PIATEMU UNDER TARTAROS FESTU CHÝBALO POČETNEJŠIE PUBLIKUM

Posledný prázdninový víkend patril 5. ročníku undergroundového festivalu Under Tartaros Fest v Banskej Bystrici. Piatkový program bol zameraný na punk a sobotňajší na metal. Hlavnými ťahákmi sobotňajšieho večera mali byť kapelky ATTACK OF RAGE, MÄSO, PYOPOESY a DEPRESY.
Moje kroky smerovali počas prvej septembrovej soboty do banskobystrického kina Hviezda podporiť zaujímavú undergroundovú akciu. Piatkový punkový program som vynechal, no sobotňajší som si už ujsť nenechal. Tí, ktorí vedia ako to vyzerá v kine Hviezda mi možno dajú za pravdu, že aj napriek nie príliš lichotivému pohľadu zvonka a ani nie príliš lichotivému zvnútra, má tento priestor svoje čaro a na akciu takéhoto rozmeru je ako stvorený. Hneď po príchode na miesto činu sa mi dostalo do uší, že punková akcia nedopadla najlepšie, niektoré kapely na poslednú chvíľu odriekli účasť a bolo hrozne málo ľudí.

Už týždeň pred akciou zrušili niektoré kapely svoje vystúpenia. Najskôr sa prostredníctvom sociálnej siete ospravedlnili melodici ENDLESS MAIN, ktorí sa nezúčastnili kvôli zdravotným problémom bubeníka. Hneď nato sa ospravedlnila aj kapela BYČ, ktorá oficiálny dôvod nezverejnila, alebo som si ho nevšimol. Treťou kapelou do partie, ktorej neúčasť bola jasná vopred bola slovenská death metalová PHANTASMA. Spomínané kapely, mne osobne až tak nevadili, aj keď moje skoro „krsňa“ ENDLES MAIN som si naživo chcel pozrieť. Ešte počas dňa sa mi dostalo do uší, že svoje vystúpenie zrušili aj Bánovčania ATTACK OF RAGE. A vtedy som začal tušiť, že to neveští nič dobré, aspoň čo sa návštevnosti týka a ono sa to v podstate začalo potvrdzovať hneď po príchode pred kino Hviezda. Ja osobne som videl spomínaných ATTACK OF RAGE týždeň, pred touto akciou, ale myslím si, že táto kapela mohla pritiahnuť niekoľkých fanúšikov navyše. Stále mi vŕtalo v hlave, kde je chyba. Až tesne pred koncom akcie sme prehodili pár slov s hlavným organizátorom a človeku to bolo hneď jasnejšie. ATTACK OF RAGE poslali ospravedlňujúci mail v deň akcie, že neprídu, lebo spevák je v Čechách. Do polemík ohľadom vzťahov v kapele sa púšťať naozaj nejdem (na Fekal Party vyzeralo všetko v poriadku), ale rozhodne je to absolútne neprofesionálny prístup tejto veľmi dobrej death/grindovej partičky.

Nevďačnú úlohu otvárať „Metal Night“ dostala zvolenská metalcoreová kapela MY ESCAPE, ktorú som však nemal možnosť vidieť, pretože počas jej setu som iba dorazil na miesto. Hneď po nej sa divákom predstavila pomerne mladá a ďalšia zvolenská kapela AINT, v ktorej pôsobí aj gitarista ENDLESS MAIN Matúš Šudila. Oni sami sa označujú ako melodic death metal, no ja by som tam pridal ešte aj názov symfo, pretože klávesy hrali aspoň v B. Bystrici podstatnú rolu v ich kapele. AINT som mal možnosť vidieť prvýkrát a do uší sa mi dostalo, že počas koncertov zvykne spevák hádzať do fanúšikov surové mäso. To si pripravil aj teraz, jedno skončilo iba na jeho pódiovke, pretože to mal zatrhnuté od organizátorov. Ťažko mi je hodnotiť ich hudobný prejav, pretože svoj čas využili najmä na zahratie coverov a predvedenie svojského divadielka. Činil sa najmä vokalista, pretože na pódiu bol doslova hyperaktívny. Avšak bolo vidieť, že teatrálnosť a hecovanie fanúšikov mu dalo zabrať. AINT nám teda okrem hudby ponúkli aj celkom slušné „divadielko“, pri ktorom speváka zviazal zahalený chlap a zároveň doviedol na pódium speváčku, ktorá odspievala skladbu od NIGHTWISH. Celkovo za seba môžem povedať, že AINT sa divadielkom snažia priniesť do našej UG scény niečo nové a neobvyklé. Niektorým sa to tiež páčilo, iní to považovali za trapas. Ja sa podobným veciam nebránim, ale odporučil by som kapele, aby hrala viacero svojich vecí a nech divadlo nejde do popredia na úkor hudby. Teatrálnosť a malé scénky jej majú pomôcť a nie byť zaujímavejšími ako hudba samotná. Mimochodom pri vzhliadnutí ich pódiového prejavu a rozprávania speváka pomedzi jednotlivé skladby, mi prišlo, že sa inšpirovali DVDčkom Raising Hell od IRON MAIDEN.

Ešte počas vystúpenia AINT som sa zameral na divákov, počas koncertu spomínaných Zvolenčanov som ich narátal 61. Moje obavy o slabej návštevnosti sa tak začali naplňovať. A to vstupné bolo iba 4 €. Avšak poďme späť ku kapelám. Sám som nevedel, že kto bude hrať ďalší, pretože v pôvodnom rozpise figurovali ešte ATTACK OF RAGE a aj to potvrdzuje fakt, že svoju neúčasť dali vedieť organizátorom na poslednú chvíľu. Logicky a podľa programu yvchádzalo, že na rade sú Trenčania DEPRESY, ktorí však dorazli do Banskej bystrice len pred chvíľou. Žiaľ, hneď ako prišli sa museli vybaliť a hybaj ho na pódium. Ani táto skutočnosť sa nepodpísala na ich výkone a opäť raz potvrdili, že sú absolútnou slovenskou špičkou. Chalani tentokrát prišli bez svojej klávesáčky Gianny. Dôvod jej nedostaveniu sa mi zistiť nepodarilo. Podstatnú časť ich setu tvorili skladby z posledného albumu Morph – Near Death Experience, za ktoré spomeniem napríklad titulnú Morph alebo Reality Architects. Celá kapela odohrala plne profesionálne vystúpenie s dobrým zvukom, avšak žalostne malým počtom divákov pod pódiom. Až mne samému to bolo proti srsti, pretože DEPRESY by si zaslúžili oveľa väčšiu podporu od publika. Mne osobne spravili chalani obrovskú radosť už tradičným zahraním coveru An Elder Spirits Reincarnation od mojej srdcovky HYPOCRISY. Na nadchádzajúcu klubovú sezónu si kapela nacvičila aj druhý cover, tentokrát skladbu K.I.N.G. od nórskych SATYRICON a musím povedať, že ju zvládli majstrovsky. Štruktúra skladby ostala zachovaná, Vesper to spieval svojou farbou hlasu a Elevo za bicími to odbubnoval minimálne tak dobre ako samotný Frost. Po koncerte ostali členovia DEPRESY ešte nejaký čas v priestoroch kina Hviezda a ochotne pokecali s fanúšikmi.

Hlavnou hviezdou celého Under Tartaros festu bola domáca kapela PYOPOESY, ktorá sa rozhodla nahrať z tohto koncertu oficiálne DVD. Aj keď popravde toto rozhodnutie kapely veľmi nechápem. Samozrejme, boli na domácej pôde, pred vlastným publikom a pred akciou naozaj nikto nemohol tušiť, že príde naozaj minimum fanúšikov. To sú dôvody, ktoré sú logické, no kapela hráva aj na veľkých festivaloch ako je Topfest a podobne, tak ich rozhodnutie nahrať živé DVD práve v kine Hviezda pred asi stovkou fanúšikov nebolo najšťastnejšie. Tvorbu PYOPOESY nesledujem nijak podrobne a na túto show som sa naozaj díval len pár skladieb. Vokalista Tomáš bol naozaj plný energie, ktorú sa snažil vliať aj do ľudí pod pódiom a miestami sa mu to podarilo. Vystúpenie PYOPOESY natáčalo šesť kamier a kapela mala na pódiu aj špeciálnych hostí flaustistku a huslistu, čo dodalo ich vystúpeniu na originalite. Taktiež na nahrávanie DVD bola pripravená scéna. Za bubeníkom mali vlastné logo a nezabudli ani pozapaľovať sviečky. Ich koncert trval skoro dve hodiny a odzneli na ňom všetky podstatné skladby, ktoré za svoju kariéru kapela nahrala.

Po hlavných hviezdach večera prišiel na rad ďalší ťahák, obľúbené zvolenské trio MÄSO. Chalanov som videl hrať pred nedávnom na Sliačskom rockovom lete, takže som vedel, čo môžem očakávať od ich setu. Podstatnú časť playlistu tvorili skladby zo zatiaľ posledného albumu Súkromný život bohov. Skladby ako Red Cloud, Cestovateľ v čase alebo Óda na bolesť nenechali len tak v kľude snáď nikoho prítomného a dokonca sa im podarilo roztočiť aj mierne pogo. Myslím, že už aj z týchto skladieb, ktoré majú dva roky sa stávajú pre fanúšikov kultové skladby. Samozrejme, že odzneli aj neodmysliteľné skladby ich koncertov NATO, Proti prúdu alebo Under Pressure. Množstvo ľudí, dokonca prišlo iba kvôli „Mäsiarom“. Trojica hudobníkov si vystúpenie v Banskej Bystrici poriadne užívala a odovzdala zo seba všetko, vlastne tak ako vždy. Na ich prístupe vidieť, že muziku robia s láskou aj po 19 rokoch kariéry a od nich by si mohlo brať príklad množstvo začínajúcich kapiel. Sám som zvedavý, čo nám kapela prichystá nabudúci rok, pretože budú oslavovať 20. výročie a chcelo by to niečo špeciálne.

Záver Under Tartaros Festu patril kremnickej formácii SUNITY. Tí sa potýkali s problémami, pretože dlho nevedeli zohnať bubeníka, až sa dočasne dohodli s bicmenom prievidzských PERFORMED, ktorý s nimi odohral aj koncert aj vo Hviezde. Talentovaní muzikanti predviedli podľa môjho názoru svoj štandard. Netreba zabúdať, že SUNITY majú vo svojich radoch mladého gitaristu Adama Mičinca, v ktorom drieme skutočný talent a bude len na ňom ako s ním naloží. SUNITY zahrali svoje skladby, no hŕstku fanúšikov azda najviac potešila cover verzia skladby Were Not Gonna Take It od legendárnych TWISTED SISTER. Frontman Pablo sa už dávnejšie prezentuje nielen ako spevák, ale aj ako gitarista a gitaru vzal do ruky aj v Banskej Bystrici. Je pravdou, že v podaní týchto chalanov som videl už aj lepšie vystúpenie, ale treba napísať, že v žiadnom prípade nesklamali.

Už 5. ročník Under Tartaros Festu dopadol v podstate kadejako. Kapely, ktoré prišli a odohrali, tak tým patrí obrovská vďaka, pretože ukázali, že muziku hrajú zo srdca. Horšie to už bolo s odriekavaním účastí potvrdených kapiel, ale najmä s už viackrát spomínanou diváckou účasťou. V Banskej Bystrici sa v podstate zišla slovenská undergroundová špička. Presné číslo predaných lístkov nepoznám, ale viac ako stovka fanúšikov tam veruže nebola. Mnohí nariekajú, že sa v ich mestách nič nedeje a keď sa aj niečo uskutoční, tak budú radšej sedieť v krčme pri pive a púšťať si skladby z jukeboxu a v tom lepšom prípade ostanú doma. Vstupné na sobotňajší večer bolo naozaj smiešne 4 eurá, takže nato sa nemohol vyhovárať nik. To, že neprišli až 4 kapely, zato organizátor nemôže, ale aj napriek tomu zvyšné boli určite prínosom. Na druhej strane je pravdou, že festivalové leto bolo náročné a dlhé, ale jedna menšia akcia za smiešny peniaz by nezabila zrejme nikoho. Na sociálnej sieti potvrdilo účasť až 252 fanúšikov. A prišla z nich menej ako polovica. Taktiež sa na koncerte objavilo aj niekoľko fanúšikov, ktorým bol prednejší alkohol ako kapely samotné, čo je naozaj smutné. Samozrejme, že tí netvorili drvivú väčšinu. Organizátor akcie sa snaží robiť koncerty ako sa len dá (a treba si uvedomiť, že ich robí pre fanúšikov) a určite by si zaslúžil väčšiu podporu, práve v podobe návštevnosti. Nie vždy všetko vyjde podľa predstáv, sem tam sa vyskytne nejaká chybička, no predsa len sme ľudia a robíme chyby, takže to je prirodzené. Myslím, že nik z fanúšikov by nechcel, aby sa nato zanietení ľudia vykašľali, lebo potom zas budú „fanúšikovia“ vravieť, že sa v našich mestách nič nedeje….

PLUSY:
Vystúpenie kapiel DEPRESY a MÄSO, dobre dostupná lokalita kina Hviezda (myslené od vlakových a autobusových spojov a od centra mesta)

MÍNUSY:
Odrieknutie účasti viacerých kapiel, najviac však mrzí neúčasť ATTACK OF RAGE, žalostná návštevnosť akcie (kapacita kina Hviezda je cca 300 – 400 ľudí a pri stovke fanúšikov pod pódiom to vyzeralo kadejako)

Autor: Stillborn

Foto: Sachtikus

AINT



DEPRESY

PYOPOESY

MÄSO

SUNITY