Mr. Big – What If…

V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s kapelami, ktoré ohlásili reunion a návrat na koncertné pódia. Jednou z nich je sú aj Mr.Big. Jej členovia sú sami o sebe známi v hudobnom svete. Najmä Paul Gilbert a Billy Sheehan, sú na svojich nástrojoch považovaní za elitu. Zostava, v ktorej sa Mr.Big vracia na scénu, vydala 4 albumy v rokoch 1989 až 1996. Nasledovali ešte dva, nie veľmi úspešné, ktoré nahrali s gitaristom Ritchiem Kotzenom. V roku 2001 sa Mr.Big definitívne rozpadli. V roku 2009 sa však vrátili v pôvodnej zostave. Absolvovali úspešné turné, z ktorého vyšlo aj DVD. Konkrétne sa jedná o koncert zo slávnej tokijskej haly Budokan. Ja sám som bol na ich koncerte v malom klube v Budapešti. Ich nasadenie ma prekvapilo. Zabávali sa rovnako ako pri koncerte, ktorý je zaznamenaný na spomínanom DVD. Bolo vidieť, že to kapelu na pódiu nesmierne baví, bez rozdielu, či je v hľadisku 20 alebo 20 000 ľudí. Chémia v kapele opäť zafungovala. Nikoho z fanúšikov následne neprekvapilo, keď Mr. Big oznámili, že idú nahrávať nový album.
Nový album po 10 rokoch nesie názov What if…. Úvodná skladba Undertow je zároveň aj prvým singlom, ktorého videoklip kapela zverejnila ešte skoro pred oficiálnym vydaním albumu. Je to klasická rocková skladba so silným refrénom. Zachováva štýl, ktorým sa Mr.Big preslávili. Znie na dnešnú dobu trošku zastaralo, ale o objavovanie nových smerov tejto partičke zjavne nejde. Slušný začiatok. V druhej American Beauty sa do toho kapela poriadne oprie. „Vypaľovačka“ sa nesie na vlnách rock n rollu, ktorý sa v poslednom období znovu hlási o slovo a teší sa narastajúcej popularite u mladých kapiel. Rozhodne to však nie je len skladba o rýchlosti a jednoduchosti. Muzikanti v nej ukazujú svoje umenie a s prehľadom prepletajú siete vyhrávok, o ktorých sa mnohým muzikantom môže len snívať. Takto je riešená aj skladba Still Aint Enough For Me. Tiež sa k ním približuje desiata Around the World, ktorej dominuje zborový refrén a technické „predvádzačky“ v jej závere. Stranger In My Life prináša spomalenie. Táto baladička je príjemná, ale nesiaha na méty svojím slávnejším sestrám od Mr.Big. Podobne sú na tom aj As Far As I Can See a All the Way Up. Taká Nobody Left To Blame je zaujímavá najmä rytmickou sekciou bicích. Pat Torpey väčšinu skladby hrá rytmus cez prechody. To dodáva skladbe zvláštny náboj, silu a objem. Song je v strednom tempe. Once Upon A Time je síce úderná, ale v porovnaní s ostatnými trochu nezaujímavá. I Wont Get In My Way je podľa mňa zo skladieb v strednom tempe tá najlepšia. Spracovanie refrénu ma zaujalo už pri prvom počúvaní. I Get A Feeling je v podobnom tempe. Je tiež príjemná a gitarová melódia v refréne je pri najmenšom zaujímavá. Album uzatvára klasická hardrocková skladba Kill Me With A Kiss, v ktorej sem tam počuť vplyvy velikánov rockovej scény 70 – tych rokov. Graduje a je tak vhodnou bodkou za vydareným comebackom.

Nový album po takej dlhej dobe rozhodne nesklamal. Splnil moje očakávania. Je svieži, pestrý, obsahuje dobré skladby a výborné muzikantské výkony. Zvuk je veľmi podarený. Niet sa tomu čo čudovať, pretože na poste producenta Mr.Big stavili na istotu. Je ním Kevin Shirley, známy svojou spoluprácou s Iron Maiden, Dream Theater, Aerosmith a mnohými ďalšími. Mr.Big sú v skvelej forme. Eric Martin spieva a ostaní hrajú ako za mladi. Myslím, že po tých rokoch plných skúseností aj s väčším prehľadom. Takýchto kvalitných hardrockových albumov v dnešnej dobe vychádza veľmi málo a preto dúfam, že sa dočkáme za dáke dva roky ďalšieho. Dúfajme, že to nebola zo strany pánov z Mr.Big len jednorazová akcia s komerčným cieľom…  Čoskoro budeme mať možnosť uvidieť pánov muzikantov z Mr. Big aj u nás. V rámci turné k tomuto albumu sa predstavia 26. mája 2011 v bratislavskom Majesticu.

Žáner: hardrock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 21.1.2011
Web: www.mrbigsite.com
Zostava:
Eric Martin – spev
Paul Gilbert – gitara, vokály
Billy Sheehan – basgitara, vokály
Pat Torpey – bicie, vokály
Diskografia:
Mr. Big – 1989
Lean Into It – 1991
Bump Ahead – 1993
Hey Man – 1996
Get Over It – 2000
Actual Size – 2001
What If… – 2011
Tracklist:
Undertow (4:49)
American Beauty (3:44)
Stranger In My Life (4:26)
Nobody Left To Blame (4:20)
Still Aint Enough For Me (3:04)
Once Upon A Time (4:03)
As Far As I Can See (3:55)
All the Way Up (5:12)
I Wont Get In My Way (4:40)
Around the World (3:51)
I Get the Feeling (4:34)
Kill Me With A Kiss (5:59)
Definitíva:
Nový album po 10 rokoch rozhodne nesklame.
Zvukovo, skladbovo aj muzikantsky je na najvyššej úrovni.
Sú na ňom skladby typické pre Mr.Big.
Najviac asi potešia rock n rollové „vypaľovačky“.
Aj keď sú na albume aj balady, žiadna z nich nemá taký
hitový potenciál, ako tomu bolo v časoch ich najväčšej slávy.
Veru, to je asi jediným negatívom albumu.
Chýba na ňom skladba typu To Be With You,
vďaka ktorej je táto kapela známa širokej verejnosti.
 Inak tomuto albumu nie je čo vytknúť.

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla