Lock Up – Necropolis Transparent

Britské hviezdne zoskupenie LOCK UP je na scéne od roku 1998 a debutový album im vyšiel o rok neskôr. Pravda, vtedy ešte ručal za mikrofónom Peter Tägtgren (HYPOCRISY, PAIN) a na gitare hral Jesse Pintado (TERRORIZER, NAPALM DEATH), ktorý zomrel v roku 2006. Druhý album Hate Breeds Suffering už LOCK UP nahrali s Tomasom Lindbergom (AT THE GATES) za mikrofónom. Zosnulého Pintada nahradil v roku 2009 Anton Reisenegger (CRIMINAL, PENTAGRAM). Po siedmych rokoch vychádza tomuto all stars bandu tretí album Necropolis Transparent.
Priznám sa, že po smrti Jesseho Pintada som nečakal, že LOCK UP budú pokračovať. Svoje pohnútky však naznačili už počas minulého roka, kedy odohrali niekoľko festivalových vystúpení, keď vystúpili aj na 15. ročníku Brutal Assaultu. Po koncertoch sa kapela zavrela do štúdia a určite nejedno srdce fanúšika grindcoreu zaplesalo radosťou.

Prvé dva albumy boli lahôdkami a novinka nie je výnimkou. Nový materiál obsahuje 17 úderných skladieb, ktoré vám nedajú vydýchnuť. Od úvodu až do konca na vás čaká nekompromisná jazda, doslova si nebudete mať ani kedy vydýchnuť. Kľudné pasáže na albume v podstate ani nenájdete, iba chvíľkové zvoľnenia, ktoré budú predzvesťou ďalšieho masakru. Skladby sú krátke, neuveriteľne brutálne a úderné, najdlhšia má stopáž tri a pol minúty. Všetci do jedného podali excelentné výkony. Tomasovi Lindbergovi to ručí vynikajúco a čo je dôležitejšie, zrozumiteľne a to bez toho, aby utrpel jeho brutálny a agresívny prejav. Prínos Shanea Emburyho zdôrazňovať netreba a vo vynikajúcej forme sa prezentuje aj ostrieľaný veterán Nicholas Barker. Odbubnovať celý album v takom tempe, naozaj klobúk dole. Služobne najmladší člen zoskupenia Anton Reisenegger podal taktiež vynikajúci výkon, hodný uznania samotného učiteľa Pintada.

Na Necropolis Transparent započujeme aj Petra Tägtgrena, ktorý naspieval s LOCK UP prvý album. Tentokrát hosťuje v rovnomennej skladbe Necropolis Transparent. Druhým a nepochybne zaujímavým hosťom je Jeff Walker (CARCASS), ktorý sa prezentuje doprovodným vokálom v štyroch skladbách. O vybratí najlepších skladieb nemôže byť ani reči, pretože Necropolis Transparent je celok, ktorý vám rozmláti palicu celý tak ako je. Páni muzikanti albumu evidentne odovzdali celé svoje srdcia a cítiť z neho absolútnú živočíšnosť a ťah na bránu. Jednucho napísané, kurva má to správne gule. Neviem, či existuje slovné spojenie old school grindcore, ale tento album mi taký príde. Aby sme však celý čas nepísali iba o grinde, samozrejme, že na albume sa nájdu aj deathové pasáže a spoločne s tými grindovými sú majstrovsky skĺbené.

Necropolis Transparent je určite ašpirantom na titul grindocreový album roka. Dovolím si tvrdiť, že muzikantzi pri nahrávaní novinky mysleli na Jesseho Pintada, ktorý by bol na nich hrdý. Už nám neostáva nič iné, len sa tešiť na živé prevedenie týchto skladieb, ktoré nás zrejme totálne prevalcujú. Na záver ma napadá aj malé podrypnutie, pretože som zvedavý ako zareagujú na tento skvost ďalšie legendy, v ktorých pôsobí aj Shane Embury a síce NAPALM DEATH. Na polemiky sa teraz však vykašlime a nechajme sa unášať, respektíve rozmlátiť touto strhujúcou a brutálnou jazdou v podaní LOCK UP.   

Žáner: grindcore/death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Nuclear Blast
Dátum vydania: 1.7.2011
Web: www.myspace.com/lockup
Zostava:
Tomas Lindberg – vokály
Anton Reisenegger – gitara
Shane Embury – basgitara
Nicholas Barker – bicie
Diskografia:
Pleasures Pave Sewers – 1999
Hate Breeds Suffering – 2002
Necropolis Transparent – 2011
Tracklist:
Brethren of the Penatgram (1:36)
Accelerated Mutation (1:36)
The Embodiment of Paradox And Chaos (1:51)
Necropolis Transparent (1:56)
Parasite Drama (3:00)
Anvil of Flesh (2:25)
Rage Incarnate Reborn (3:10)
Unseen Enemy (2:19)
Stygian Reverberations (2:13)
Life of Devastation (2:29)
Roar of A Thousand Throats (2:08)
Infiltrate and Destroy (2:38)
Discharge the Fear (3:40)
Vomiting Evil (2:34)
Stigmatyr /Bonus Track/ (1:51)
Through the Eyes of My Shadow Self (2:23)
Tartarus /instrumental/ (3:19)
Definitíva:
Necropolis Transparent je nekompromisné
 grindové šialenstvo nahrané srdiečkom
 a je povinnosťou pre každého fanúšika tohto žánru.
 Takto má vyzerať poriadny extrém. Tento album sa naozaj vydaril. Zrejme tu máme grindcoreový album roku!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla