DEBUSTROL – Válka

Že to poriadne vrie aj na tvrdometalovej scéne u našich západných susedov, momentálne veľmi zdarne dokazuje aj DEBUSTROL, legendárna thrashová partička z Mladej Boleslavi, ktorá si pre nás po dlhých siedmich rokoch pripravila zbrusu nový album.

Konečne! Presne takto ladený komentár napadol každému pravému fanúšikovi českej kultovky, pri oznámení dátumu vydania dlhoočakávanej placky s jednoduchým, avšak riadne výstižným názvom „Válka“.

debustrol-valka

DEBUSTROL – Válka

Koniec októbra bol teda presne tým vytúženým obdobím, kedy siahame po starej dobrej, značne „onášivkovanej“ rifľovej veste, vkladáme hudobný nosič do nášho prehrávača a s dobre vychladeným pivečkom zrozumiteľne a nahlas hlásime: „tak se všichni userte! Je tady DEBUSTROL!“

„Nedokážeš se teď zvednout,
nebuď paličatá, svět je plný lží,
hlavou se ti honí jenom jedno,
posrala ses, to já vím“

A s ním aj vydarená novinka, na ktorej je skutočne poznať, že si pri jej komponovaní, dala štvorica na výsledku veru značne záležať. Hneď spočiatku zaujme nekompromisný obal, no najmä samotná produkcia z dielne René Paveza (o finálny mastering sa dokonca postaral známy Tue Madsen) a štúdia Loco pri Českom Krumlove.

debustrol-2016

DEBUSTROL

Zvuk totiž je ostrý ako motorová píla, ale zároveň i veľmi moderný, tvrdý a hutný. Hudobne je na doske všetko v najlepšom poriadku – prevažuje staručičká thrash metalová škola, kde tu a tam ukáže svoje rohy prísny hardcorový diktát (viď. výborný a poriadne chytľavý nášup „Primitivně“ v štýle starých MACHINE HEAD).

„Krev jemně stéká dolu do ohnivých jam,
nesmrtelnost tvojí duse tě svádí kdoví kam,
hoříš ve svím vlastním pekle, tvůj řev bude navždy tam,
stvoříš peklo, který bohužel není u nebeských bran“

Spomínaná „old school“ stránka silno dominuje už v trojici zverejnených videoklipov, a to v obzvlášť kontroverznej skladbe „Zakuklenci“ (aj kvôli nej je chystaný koncert v Košiciach presunutý viac na východ, do neďalekého Humenného), šialenom náreze „Nasrat vám všem“ a titulnej „Válka“. Samotný štart pôsobí podobne sťa natlakovaný hrniec a „slayerovské“ riffy robia z úvodnej, vojenskou tematikou nasiaknutej „Vraždíci kov“ neľútostnú strelu, ktorá je v priamej opozícií s pozvoľnou romantikou „Hlavne né o lásce“. Tvrdé riffy taktiež doprevádzajú „bohoslužbu“ ako „Bůh patří mně“ alebo „Apokalypsa II.“, čo je pokračovanie známej klasiky zo starého dema „Vyznání smrti“. Mierne slabší je ale záver a „Genocida“ či „Playbackshit“ medzi nové klasiky určite radiť nemôžeme.

Hudobne je horúca novinka teda veľmi fajn, vrásky na čele však opäť robí textová stránka, kde sa to znovu iba tak hemží neuveriteľne primitívnymi slovnými spojeniami a výrazmi so samým „chcípni, hovno, sračka, lejno, nasrat, močím, prdel“… DEBUSTROL síce nikdy neboli žiadni elegáni a majstri slova ala Aleš Brichta (ex-ARAKAIN), lenže občas je to skutočne trochu cez čiaru.

PS: nezabudnite na spomínaný koncert v Humennom! Po boku tejto thrash metalovej legendy vystúpi aj známa black/death svorka HYPNOS a takmer domáci brutalisti BRUTE. Už 25. novembra v klube Nostalgia! O deň na to sa DEBUSTROL a HYPNOS predstavia aj v banskobystrickom klube Tartaros.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo:  nezávislé vydanie
Dátum vydania: 27.10.2016
Web: www.debustrol.cz
Zostava:
Martin „Kolins“ Kolinský – vokál, gitara
Trifid – gitara
Zed – basgitara
Her Miler – bicie
Tracklist:
Vraždíci kov (3:44)
Kultovní revoluce (3:01)
Nasrat vám všem (3:38)
Apokalypsa II. (3:18)
Primitivně (3:13)
Válka (2:24)
Hlavne ne o lásce (3:07)
Bůh patrí mně (03:27)
Zakuklenci (3:25)
Genocida (3:38)
Playbackshit (3:22)
Diskografia:
Neuropatolog – 1991
Svět co zatočí s tebou – 1992
Chytrá past – 1994
Vyhlazení – 1995
Pád do hrobu mrtvol – 1998
Apokalismus – 1999
Steak – 2001
Přerushit – 2005
Rwanda – 2009
Válka – 2016
Definitíva:
Kolins a spol. si s vydaním novinky „Válka“ dávali poriadne načas, no finálny výsledok ozaj potešil. Slabšie miesta sa síce nájdu, vulgárne texty občas netešia, ale aj napriek tomu môžeme hodnotiť tento album ako kvalitatívne silný a hodný mena DEBUSTROL.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla