Vomitory – Opus Mortis VIII

Vomitory sú typickým príkladom poctivého švédskeho death metalu. Kapela vznikla v roku 1989, no prvý dlhohrajúci album Raped In Their Own Blood im vyšiel až v roku 1996. Počas svojej kariéry si toto švédske kvarteto vypracovalo už svoje meno a treba napísať, že úplne zaslúžene. Koncom apríla vydali Vomitory už ôsmy album Opus Mortis VIII.
Ja som sa s tvorbou tejto kapely zoznámil vďaka ich tretiemu albumu Revelation Nausea. Už na ňom som cítil obrovský potenciál tejto kapely a obrovskú chuť po death metale. Doteraz mám od nich najradšej predošlé dva albumy a to Terrorize Brutalize Sodomize a Carnage Euphoria. Aj preto som bol na nový album nesmierne zvedavý. Promo materiály a vyhlásenia kapely boli naozaj vskutku zaujímavé. Poďme sa teda pozrieť, či sa naplnili…

Opus Mortis VIII odštartuje úvodná skladba Regorge In the Morgue. Tá sa síce rozbieha pomenej, no časom sa rozbehne deathové šialenstvo, typické pre Vomitory a celú švédsku scénu. Na novinke vynikajú skvelé bicie a smrtiaci Erikov growling. V žiadnej skladbe nechýbajú krkolomné gitarové sóla. Oproti predošlým nahrávkam sa mi nový materiál zdá v niektorých pasážach o čosi technickejší. Skladby majú naozaj typické smrtiace tempo, pri ktorom si musíte odkrútiť „palicu“. Vomitory vedia aj spomaliť a vtedy ich skladby dostanú akoby ďalší rozmer a do popredia sa dostáva atmosféra. Kapele sa to podarilo v They Will Burn, ale najmä v Shrouded In Darkness. Druhá menovaná je ozajstným skvostom celého albumu. Skladba je pomalá, tvrdá, ťažké a hutné riffy si vás spoločne s atmosférou podmania. Navyše Erikov vokál sa vám dostáva postupne pod kožu. Práve v Shrouded In Darkness je cítiť odkaz staršej tvorby, ktorý je vhodne prepletený s už zavedením rukopisom Vomitory. Nemôžem si pomôcť, ale úvod albumu mi stále nejde veľmi pod kožu. Novinka ma dostala až od piatej skladby Hate In A Time of War. Pomalé valivé riffy v strednom tempe sa prenesú do pekelnej jazdy. Od tohto momentu má album skvelý spád, vynikajúco sa počúva. Muzikanti práve od druhej polovice albumu dokazujú, že sú nemsierne zruční a talentovaní. Aj na novinke vie kapela pridať do plných, ale vie aj vhodne ubrať nohu z plynu a to sa prejavilo na pestrosti albumu. Ale všetko samozrejme v mantineloch death metalu.

Odpoveď na otázku z úvodu nájdete pri pozornom počúvaní nového albumu. S prižmúrením jedného oka sa promo vyhlásenia naplnili. Nebyť možno toho pomalšieho rozbehu albumu, tak by sa jednak nemuselo prižmurovať ani len jedno oko a aj bodov by som dal albumu viac. Rozhodne však Vomitory nesklamali. Priniesli svieži materiál, v podstate klasický death metal alá Vomitory a primiešali do neho trošku novej atmosféry a pár technickejších pasáží. K Opus Mortis sa určite budem rád vracať, ale moje najobľúbenejšie kúsky z rokov 2007 a 2009 novinka neprekonala.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 23.4.2011
Web: www.vomitory.net
Zostava:
Erik Rundqvist – vokály, basgitara
Urban Gustafsson – gitara
Peter Ostlund – gitara
Tobias Gustafsson – bicie
Diskografia:
Raped In Their Own Blood – 1996
Redemption – 1999
Revelation Nausea – 2001
Blood Rapture – 2002
Primal Massacre – 2004
Terrorize Brutalize Sodomize – 2007
Carnage Euphoria – 2009
Opus Mortis VIII – 2011
Tracklist:
Regorge In the Morgue (2:32)
Bloodstained (3:03)
They Will Burn (4:03)
The Dead Awaken (5:03)
Hate In A Time of War (4:06)
Torturous Ingenious (3:31)
Forever Damned (3:32)
Shrouded In Darkness (3:36)
Combat Psychosis (3:41)
Requiem For the Fallen (3:17)
Definitíva:
Vomitory sú zárukou poctivého
 a kvalitného death metalu a to dokázali
 aj na svojom ôsmom albume.
Rýchle paľby, prestriedané dvoma pomalšími
 skladbami, ktoré zvýrazňujú smrtiacu atmosféru.
Vo svojej diskografii však majú títo Švédi aj lepšie kúsky,
no za Opus Mortis sa rozhodne hanbiť nemusia.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla