NERVOSA – Agony

Brazílske amazonky NERVOSA majú na svojom konte v poradí druhú dlhohrajúcu nahrávku nazvanú „Agony“.

Kapela sa tentokrát rozhodla nahrať album v USA, konkrétne v štúdiu The Foundation v Oregone, kde spolupracovali s producentkou Sylviou Massy. Druhým miestom činu bolo Norcal Studios, tam z producentskej stoličky velil dievčatám Brendan Duffey.

nervosa-agony

NERVOSA – Agony

Výsledkom tejto práce je jedenásť thrash metalových flákov s mohutnejšou zvukovou stenou gitár a o čosi menšou surovosťou v porovnaní s debutom „Victim of Yourself“, na ktorom ukázali svoj veľký talent. Energicky drviaci a našlapaný thrash starej školy, kde nájdete aj ovplyvnenie death metalom, ktorým vám nebudú chcieť dať vydýchnuť. Hlavným aspektom novinky sú útočiace riffovačky Priky Amaral, nasledované ešte agresívnejším vokálom ako tomu bolo v minulosti.

Miesto majú aj melodické vyhrávky a štandardne kvalitné sóla, no je jasné, že tu je tendencia hlavne sekať a rúbať. Vokalistka Fernanda Lira tvrdí muziku opäť parádne nazvučeným basgitarovým spodkom a vokálne veru prská jed (v niekoľkých prípadoch sa objavujú aj skandovačky) na našu spoločnosť v poriadnej intenzite.

Podnetov na nespravodlivosť, korupciu a podobné témy sa v Brazílii nájde určite dostatok. Po textovej stránke je album „Agony“ po obsahovej stránke v poriadku, ale majú častokrát až príliš jednoduchú formu. Nebolo by na škodu to smerom do budúcnosti zmeniť, môže to však byť dôsledkom menšej znalosti anglického jazyka.

nervosa-promo-2016

NERVOSA

Z nového materiálu cítiť väčšiu zohratosť kapely a celistvejšiu štruktúru piesní. Album nemá výraznejšie hluché miesta. Za najslabšiu vec považujem „Deception“, nájdu sa tu aj priemerné songy ako „Arrogance“, „Surrounded by Serpents“ alebo „Devastation“, no zvyšok šlape vynikajúco. Na najväčší nástrel sa pripravte v strede nahrávky. Kombinácia „Intolerance Means War“ s drviacim riffom, spolu s rýchlou a po portugalsky spievanou vypaľovačkou „Guerra Santa“ a pre mňa najlepšou skladbou „Failed System“, vás slušne odrovnajú a ukážu ako tieto divožienky vedia nakopať prdel. Netreba zabudnúť ani na klipovku „Hostages“.

Odvážny experiment predstavuje bonusová skladba „Wayfarer“ s bluesovým nádychom a čistým vokálom, obzvlášť na konci bez akéhokoľvek hudobného doprovodu. Novinka môže trochu pôsobiť, ako nie veľmi rozmanitá v kontexte celku. Tu sa však trio dievčat stavia na tom, aby ste dostali poriadnu pecku medzi oči, čo však neznamená, že by jednotlivé skladby nemali zaujímavé zmeny tempa či melodické vsuvky.

NERVOSA si tak po debute pripísala do svojej diskografie ďalší kvalitný album čím dokazujú, že nemusia na seba pútať pozornosť len tým, že ide o čisto ženské zoskupenie, ale hlavne tým, že im to poriadne hrá.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 3.6.2016
Web: http://nervosaofficial.com/
Zostava:
Fernanda Lira – vokály, basgitara
Prika Amaral – gitara, doprovodný vokál
Pitchu Ferraz – bicie
Tracklist:
Arrogance (3:08)
Theory of Conspiracy (4:17)
Deception (3:54)
Intolerance Means War (3:29)
Guerra Santa (2:52)
Failed System (3:43)
Hostages (3:25)
Surrounded by Serpents (4:32)
Cyberwar (3:02)
Hypocrisy (4:28)
Devastation (3:32)
Wayfarer (6:17)
Diskografia:
Victim of Yourself – 2014
Agony – 2016
Definitíva:
Brazílske amazonky NERVOSA potvrdili aj na svojej druhej radovke „Agony“ kvalitne odvedenú prácu a fakt, že vedia rozpútať poriadnu thrash metalovú smršť a slušne nakopať prdel.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla