KREATOR – Gods of Violence

Štrnásta radovka KREATOR, pionierov thrash metalovej nemeckej školy ešte ani poriadne neuzrela svetlo sveta, a už trhá rebríčky predajnosti a je mnohými recenzentmi pasovaná na album roka.

Mille Petrozza a spol. stihli už vychŕliť 4 videoklipy a všetci thrasheri už umierajú zvedavosťou, či aj zvyšok albumu bude taký podarený. Metalová víchrica KREATOR sa blíži, tak si držte klobúky.

KREATOR – Gods of Violence

Ešte predtým ako rozoberieme jednotlivé skladby je nutné poukázať na vyššiu koncentráciu melódií, ktorá však bola zreteľná už aj na predchádzajúcich počinoch „Enemy of God“, „Hordes of Chaos“, či doteraz poslednom „Phantom Antichrist“. KREATOR tak umne a s citom pokračujú v nastolenej melodickej agresívnosti neľútostných hesiel o konci sveta. Textová náplň albumu sa točí okolo vojen, konci sveta, smrti a temných stránkach ľudskej mysle.

Presne tak – „Apocalypticon“ – intro nového opusu „Gods of Violence“ v pochodovom tempe záhadne navodzuje atmosféru predtým, čo má nastať. Apokalypsa sa rozpúta v prvom neskutočnom nášupe „World War Now“ s pestrým melodickým podkladom a nenápadnou akustickou gitarou.

Pokračuje sa skladbou, ktorú by som ako prvú odporúčal novému fanúšikovi KREATOR. „Satan Is Real“ má mocný ústredný riff, aký sme už veľmi dávno nepočuli ani od veľkých kapiel melodického death metalu. Nemecko vyučuje Göteborg ako sa má hrať!

Tempo nepoľavuje, ba naopak, naberá na obrátkach s „Totalitným terorom“ a ja nestíham žasnúť ako krásne oživuje metalovú nasrdenosť fín Sami Yli-Sirnio. Už od roku 2001 účinkuje pod hlavičkou KREATOR a zreje ako víno. Jeho sóla sú hravé, zaujímavé a často aj podmanivé. Myslím, že je to práve on, kto ťahá dnešný KREATOR vyššie a vyššie.

KREATOR

Pred rovnomenným singlom sa na štúdiovke objavuje akustická vybrnkávačka, o ktorú sme v klipe boli ochudobnení. Výživná „power“ skladba so skvelými sólami a drsnými riffmi, spolu so striedanými harmóniami prinášajú blažený metalový zážitok. V nastolenom tempe pokračuje aj ďalšia záležitosť  „Army of Storms“. Refrén, ktorý pozdvihuje skleslú, vojnou zmietanú dušu a emotívne sólo, ktoré len podtrhuje jeho nostalgickú atmosféru.

Naopak, trochu nudnými sa mi oproti zvyšku „Gods of Violence“ zdajú položky „Hail to the Hordes“ a taktiež klipovka a zároveň pocta padlým bratom „Fallen Brother“. Skladba zaváňajúca pochodovým tempom RAMMSTEIN neponúka v porovnaní s ostatnými „hitovkami“ žiaden výraznejší motív.

Vyššie spomínaná vybrnkávačka však ani zďaleka nie je jediná akustická záležitosť na albume, ktorá spestruje jeho naliehavosť a agresiu. „Lion with Eagle Wings“ s rozprávkovým začiatkom, ktorá sa neskôr prehupne na našlapanú drtičku deklarujúcu nezávislosť a slobodu jedinca. A nakoniec posledná „Death Becomes My Light“, svojim vyznením dáva tušiť, že Apokalypsa je na svojom konci a všetka naša nádej sa upiera už len k smrti.

Výborné riffy a chytľavé melódie spolu s Petrozzovým štekavým vokálom sú dnes poznávacou značkou KREATOR. Tieto elementy sú do nás pumpované po celú dlžku diela „Gods of Violence“. Bicie nástroje sú vyznením typicky thrash metalové, príliš nenadchnú, no ani neurazia.

Čerešničkou na torte výborného albumu je potom všetkom arwork, ako vytrhnutý z Lovecraftovho diela plného chobotnicových monštier na krvavo-apokalyptickom podklade. Thrasheri sa môžu spokojne usmievať. KREATOR to znova dokázali a priniesli nám veľmi zaujímavé dielo, ktoré má tendencie osloviť aj iné, ako thrashové metalové publikum. Bohovia násilia totižto pozdvihli svoje krvavé zástavy!

Autor: Marko Hundža

Hodnotenia autora: 8 / 10

Názor redakcie:
Začiatok milénia a výlisok „Violent Revolution“ znamenal pre legendárnych KREATOR opätovný návrat k thrash metalovej surovosti z dávnych 80. rokov, lenže v o čosi melodickejšom kabátiku, najmä čo sa gitarovej stránky týka. Momentálne sme o pätnásť rokov a aj nejaký ten album ďalej a Nemci ani o chlp nepoľavujú zo svojej dobre nastolenej cesty. No kým predchádzajúci „Phantom Antichrist“ pôsobil ako dokonalý výcuc zo siahodlhej kariéry KREATOR, na novinke „Gods of Violence“ chalani doslova tápu a predkladajú nám ešte  prístupnejší klon spomínanej minulej dosky.

KREATOR

Začiatok je pritom lahodný a úvodné duo „Apocalypticon/World War Now“ beží ako o život. Výborná je taktiež „Totalitarian Terror“ a chytľavá „Fallen Brother“, z ktorej však trochu zbytočne cítiť MANOWAR. To ale nie je ničím výnimočným, počas celej stopáže si totiž neraz spomenieme na AMON AMARTH, ARCH ENEMY, RUNNING WILD či najmä IRON MAIDEN.

KREATOR nám totiž neuveriteľne vymäkli, z ich hudby sa vytratil obrovský podiel agresivity (môžu za to aj zbytočne prekombinované riffy), refrény sú občas neuveriteľne banálne („Satan Is Real“, „Side By Side“)  a štvorica akoby sa iba viezla na úspechu spomínaného „antikrista“. Ľudia im to však baštia i s navijakom, čoho dôkazom sú perfektné umiestnenia v rebríčkoch predaja po celučičkom svete. Za mňa bohužiaľ palec dole…

Autor: Demonick

Hodnotenia autora: 5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 27.01.2017
Web: kreator-terrorzone.de
Zostava:
Mille Petrozza – spev, gitara
Sami Yli-Sirnio – gitara
Christian „Speesy“ Giesler – basgitara
Jurgen „Ventor“ Reil – bicie
Tracklist:
Apocalypticon (1:06)
World War Now (4:28)
Satan is Real (4:38)
Totalitarian Terror (4:45)
Gods of Violence (5:51)
Army of Storms (5:09)
Hail to the Hordes (4:02)
Lion with Eagle Wings (5:22)
Fallen Brother (4:37)
Side by Side (4:19)
Death Becomes My Light (7:26)
Diskografia:
Endless Pain – 1985
Pleasure to Kill – 1986
Terrible Certainty – 1987
Extreme Agression – 1989
Coma of Souls – 1990
Renewal – 1992
Cause for Conflict – 1995
Outcast – 1997
Endorama- 1999
Violent Revolution – 2001
Enemy of God – 2005
Hordes of Chaos – 2009
Phantom Antichrist – 2012
Gods of Violence – 2017
Definitíva:
Výborné riffy a chytľavé melódie spolu s Milleho štekavým vokálom sú dnes poznávacou značkou KREATOR. Tohto všetkého a možno ešte aj trochu viac, sa vám dostane s ich novým a výborným albumom „Gods of Violence“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla