Anathema – Falling Deeper

Pred nedávnom uzrela svetlo sveta ďalšia vskutku zaujímavá kompilácia od britských atmosférických rockerov ANATHEMA. Kapela už totiž stihla v minulosti splodiť nejeden zaujímavý výber toho najlepšieho z ich inak veľmi bohatej tvorby. V rokoch 2001/2002 to bol hlavne súhrn raritiek v rámci Resonance 1 a 2, prednedávnom akusticky prearanžované skladby pod názvom Hindsight a tentokrát na to ide ANATHEMA opäť inak.
Komplet Falling Deeper tentoraz predstavuje ranné doomove obdobie tohto zoskupenia, lemované kultovými nahrávkami od Crestfallen, cez Serenades a Pentecost III, až po legendárnu placku The Silent Enigma. O čo sa však teda jedná? Je to vcelku jednoduché, kapela vybrala pár najzaujímavejších skladieb (v niektorých prípadoch sa zamerala len na určité pasáže) a zahalila ich do akusticko-symfonického oparu. Celej hracej dobe tak dominujú citlivo naaranžované plochy daných piesní, príjemne jemný spev našich hlavných protagonistov (dôjde aj na jedno prekvapenie, o tom ale neskôr) a hlavne vždy prítomná melancholická nálada.

Začnime od tej najmladšej a pre mňa najlepšej nahrávky, a to The Silent Enigma z roku 1995. Tá je prezentovaná jemným akustickým kúskom Alone (akustická gitara hrala hlavnú úlohu aj v origináli) a temným valivým drahokamom Sunset Of Age. Prvej menovanej sa veľa zmien nedostalo, avšak druhá skladba je prekopaná ako sa patrí a osobne ju radím k hlavným ťahákom novinky Falling Deeper. Minialbum Pentecost III ponúkol opäť dve skladby. Predlhé Kingdom a We, the Gods atakujú v origináli hranicu desiatich minút, momentálne  sa však jedná o oveľa kratšie, prekopanejšie  a samozrejme krehkejšie záležitosti. Rovnako možno označiť aj Sleep In Sanity a Jai Fait Une Promesse z pamätného debutu Serenades. Nová verzia Sleep In Sanity je síce niekedy až priveľmi sladká a zasnená, to ale neplatí o druhej „serenáde“. Priam očarujúca inštrumentálna skladba! Posledným zástupcom starej éry je prvotný zárez v podobe EP Crestfallen, ktorý ponúka až tri skladby, a to titulnú vec, They Die (obe v typickom „fallingdeeperovskom“ podaní) a Everwake. Túto krehkú akustickú hračku odprezentuje nik iný ako slávna Anneke van Giersbergen (ex – THE GATHERING), čo je inak veľmi príjemné spestrenie tejto kompilácie. Toto spevácke hosťovanie je o to zaujímavejšie a cennejšie, keďže Falling Deeper ponúka len minimum spievaných pasáži a oveľa väčšie množstvo orchestrálnych prvkov. Preto album veľmi silno pripomína určitý soundtrack momentálnej skladateľskej nálady Anathemy. A ako vravia naši bratia Česi: „to si přece nechám líbit“.

Žáner: atmosferický rock
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Kscope Records
Dátum vydania: 5.9.2011
Web: www.anathema.ws
Zostava:
Danny Cavanagh – gitara, vokál, klávesy
Vincent Cavanagh – vokál, gitara
Jamie Cavanagh – basgitara
John Douglas – bicie
Lee Douglas – vokál
Hosť:
Anneke van Giersbergen – vokál (skladba Everwake)
Diskografia:
Serenades – 1993
The Silent Enigma – 1995
Eternity – 1996
Alternative 4 – 1998
Judgement – 1999
A Fine Day to Exit – 2001
A Natural Disaster – 2003
Were Here Because Were Here – 2010
Falling Deeper (kompilácia) – 2011
Tracklist:
Crestfallen (3:06)  
Sleep in Sanity (3:53)
Kingdom (4:27)
They Die (2:10)
Everwake (3:05)
Jai Fait une Promesse (4:22)
…Alone (7:15)
We, the Gods (3:01)
Sunset of Age (7:39) 
Definitíva:
Týmto Britom obyčajné Best Of nestačí!
Na Falling Deeper sa opäť citeľne hrajú s emóciami,
 tentoraz však dostali zelenú ich najstaršie nahrávky.
Síce občas mierne zasnené a precukrované, ale taktiež jemné, krehké, nádherné a hlavne soundtrackové.
Na sychravé dni teda ako stvorené.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla