MASTERS OF ROCK 2011 – ŠTVRTOK

Rok sa s rokom zišiel a opäť nastal ten správny vycestovať do areálu likérky R. Jelínka vo Vizoviciach na 9. ročník medzinárodného hudobného festivalu Masters of Rock 2011. Množstvo fanúšikov z rôznych kútov sveta si nenechalo ujsť svetové hviezdy ako TWISTED SISTER, HELLOWEEN, GUANO APES, HAMMERFALL, MOONSPELL, AIRBOURNE a množstvo ďalších účinkujúcich. Na fanúšikov čakali od štvrtka štyri ťažké, náročné, ale hlavne vysnívané dni. Poďme však pekne poporiadku.
Pred samotným odchodom našej výpravy sme mali najväčšie obavy z počasia. Päť rôznych serverov o počasí, ukazovalo päť rôznych predpovedí, tak sme sa nato vykašľali a povedali si, že dáko bolo, dáko bude. Keďže už tradične bývame ubytovaní v neďalekom Zlíne, čakal som, že festivalové dianie nestihneme od začiatku. A tak sa aj stalo.

Česť otvárať festival mala domáca kapela FLERET a to už o 13. hodine. Ja osobne som bol veľmi zvedavý na slovenských punk-rockových matadorov KONFLIKT, ktorý hrali hodinu po otváracej kapele, ale žiaľ v tom čase sme len prichádzali do Zlína. Ako sa „konflikťáci“ popasovali s metalovým publikom vám žiaľ povedať neviem. Po príchode do Zlína sme sa museli ubytovať, občerstviť zlatistvým mokom, počkať na vlak do Vizovíc a po príchode na miesto činu sa bolo treba ešte akreditovať. Takže úvod festivalu nám unikol a okrem slovenského KONFLIKTU ma najviac mrzí aj zmeškanie škótskych pirátov ALESTORM. Pokým prišli na rad kapely, ktoré sme chceli odsledovať, našli sme si čas na potulky areálom. Ten ostal v podstate nezmenený, no hneď po príchode sme si všimli jednu zmenu. Hlavným pivom, ktoré sa čapovalo v areáli bol Gambrinus a za prijateľných 30 korún. Gambrinus pripravil pre návštevníkov festivalu aj množstvo atrakcií ako horolezecká plechovka, vodný futbal, pivná vlna alebo zápasy sumo. Taktiež nechýbal ani už tradičný bungee jumping.

Pre mňa osobne bol prvý festivalový deň najzaujímavejší. Prvú kapelu, ktorú sme začali sledovať boli Fíni AMORPHIS, ktorí sa na MoR-e predstavili úplne po prvýkrát. A po prvýkrát som ich videl aj ja. Na ich koncert som bol skutočne veľmi zvedavý, pretože ich posledný štúdiový album The Beginning of Times považujem za viac ako vydarený. Taktiež ich minuloročné DVD Forging the Land of Thousand Lakes bolo veľmi dobré. AMORPHIS mali na svoje prezentovanie hodinu a rozhodne ma nesklamali. Ich set bol vhodne rozdelený medzi novšiu a staršiu tvorbu. Z novinkového albumu odznela napríklad singlovka You I Need. Z predošlého albumu hit Silver Bride. Zo staršej tvorby došlo na klasiky The Castaway alebo Against Widows. Na moje sklamanie nezahrali moju najobľúbenejšiu skladbu Black Winter Day. Už dlhšie je ústrednou postavou skupiny spevák Tomi Joutsen a nebolo tomu inak ani vo Vizoviciach. Joutsen striedal čistý vokál s growlingom a okrem toho zaujal (nielen ženskú časť publika) svojimi dlhámi dredami, ktoré mu rastú 14 rokov. Zo začiatku sa mi zdalo, že je kapela zle nazvučená, pretože Tomiho vokál nebolo dobre počuť, ale po chvíli sa to upravilo a AMORPHIS nás slušne nabudili na ďalšiu porciu metalovej hudby.

Po AMORPHISE prišlo na rad špeciálne vystúpenie nazvané PAGAN ALLIANCE, teda koncert kapiel FINNTROLL a ELUVEITIE. Sám som si najprv nevedel predstaviť ako sa spolu početné kapely pomestia na pódium, ale koncert fungoval tak, že dve skladby odohrala najprv jedna kapela a potom druhá. Pri tej druhej skladbe si poväčšine odskočil zaspievať Chrigel Glanzmann s FINNTROLLOM a Vreth s ELUVEITIE. Tento nápad hodnotím vynikajúco, pretože koncert to určite ozvláštnilo a dostal svoje neopakovateľné čaro. Dovolím si tvrdiť, že to bol jeden z vrcholov celého festivalu. FINNTROLL mi až tak osobne nerežú, ale v spojení s ELUVEITIE to dostalo správny náboj. FINNTROLL sa prezentovali klasickým folk metalom a odohrali všetko podstatné zo svojho repertoáru. Na záver nemohla chýbať tancovačka Trollhammaren, počas ktorej vyšli na pódium aj členovia ELUVEITIE. Švajčiari sa taktiež prezentovali tým najpodstatnejším zo svojej diskografie, no dôraz kládli na posledný album Everything Remains As It Never Was. Skladby ako Quoth the Raven alebo Everything Remains As It Never Was boli naozaj vynikajúce. Pozornému oku, ale najmä uchu diváka určite neuniklo, že Anna Murphy nehrala na svojom nástroji hurdy-gurdy. Neskôr vysvetlil vokalista Chrigel, že pri nedávnych koncertoch si Anna poranila ruku. Myslím si, že ani neprítomnosť hurdy gurdy neubrala koncertu na grádoch, pretože Anna mala viac priestoru na spev, ale hlavne na tancovanie a bavenie. Pri záverečnej Inis Mona prišli na oplátku na pódium aj členovia FINNTROLL a strhla sa neuveriteľná tancovačka nielen pod pódiom, ale aj priamo na ňom. Samozrejme, že v rukách FINNTROLLU nechýbala ani fľaša Jägermeisteru a bolo viac ako jasné, že koncert si naplno užívali aj účinkujúci. Naozaj strhujúce vystúpenie.

Po PAGAN ALLIANCE bolo treba dobiť baterky v podobe zlatistého moku. Počas prestávky sa však ukázali dažďové kvapky. To však nikomu neprekážalo, pretože na rade bola švédska heavy metalová skupina HAMMERFALL, ktorá vystúpila na Masters of Rock už po štvrtýkrát. Vizovické publikum má túto päticu naozaj rado a to dokázalo aj počas tohto koncertu. Kapela prišla prezentovať nový a musím dodať, že rozporuplný album Infected. Z neho odohrali skladby úvodnú Patient Zero, Bang Your Head a One More Time. Musím však napísať, že tieto skladby znejú naživo oveľa lepšie ako z albumu. HAMMERFALL nezabudli ani na osvedčené hity Renegade, Crimson Thunder, Let the Hammer Fall alebo ďalšiu neodmysliteľnú súčasť ich koncertov Hearts on Fire. Ako plus ich playlistu beriem to, že ho kapela obmieňa a tak sme mali možnosť počuť aj staršiu skladbu HammerFall z debutového albumu Glory To the Brave alebo Fury of the World z Chaper V: Unbent, Umbowed, Unbroken. S novým albumom Infected zmenili aj artworky albumov a dokonca zmenili aj štýl svojej pódiovej prezentácie, čo beriem len ako čerešničku na torte. Mali sme za sebou ďalšie vydarené vystúpenie.

Na záver prvého dňa si organizátori pripravili pre mňa skutočnú lahôdku, ktorou boli portugalskí MOONSPELL. Najprv som nebol spokojný s tým, že hrajú tak ako pred troma rokmi až o jednej ráno. No, hneď po prvých tónoch som zmenil názor, pretože takýto čas kapele vyhovuje najviac. K ich hudbe patrí neodmysliteľne tma a vynikajúce osvetlenie, ktoré by v skorších hodinách zaniklo. Kapela vydala posledný album Night Eternal ešte v roku 2008 a iba teraz pripravuje novinku, takže na moju veľkú radosť postavila playlist z prvých dvoch albumov Wolfheart a Irreligious. Charizmatický Fernando Ribeiro a celá kapela šli pekne poporiadku a z albumu Wolfheart odzneli skladby Wolfshade (A Werewolf Masquerade), Love Crimes, … Of Dream and Drama (Midnight Ride), folkovejšia Trebaruna, Vampiria a hitovka Alma Mater. Potom prešla kapela na album Irreligious, z ktorého zahrala Opium, Awake!, Ruin and Misery a na záver zaklincovali tento superkoncert skladbami Mephisto a Full Moon Madness. MOONSPELL mali okrem vynikajúcich svetiel aj skvelý zvuk a Fernando Ribeiro sa predstavil vo veľmi dobrej speváckej forme. MOONSPELL nám tak zavŕšili prvý deň a štyri po sebe idúce skvelé vystúpenia.

Už pred príchodom do Vizovíc som tušil, že prvý deň bude pre mňa predstavovať najväčší zážitok a to sa v konečnom dôsledku aj potvrdilo. Kapely si v backstage už po štvrtku nevedeli vynachváliť fanúšikov a nebolo tomu inak ani počas ďalších dní.

Nabitý skvelou muzikou a energiou sme sa pobrali na posledný vlak do Zlína, v ktorom nám cestu spestril jeden podgurážený fanúšik. Ďalší deň na nás čakali ďalšie skvelé kapely a navyše headliner celého 9. ročníka Američania TWISTED SISTER.

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus (pre PhotoMusic.cz)

KONFLIKT



BONFIRE

AMORPHIS

FINNTROLL

ELUVEITIE

HAMMERFALL

MOONSPELL