ČAD – Bastard

ČAD, dnes klasika temných podzemných zákutí, vydáva po troch rokoch úplne novučičkú porciu pritvrdenej hudby, nesúcej sa v typických mantineloch tohto riadne etablovaného zoskupenia. Pripravte sa, už sa blíži!

Kráča úzkou chodbou, pevným krokom a silná bolesť kričí z jeho prižmúrených očí. Mastné vlasy vyčesané nahor, biedou ušpinené ruky, rokmi zjazvená tvár a brada, ktorá stihla dostať nejednu tvrdú ranu. To je „Bastard“ a  takou je rozhodne aj muzika produkovaná spomínaným triom zo Svätého Jura. Úprimná, tvrdá a špinavá až beda – presne podľa vášho gusta!

ČAD – Bastard

Čierňava a husté mraky zahalili celú oblohu, prenikavo zahrmelo a mocný blesk zasiahol neďaleký kúsok pôdy pri Šúrskom kanáli. Zem sa otvorila, z nej postupne vystúpili Pišta, Baška a Valér. Hudba, ktorou nás posledné sezóny doslova obdarúvajú (nech dvihne ruku ten, kto vlastní aspoň jeden výlisok ČADu grátis!) patrí k totálnej UG špičke, o čom svedčí aj čoraz väčšia a väčšia popularita na území Slovenska, či západných bratov z Česka. Najmä kvalitná dvojička „Súkromná vojna“/„Ťažký kov“ vyniesla trio do popredia záujmu, kapela ale nezaspala na vavrínoch a drie o stošesť, čoho výsledkom sú čím častejšie koncertné aktivity i ďalší kotúčik v podobe albumu „Čertova Kovadlina“.

„Metal je šialenstvo a punk je špina,
Silný a neskrotený, jak divá sviňa.
Rozdrvia ťa zaživa metalové kladivá!
Zoderú ťa z kože, punkové nože!
Ale nestíšim!“

Ubehla štandardná trojročná prestávka, niekto stihol dokráčať k prvému potomkovi (Baška, Valér), niekto zasa prísť o tých pár chlpových vlasov na hlave (Pišta), nuž muzika zostáva viacmenej rovnaká. Možno máličko špinavšia. Mixovalo sa síce opäť v zahraničí, no na rozdiel od posledných dvoch výtvorov, tentokrát padla voľba na chladné Švédsko. Lenže akosi ma zmáha pocit, že napríklad taký „Ťažký kov“ masíroval sluchovody o niečo viac. Hlavne po gitarovej stránke. Aj napriek tomu je však „Bastard“ perfektne odvedenou robotou, čo si poslucháč všimne už pri prvom ovoňaní a ohmataní nosiča.

ČAD

Na zem totiž sadáme hneď pri letmom preskúmaní samotného obalu (cd vyšlo v krásnom digipaku), kde všetko do seba pasuje ako riť na šerbeľ. Pôsobivý artwork, ultratučná knižka obsahujúca všetky texty a rovno i akúsi krátku poviedku z Karpát. Kto vám len toto môže na Slovensku dnes ponúknuť a dokonca za dobrovoľný finančný príspevok? Ešte raz tlieskam a rovno po stojačky!

„Priatelia, vstaňme, hlavy hore!
Zapáľme oheň, aby starý svet zhorel!
Pre kráľa sme boli len blázni,
no kráľ je mŕtvy a trón je prázdny.“

Hudba ale v ničom nezaostáva, priam naopak! ČAD stihli napísať niekoľko zapamätateľných evergrínov a dať dokopy materiál, ktorý sa nesie v línii predchádzajúcej „kovadliny“, ba ju občas i hravo prekonáva.

Verného fanúšika preto nemôže sklamať žiadna z tuctu ponúkaných trackov, nech už ide o neuveriteľne chytľavé hitovice („Štvaná zver“, „Plytký hrob“, „Na zlej strane“, „Bastard“) alebo viaceré pomalšie, atmosférou nasiaknuté mordy typu „Močiar“, „Zlá burina“ a „Zlo som ja“. Veľmi sa podarila aj vcelku originálna „slayerovka“ „Satani“, klasický náklep „Frustrovaný…“ či textovo nesmierne vtipná hymna „Metalové kladivá“.

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: violence/crust/thrash
Krajina pôvodu: Slovensko (Svätý Jur)
Vydavateľstvo: Vandal Records
Dátum vydania: 12.06.2017
Web: https://www.facebook.com/cadripcore/
Zostava:
Pišta Vandal von Čad – vokál, gitara
Basia Noiseovna – basgitara
Valér Tornád – bicie
Tracklist:
Štvaná zver (03:39)
Plytký hrob (02:35)
Frustrovaný, dojebaný, nasratý (02:34)
Močiar (03:29)
Satani (02:59)
Zlá burina (03:35)
Metalové kladivá (02:11)
Na zlej strane (03:50)
Zlo som ja (04:32)
V podzemí (03:22)
Bastardi karpát (01:22)
Bastard (03:15)
Diskografia:
Na odstrel – 1998
Deadnation – 2000
Psia krv – 2006
Súkromná vojna – 2009
Ťažký kov – 2011
Čertova kovadlina – 2014
Bastard – 2017
Definitíva:
V podstate by tu mohla svietiť „desina“ a nikto by nemohol ani ceknúť. Tú si ale šetrím na veci budúce, prípadne ak sa ČAD konečne rozhodnú vydať „bestoffku“. Fantastická práca po všetkých stránkach. Nestíšim!!!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články