TAROT SI CHVÁLILI SLOVENSKÉ PUBLIKUM

Skupinu Tarot pôvodne založili bratia Hietalovci pod menom Purgatory. V roku 1986 mali veľký úspech so skladbou Wings of Darkness a názov skupiny sa premenoval na Tarot.    Nasledovali albumy Spell of Iron, To Live Forever, To Live Again, Stigmata atď. Až po ich aktuálny posledný album Gravity of Ligh. Tarot teda fungujú na hudobnej scéne už pekne dlho!
Na ich bratislavský koncert v ex-Babylon klube, v dneskajšom Majestic Musc Clube som sa tešila už týždne vopred. Nevedela som však, že predskokana im bude robiť naša slovenská Tristana a fínska skupina s názvom The Man Eating Tree. Stáli sme pred MMC a čakali, kým nás vpustia dnu. Miesto toho niečo pred pol ôsmou prišiel za nami jeden chlapík a skromne ohlásil, že koncert sa presunul do Randálu.

Čakalo sa, ako vždy, viac než dosť. Na lístku bol avizovaný vstup o 19. hodine. Rátala som, že sa koncert začne najneskôr o ôsmej. Ale až 20:30 odštartovala slovenská Tristana. Odzneli ich klasiky ako Hidden Grace a Night of Liar,. Osobne ma potešili hlavne coverom od Bon Jovi, skladbou Its My Life. Miestami som mala pocit, že spevák kontroloval ľudí, či sa ozaj bavia a snažil sa ich motivovať. Myslím si však, že sa väčšina ľudí bavila, aj napriek tomu, že dosť fanúšikov ich skladby nepoznalo. V Tristane sa udiali ajnejaké personálne zmeny. O tom vám podrobnejšie napíšem v inom článku.

Nastala menšia pauza a diskusiou s kamarátmi sme očakávali Tarot. Medzi rečou mi však jeden z nich oznámil, že bude ešte jeden predskokan, a to The Man-Eating-Tree. Nečakala som od toho nič, avšak keď vyšli na pódium, spozornela som. Skupina začala hrať skladbu Lathing A New Man. Na koncerte som bola prevažne v roli fotografa, no keď spustili skladbu Out of the Wind a následne krásnu baladu Of Birth For Passing, fotenie vystriedala hudba. Spevákov hlas ma čímsi dostal. Na to, že sú relatívne mladá kapela (hoci členovia už roky pôsobili v iných skupinách), im to ide dobre. Celkovo majú úspech na celom turné s kapelou Tarot a podľa mojich informácii budú predskokanom aj skupiny Katatonia. So skupinou The Man Eating Tree pripravujem interview, ktoré bude čoskoro dostupné aj pre vás.  Spevák kapely, Tuomas a ostatní členovia boli z našich fanúšikov očividne dojatí. My vieme, akí sme, oni však boli v Bratislave prvýkrát. The Man-Eating-Tree opisujú svoj štýl hudby ako atmospheric metal. Doteraz vyšiel len jeden album s názvom Vine a ten teraz predstavujú práve na turné s Tarot.

O pol desiatej sa konečne „dopratali“ na pódium vo výbornej nálade Tarot. Výbornú náladu chápte tak, že Marco a ostatní mali mierne vypité a usmievali sa na nás, ako škriatkovia z rozprávky. Koncert odpálili skladbou Sleep in the Dark. Zvuk bol výborný. Marco ťahal viac než dobre a chémia medzi členmi bola očividná. Bolo vidno, že si rozumejú aj bez slov. Najlepšími skladbami večera boli jednoznačne Satan Is Dead, Hell Knows a fantastická koncertovka I Walk Forever. Aj druhý hlas tejto skupiny v podaní Tommi Salmela sa nedal prehliadnuť. O pár dní na to hrali Tarot vo Viedni, kde Marco uznal, že slovenské a české publiká sú oveľa živšie. Aj skladba Calling Down the Rain je výborná. Celkovo koncert bol dynamický a všetci sme sa bavili. Na môj vkus Marco trochu veľa rozprával, hlavne medzi skladbami. Napríklad jeho poetické úvody ako napríklad:  „Predstavte si, že svet sa končí a vy ste jediný „rider“ na tejto zemi. Prichádza chladná noc a vy ste ten, Rider of the last Day.“ Miestami sa mu plietli slová. Možno, že ešte doznievali tri litre vodky, ktoré pili pred bratislavským koncertom.. Keď sa malo vystúpenie končiť, Marco nám jemne vysvetlil, že toto bude posledná skladba, a po nej máme všetci kričať. Iba tak docielime, aby sa vrátili naspäť a dali prídavok. Samozrejme že po „poslednej skladbe“ nastalo „standing ovation“ a Tarot sa vrátili na pódium. Prídavky tvorili Warhead a Traitor,. Koncert bol pre mňa jeden z tých najlepších tohto roku, pretože priniesol nečakané stretnutia s ľuďmi. Fanúšikovia sa bavili, spievali, skákali alebo len postávali so spokojným výrazom na tvári.

Aj napriek tomu, že koncert nebol vypredaný, táto akcia stála jednoznačne za to. Ak mám porovnať Viedeň a Bratislavu, tak Bratislavský koncert bol omnoho lepší práve kvôli fanúšikom. Viedenský koncert bol komornejšieho rázu bez „tlačeníc“. Len natiahnuť ruku a mohli ste si zahrať na Marcovej basgirate alebo podat s ním ruku. Ľudia si to tam podľa môjho názoru ani neuvedomovali. Veľmi pekné gesto ku koncu koncertu od Tarotu bolo to,že nám podávali ruky a trsátka pri zvukoch akejsi fínskej koledy. Hell Knows Who Is the Rider of the Last Day and We Walk Forever!

Tarot: Sleep in the Dark, I Walk Forever, Satan Is Dead, Crows Fly Back, Tides, Calling Down the Rain, Hell Knows, Pyre of Gods, Rider of the Last Day, Crawlspace, Guitar Solo, Warhead, Traitor

Autor a foto: Darksinia

(Foto pre darksinia.com)