HammerFall – Infected

Boli časy, keď som sa na nové albumy švédskych HAMMERFALL tešil ako malý chlapec z lego stavebnice. Roky však plynú a človek akosi prirodzene dozrieva. A paralelne s ním aj všetko okolo neho. HAMMERFALL, ale rokmi zostali verní svojej šablóne, ktorá mne už posledné obdobie pripadala viac a viac fádne a nezaujímavo. Ľady sa však predsa len trocha pohli a zmeny v zostave sa podpísali súčasnej tvorbe. Novinka Infected je toho jasným dôkazom.
Netreba chodiť okolo horúcej kaše a hovorím rovno, že HAMMERFALL sa tak trocha vracajú o dekádu späť.  Nie je to síce už tak nápadité ako to svojho času bývalo zvykom, ale aspoň dosiahli métu, ktorá ich nijakým spôsobom nezhadzuje. Úvodné intro a prvé riffy načrtli, že ak sa razancia v ďalšom dejstve nestratí, tak to môže byť zaujímavá jazda. Za celý čas mi, ale chýbal nejaký zásadný odkaz. Skladby sa držia pomerne čistej formy heavy metalu, ktorý svojou dynamikou nepredstavuje žiadne preteky. Skôr sa snaží udržať štandardné tempo a nepôsobiť unavene. Možno akurát druhá Bang Your Head zaradila trocha vyššie otáčky. Na druhú stranu však nechýbalo tradičné zvoľnenie cez baladu Send Me A Sign, ktorá ma, ale príliš nenadchla. V repertoári ich majú niekoľko podarenejších. Textovo sa okrem žánrových klišé objavujú aj akési prvky temnejšej sféry a tak celkom netradične počujeme z úst Joacima Cansa citovať tri šestky, či slová ako death, damned a podobne. Mimochodom, Cans sa predviedol vo veľmi dobrom svetle a už roky je doslova poznávacím znamením, bez ktorého by kapela stratila snáď dve tretiny charizmy.

Povinná jazda, ktorá nenadchne, ale celkom poteší. Od formátu tejto zostavy, by človek čakal viac, no keď neprší, tak aspoň kvapká. A zdá sa, že táto čiarka v diskografii sa môže zaradiť k tomu lepšiemu, čo doteraz vydali. Paradoxne sa však zdá, že so zaujímavejším materiálom prídu práve ex – členovia tejto formácie, ktorí by mohli namiesto občasného iskrenia zapáliť poriadny oheň.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu:  Švédsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 20.5.2011
Web: www.hammerfall.net
Zostava:
Joacim Cans – vokály
Oscar Dronjak – gitara
Pontus Norgren – gitara
Fredrik Larsson – basgitara
Anders Johansson – bicie
Diskografia:
Glory To the Brave – 1997
Legacy of Kings – 1998
Renegade – 2000
Crimson Thunder – 2002
Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken – 2005
Threshold – 2006
No Sacrifice, No Victory – 2009
Infected – 2011
Tracklist:
Patient Zero (6:01)
Bang Your Head (3:47)
One More Time (4:06)
The Outlaw (4:10)
Send Me A Sign /Pokolgép cover/ (4:00)
Dia De Los Muertos (5:07)
I Refuse (4:32)
666 – The Enemy Within (4:29)
Immortalized (3:59)
Lets Get It On (4:05)
Redemption (7:02)
Definitíva:
HAMMERFALL neprekvapili, ani nesklamali.
Nie je to síce to, čo by som od nich čakal,
ale pri všetkej skromnosti sa to dá akceptovať.
Už len dúfať, že ešte časom zabojujú
a zamiešajú karty kvalitnejšie.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla