31)
From Passion to Holiness (5:46)
Dig into Yourself (3:20)
Rejoice Your Soul (4:50)
Syncretic Delirium (5:07)
An Order to Reclaim (Alternative Version) (4:15)
Diskografia:
Neurotripsicks – 2005
Leading Vision – 2006
Process of a New Decline – 2009
A Perfect Absolution – 2012
A Maze of Recycled Creeds – 2015
Definitíva:
Fanúšikovia prog/death metalových počinov by mali byť na pozore. Novinka od francúzskych GOROD s názvom „A Maze of Recycled Creeds“ prináša množstvo zaujímavých hudobných momentov, ktoré poslucháča priam roztancujú. GOROD sú dôkazom, že death metal sa ešte stále dá hra so zmyslom pre inováciu. Netreba sa však báť miešania sladkého s kyslím a slaným. Všetko je príjemne naaranžované a album je skrátka radosť počúvať.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články