Arch Enemy – Khaos Legions

Dodnes si pamätám moment, keď som sa zoznámil s touto švédskou kapelou. ARCH ENEMY urobili angažovaním Angely Gossow perfektný ťah. Rozvírili debatu o tom, ako taká jemná blondýnka môže zo seba vydať taký neľudský škrekot. Ôsmym albumom v poradí Khaos Legions ma, ale takýmto „rožkom neopijú“. Preto sa ostupne pozriem aj na iné aspekty ich terajšej tvorby a na celkový výsledok, ktorý nám ARCH ENEMY pripravili začiatkom tohto leta.
Zatiaľ na každom albume ma čakalo nejaké malé prekvapenie, malý krok vpred. Teraz sa mi už definitívne zdá, že skupina ARCH ENEMY si šlape v overených stopách s príchuťou thrash a death metalu. Skladby su zložené systémom, thrash/death pasáž a následne spomalenie v refréne, alebo melodická gitarová vyhrávka. Dominantnými nástrojmi sú opäť gitary bratov Amottovcov, ktorých spoločné rezavé riffy sa veľmi slušne dostávajú pod kožu. Michael ako skladateľ a hudobník sa po dlhšej prestávke opäť „vyhral“, no jeho štýl a hlavne zvukový efekt je už veľmi jasný a ľahko rozponateľný. Jeho brat Christian ho následuje vo veľmi tesnom závese. Sharleeho basa spolu s Danielovým bicím rytmom ve dopĺňajú solídne tempo ARCH ENEMY.

Zastaviť sa však ešte chcem pri Michaelovi Amottovi. Uvediem, že hráva aj v skupinách CARCASS (s Danielom) a SPIRITUAL BEGGARS (so Sharleem). ARCH ENEMY osobne vnímam ako strednú cestu v jeho tvorbe a vyzdvihujem jeho um rozlíšiť sa od iných žánrov, ktorým sa venuje v spomínaných skupinách.

Ale späť ku Khaos Legions. Kus virtuózneho hrania nechýba vo väčšine pesničiek, hlavne rozdelené sóla majú vysokú úroveň a ich súboje sa dobre počúvajú. Angela bez debaty podáva na albume pôsobivý výkon. Skladby sú omnoho hymnickejšie, skoro každá, by bola dobrou “hopsačkou” na každý koncert. Lyrický obsah albumu klasicky pojednáva o ničení sveta, apokalypse a deštrukcii všade navôkol nás, proste ich klasika. Všetky pesničky na albume Khaos Legions sú klasickým rukopisom ARCH ENEMY. Mňa osobne zaujala najmä skladba Cruelty Without Beauty, kde ukázali rýchlosť, ako na niektorých starších albumoch a v podstate ma pri tejto skladbe príjemne prekvapili. Príjemne mi okorenili tento energický album aj akustické gitary a klávesové linky. Avšak rôzne pasáže akoby už boli niekde počuté u iných kapiel ako napríklad TESTAMENT. No až tak veľmi to nevadí. Osobne ma baví počúvať tento stýl z pestrého podania deathu/thrashu a perfektných sólových gitár. Inštrumentálne skladby mali na mňa skôr opačný vplyv, vyrušovalo ma prerušovanie vokálnych skladieb. Celkovo ich je na albume 14 a verzia určená pre japonský trh obsahuje ešte 2 bonusové skladby.

Celkovo si myslím, že album Khaos Legions bude skôr počúvateľnejšou nahrávkou pre tých, ktorí začali počúvať tvrdšiu gitarovú hudbu iba nedávno. Skalných fanúšikov už tento album nenadchne, bude im chýbať hudobná brutalita zo starších albumov. Osobne som čakal, že po dlhšej odmlke od plnohodnotného štúdiového albumu príde Arch Enemy s vaščím nákladom pre moje uši…

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 7 / 10

Názor redakcie:
Po štvorročnej prestávke od posledného albumu Rise of the Tyrant prišli ARCH ENEMY s 8. albumom v poradí nazvaným Khaos Legions. Kapela okolo pôvabnej a zároveň drsnej Angely Gossow sa už niekoľko rokov radí medzi top kapely metalovej scény, preto ich vydanie novinky sprevádzal naozaj veľký mediálny záujem. Otázne je však, či sa očakávania naplnili. Kapela je v centre záujmu a nestačí jej nahrať iba dobrý album. Novinka sa mi zdá o niečo prístupnejšia ako dnes už nesmrteľné albumy Wages of Sin alebo Anthems of Rebellion. Avšak v agresívnych polohách je kapela naozaj smrtiaca a všetkému stále vládne Angelin vokál. Cítiť však najmä pri pomalších pasážach a doslova až heavy sólach (Bloodstained Cross) Amottovove muzikantské chúťky, ktoré si akoby preniesol do ARCH ENEMY z jeho ďalšej kapely SPIRITUAL BEGGARS. Khaos Legions sa však aj napriek tomu veľmi dobre počúva. Azda najviac sa mi po pár počutiach zapáčila skladba No Gods, No Masters, ktorá má jednoznačne hitový potenciál, avšak v podstate každá jedna skladba, by sa časom mohla stať hitom. ARCH ENEMY majú nato proste ten správny čuch. S hodnotením sa stotožním s kolegom. ARCH ENEMY nahrali veľmi dobrý album, no pre mňa bez akejsi pridanej hodnoty, rozhodne ma však nesklamali.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: melodic death / thrash metal
Krajina pôvodu: Švédsko / Nemecko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 30.5.2011
Web: www.archenemy.net, www.myspace.com/archenemy
Zostava:
Angela Gossow – spev
Michael Amott – gitara
Christopher Amott – gitara
Sharlee D Angelo – basgitara
Daniel Erlandsson – bicie
Diskografia:
Black Earth – 1996
Stigmata – 1998
Burning Bridges – 1999
Wages of Sin – 2001
Anthems of Rebellion – 2003
Doomsday Machine – 2005
Rise of the Tyrant – 2007
Khaos Legions – 2011
Tracklist:
Khaos Overture (1:30)
Yesterday Is Dead And Gone (4:21)
Bloodstained Cross (4:48)
Under Black Flags We March (4:40)
No Gods, No Masters (4:14)
City Of The Dead (4:30)
Through The Eyes Of A Raven (5:09)
Cruelty Without Beauty (4:59)
We Are A Godless Entity (1:34)
Cult Of Chaos (5:10)
Thorns In My Flesh (4:54)
Turn To Dust (0:38)
Vengeance Is Mine (4:09)
Secrets (4:05)
Bonus Track:
The Zoo (4:41)
Snow Bound /akustická verzia/ (1:40)
Definitíva:
Légie chaosu prichádzajú!
Aj keď z hudby ARCH ENEMY už vyprcháva
 pôvodné čaro a moment prekvapenia,
 po technickej stránke im nie je čo vytknúť.
Tentokrát vsadili na ustúpenie od väčšej
 hudobnej brutality a tým pádom možno
 získajú nových fanúšikov.
Starší im ostanú, samozrejme kvôli Angele.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla