ENDLESS MAIN: PODOBNOSTI NÁPADOV SA NIEKEDY NEDÁ VYHNÚŤ

Začiatkom mája vydala slovenská power metalová kapela ENDLESS MAIN svoj debutový album Sea of Lies. Debut určite milo prekvapil viacerých fanúšikov žánru, pretože album je plný sviežich melódií a chytľavých refrénov. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s dobre naladeným gitaristom Matúšom Šudilom.
Fungujete od roku 2007 a svoj debut Sea of Lies ste vydali v máji 2011. Dá sa povedať, že všetko vaše hudobné úsilie ste venovali práve tomu, aby ste vydali prvý album?
V podstate áno. Bol to jeden z cieľov, ktoré sme si na začiatku dali, aj keď nebol najhlavnejší. Skôr sme chceli začať koncertovať, dostať sa k ľuďom a potom nahrať album. Nakoniec sa nám podarilo nahrať náš debut.

Ako dlho prebiehalo nahrávanie albumu a kde ste ho nahrávali?
Nahrávali sme u kolegu, gitaristu z kapely EYES OF AZRAEL, Ďuriho Fuňu. Začali sme nahrávať začiatkom decembra a skončili sme myslím, že vo februári. Potom sa išlo na mix a mastering. Ale príprava začala už niekedy v lete, keď už bolo isté, že nahrávať budeme.

S introm je na albume 7 skladieb. Všimol som si, že každý prispel na skladby svojim dielom. Chcel by som sa spýtať o čom album pojednáva textovo…
Nedá sa povedať, že by tento album bol nejako kompozične prepojený. Skôr ide o jednotlivé skladby. A texty sú takpovediac zo života a životných situácii. Či chceš aj konkrétne rozpísať jednotlivé skladby? 


No, osobne by ma zaujímala skladba Revenge, ktorú považujem za najlepšiu na albume. V nej je vhodne prepojený vokál hosťujúceho Petra Knietela a Michala Šepetku. Taktiež ma v nej zaujali klávesové časti. O čom teda pojednáva táto skladba?
Revenge je o pomste, ale nie o nejakej fyzickej. Je o tom, že ti niekto v tom čo robíš neverí, hádže ti všetko možné pod nohy, ohovára ťa a pri tom si hovorí, že je tvoj kamoš. A človek ide ďalej, snaží sa, a v podstate svojimi skutkami ukazuje, že na to všetko má. A dokáže si sám plniť svoje sny.

Zaujímavé a kto je autorom textu?
Som rád, že sa ti Revenge páči. Pre mňa je to dosť dôležitá skladba a pravdu povediac dopadla úplne inak ako som pôvodne plánoval.  Autorom som ja. Teda ak sa dá povedať, že autor… 

Tak máš odo mňa pochvalu a myslím, že nielen odo mňa. Z vašej nahrávky ide neskutočná pozitívna energia, avšak cítiť z nej aj vplyv zvučnejších mien žánru ako STRATOVARIUS alebo ANDRÉHO MATOSA. Predpokladám však, že to nebolo zámerné…
Ďakujem.  Hm, no neviem, či práve u mňa STRATOVARIUS a Matos… Sú to veľkí ľudia, hudobníci a kapely, ale zas je to tak, že keď sme v tomto hudobnom kúte, tak sú to práve tieto kapely, s ktorými budú našu tvorbu porovnávať poslucháči. Myslím, že je to citeľné hlavne v skladbách Only Once a Shared Hope Of Romance.
Podobnosti nápadov sa dá niekedy ťažko vyhnúť. V dnešnej dobe, keď sa dá počúvať množstvo hudby, ktorá je dostupná, sa niekedy človeku podarí napísať niečo čo ani nečaká. Ako napríklad Victor Smolski okopíroval skladbu METALLICY do posledného tónu… 

Áno s tým vyhnutím kopírovaniu iných máš pravdu. Čiže, ktoré skupiny vás ovplyvnili a povedali ste si, že aj vy chcete byť hudobníkmi? 
Toto je dosť ťažká otázka, keďže nemám chalanov okolo seba a nechcem povedať niečo, čo by nebola až taká pravda. Vždy, ťa však ovplyvňujú ľudia okolo teba. A veľa krát sa z takej krčmovej kapely začne niekto naozaj učiť hrať na nejaký nástroj a je to…,  ale nie. Myslím, že je to skôr o tom, že sa nám hudba páči a jednoducho sme to chceli skúsiť aj sami. Nakoniec sme pri tom ostali a baví nás to.  Alebo sa to dá zhrnúť aj jednoduchšie. Budem v kapele, budú baby…(smiech) 

Dobre, nebudeme hovoriť za ostatných členov kapely, ale ktoré kapely alebo, ktorí muzikanti ovplyvnili Matúša Šudilu?
Z mojej strany je toho dosť veľa. Začal som s U2. Jeden môj kamoš ma potom zatiahol k METALLICE, IRON MAIDEN a HELLOWEENU. Potom to už išlo samo ďalej. No, teraz mám pocit, že ma najviac ovplyvňujú potreby našej kapely.

Už aj v recenzii som spomínal, že s podporou undergroundových a talentovaných kapiel je to na Slovensku viac ako zlé. Aký máš pohľad nato ty, keďže aj vy ste si vydávali a nahrávali album na vlastné náklady…
Ani neviem, či pre začínajúcu kapelu je nejako možné nájsť niekoho, kto by jej to všetko zaplatil. Čo poznám kapely, tak si to platia všetko sami a potom hľadajú vydavateľstvo. Ono, to isté je aj s koncertmi, kým nie si s niekým dobrý kamarát, tak nemáš ako začínajúca kapela jednoducho šancu zahrať si na nejakom väčšom festivale.

Hovoríš o väčšom festivale. Vy ste ešte pred vydaním albumu odohrali naozaj dosť koncertov. Ako sa vám podarilo dostať sa do povedosmia organizátorov týchto lokálnych akcií? Rozposielali ste nejaké promá, alebo ako to funguje?
Všetky tie akcie sme robili ako výmenné koncerty, alebo s kapelami, čo sa poznáme a tie nás pozvali. A samozrejme , že robíme aj vlastné akcie.

Čiže okrem odohrania koncertu, to znamená aj všetko zorganizovať a ustriehnuť? Nie je to unavujúce alebo nedá sa to robiť nejako inak?
Keď organizujeme vlastné koncerty, tak je to dosť vyčerpávajúce. Skôr však z takého hľadiska, že stresujeme, či vôbec niekto príde na koncert. Alebo keď si nejaký návštevník v klube myslí, že je majiteľ.  Ono, ale každý koncert je iný. A či sa s tým dá niečo robiť? Ani sám neviem. Keď sme pozvaní na koncert, tak ideme stále s rovnakým vybavením a každý si stráži to svoje, poprípade ešte pozrie na pódium, či tam ešte neostalo niečo naše. Zatiaľ sme myslím nikde nič podstatné nezabudli.
A tie vlastné koncerty? Jednoducho tam sa ako domáca kapela musíme postarať o veľa vecí.. Vybavujeme základnú pódiovku, čo je základ bicích, basový aparát, gitarová bedňa. Ide aj o dohodu medzi kapelami, čo požadujú a čo sú ochotní si priniesť. Ale našťastie všetky kluby v okolí majú vlastný PAčko.  Všetky tie stresy, však dokáže vynahradiť aplauz publika alebo malé poďakovanie a pochválenie, potom sú všetky stresy zabudnuté. 

Veruže, nie je to ľahké. A vedel by si navrhnúť nejaké riešenie týchto koncertných situácií alebo aj vyššie spomínaných podmienok pri nahrávaní? Alebo by potom už táto UG scéna stratila to svoje čaro?
Tak to by bolo vážne ťažké hľadať nejaké riešenia. Myslím, že je jedno čo hrávaš, jednoducho si týmito začiatkami, nákladmi a stresmi musíš prejsť a prežiť ich. Ide o to, či to zvládneš alebo nie.

Jasné, že si tým musí každý prejsť a niektorí nielen v začiatkoch. Ale späť ku ENDLESS MAIN. Aké máte plány s debutovým CD?
Chceli by sme CD rozposlať po vydavateľstvách a magazínoch. A počkáme si čo sa stane, možno aj motyka vystrelí.

Určite ho chcete prezentovať naživo. Chystáte okrem koncertovania v blízkom okolí prezentovať aj v iných mestách?
V najbližšej dobe máme takú letnú pauzu, aby sme dali dokopy nejaký nový materiál a lepšie sa pripravili. K prezentácii albumu sme odohrali tri koncerty a po letnej pauze odohráme určite ešte pár koncertov. Začíname na Underfeste v Banskej Bystrici vo Hviezde. Ak sa podarí, tak tam by sme prezentovali aj jednu alebo dve nové skladby, ale nechajme sa prekvapiť ako to všetko postíhame.

Čiže počas pauzy začnete pracovať na nových skladbách. Máte nejaké konkrétne plány na vydanie druhého CD?
Tak, tak. Konkrétne plány zatiaľ nemáme. Uvidíme podľa toho, ako sa dopíše nový materiál. Keď bude hotový a naskúšaný, tak začneme riešiť nahrávanie. Keby som mal byť optimista, tak môžem povedať, že  možno by naše druhé CD mohlo vyjsť na konci roka 2012. Avšak to by muselo ísť všetko v pohode  a tak ako má.

Tak to vám budem držať palce. Ešte sa vrátim k debutu Sea of Lies. Aj v recenzii som písal, že 6 skladieb sa mi zdalo málo. Kvôli čomu ste zaradili na novinku iba toľko skladieb? Bolo to kvôli tomu, že ste nemali materiál, alebo ste ju už chceli čo najskôr vydať?
Hm… Na toto CD sme mali napísané ešte ďalšie tri skladby. Jednu sme nezaradili kvôli autorským právam, keďže tam bol použitý motív z jedného známeho detského seriálu. Tak sme to radšej nechali tak. A ďalšie dve pravdu povediac neboli tak pripravené, ako by sme chceli a zas sme to nechceli riešiť narýchlo v štúdiu. Je nám to ľúto, že aspoň tie dve skladby sme nestihli, ale verím že na novom CD, teda ak dožijeme, už bude plnohodnotné aj v tomto smere. 

Tak ono plnohodnotné je aj teraz, len s kratšou stopážou  … Čiže môžeme tie „odsunuté“ skladby očakávať na ďalšom albume?
Tak to zatiaľ neviem povedať. Ale všetko je možné. Možné je aj to, že ich nahráme a budú k vypočutí na našich stránkach ako Bandzone, Myspace, Mkmb a Facebook.

Plány ENDLESS MAIN sú teda jasné a aké máte súkromné plány? Chystáte sa aj na nejaké letné festivaly ako fanúšikovia?
Osobne ani neviem. Ja mám dosť práce okolo druhej kapely, v ktorej pôsobím, tak z mojej strany možno vyjdu akurát tak Kremnické organové dni a Kremnické gagy. Náš spevák Mišo hovoril, že by rád videl IRON MAIDEN a klávesák Mišo a basák Kubo chodievajú na Masters of Rock. A Marek s Paľom neviem či majú v pláne niekde ísť.

Vravíš, že pôsobíš aj v druhej kapele, môžeš nám prezradiť v akej?
Moja druhá kapela sa volá sa AINT. Zatiaľ  to vyzerá na taký modernejší death/thrash metal. Ako to bude ďalej v škatuľkovaní sa uvidí až časom, ale doterajšia tvorba mi príde do toho smeru. AINT sú však v podstate ešte v začiatkoch. Práve riešime nejaké dvojskladbové demo, aby sme sa mohli pred koncertom nejako prezentovať cez Bandzone a podobne. No a prvý koncert sme odohrali 2.júla. v banskobystrickom Tirishi. 

Tak budem držať palce, nech vám prvý koncert dobre dopadne. Pomaly sme sa dostali až na záver nášho rozhovoru, kde ti položím moju obľúbenú otázku. V dnešnej dobe vychádza množstvo hudby a určite je ešte veľa fanúšikov, ktorí hudbu ENDLESS MAIN nepoznajú. Prečo by si im z množstva muziky odporučil práve vašu tvorbu?
Takúto zákernú otázku na mňa vytiahneš na koniec? Myslím že každý poslucháč si na našom CD nájde niečo, čo ho zaujme, či sú to refrény, riffy, rýchle tempá alebo sóla. Každému chutí niečo iné, ale myslím, že nás album môže zahrnúť dosť z týchto požiadaviek. Alebo som mal napísať bez komentáru…

Autor: Stillborn



Foto: Sachtikus