Root- Heritage of Satan

Akoby sa stálice českej black metalovej (síce toto spojenie s týmito kapelami používam nerád, ale nech je tak) scény ROOT a TÖRR dohodli na tom, že svoje nové albumy vydajú takmer na sekundu spoločne. Máme tu preto k dispozícií hneď spolu Heritage Of Satan, resp. Tempus Fugit, všetko novučičké nahrávky, ktoré dávajú jasne najavo, že tohtoročné zimné obdobie, bude v tuzemskom podzemí ozaj veľmi kruté. Obidve tieto legendy však spolu nespájam pre nič, za nič. Kým ROOT mali ešte donedávna isté personálne problémy vo svojich radoch, a to hneď na viacerých postoch (všetko okorenené neslávnou nahrávkou Daemon Viam Invenient), tak z TÖRR dokonca odišiel dlhoročný a  neodmysliteľný spevák a basgitarista Vlasta Henych. V dnešnej recenzii sa však budeme venovať prvým menovaným, takže sa prosím poriadne pripútajte a pridržte klobúky, ideme totiž smer Brno!
Big Boss a spol. boli po celú svoju kariéru považovaní za pekelný zjav na českej, poprípade československej scéne, ktorému sa dokonca dostalo veľmi citeľných a hlavne zaslúžených ovácií i za hranicami našich republík. Originálne vyznenie hudby ROOT, zaujímavé lyrické spracovania či enormné úsilie preraziť spôsobili, že kapela je známa a hlavne uznávaná i v Škandinávii, Poľsku či západných krajinách Európy. Hell Symphony, The Book, Kärgeräs a snáď aj Madness Of The Graves, to všetko sú pojmi, za ktoré by dalo veľa ľudí ruku do ohňa. Je však rok 2011, vonku je spomínaná „pocta satanovi“, takže si ju poďme trošičku predstaviť.

Novinka obsahuje intro a deväť originálnych skladieb, skladateľsky rozdelených medzi ústredné trio Big Boss (4), Igorr (4) a Ashok (1). Nechýbajú ani mimoriadne zaujímaví hostia, ktorí síce tentokrát nedisponujú siahodlhými a extra sólovými pasážami, ale naopak sa na albume ani nestratili! Môžeme preto smelo privítať Nergala (BEHEMOTH), Blasphemera (NADER SADEK, ex – MAYHEM) a Erica (WATAIN), ktorý má takisto na svedomí obal (no veru videl som aj lepšie) práve recenzovanej novinky.

Heritage of Satan vložíme samozrejme do prehrávača a z nenazdajky prichádza prvotný šok! Úvodná Introprincipio je maximálne nezáživné a vskutku naťahované intro (outro sa takisto priveľmi nepodarilo) o šialenej dĺžke necelých šiestich minút! Ja osobne nemám nič proti zaujímavému navodeniu atmosféry, avšak toto poslucháča skôr znechutí ako nabudí. Ambientný recitál, tak prerušuje po čase až novodobá hymna a akási pocta dlhoročným fanúšikom s názvom In Nomine Sathanas. Česky spievaná vec je výborným a veľmi chytľavým kúskom, prím mi hrá hlavne znamenitý prechod do gitarového sóla. V závere sa dokonca mihne i česky rúhajúci sa Nergal, čo je vec vskutku nevídaná! Vzápätí však prichádzajú ďalšie rezké hitovky, a to Legacy Of Ancestors, a Revenge Of Hell (jednoduchý, priam „rammsteinovský“ riff a je vymaľované). Na trochu tajomnejšiu strunu brnknú naopak Fiery Message alebo veľmi heavy ladená His Coming.  Nechýbajú ani black metalové nárezovky, takže Son Of Satan, Darksome Prophet (jediný skladateľský vklad gitaristu Ashoka) a Greetings From The Abyss potešia asi tých skôr narodených. Keď sme už pritom, tak celý album sa nesie v duchu najstarších albumov, a tak máme dočinenia s istým návratom ku koreňom či už hudobným alebo tematickým.

Hodnotiť novinku Heritage Of Satan je pre mňa teda nesmierne ťažké. Doska je hlavne po gitarovej stránke veľmi jednoduchá, priamočiara, avšak naopak rezká a pomerne rýchlo sa vstrebáva. Avšak v rámci diskografie sa v prítomnosti toľkých kultových diel veľmi ľahko stratí. Dvakrát tomu nenapomáha ani zvuk, ktorý sa nepodaril ani náhodou. O samotných bicích radšej pomlčím (čím to je, že pri záverečných pasážach ma už pobolieva hlava?).

Žáner: black metal/dark epic metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Agonia Records
Dátum vydania: 25. 10. 2011
Web: www.rootan.net
Zostava:
Jiří „Big Boss“ Valter – vokál
Marek „Ashok“ Šmerda – gitara
Igor „Igorr“ Hubík – basgitara
Pavel Kubát – bicie
Hostia:
Nergal – vokál (2,9)
Erik Danielsson – vokály (6, 9)
Blasphemer – gitara (6)
Diskografia:
Zjevení / The Revelation -1990
Hell Symphony – 1991
The Temple in the Underworld – 1992
Kärgeräs – 1996
The Book – 1999
Black Seal – 2001
Madness of the Graves – 2003
Daemon Viam Invenient – 2007
Heritage Of Satan – 2011
Tracklist:
Introprincipio (5:33)
In Nomine Sathanas (2:49)
Legacy Of Ancestors (3:42)
Revenge Of Hell (4:30)
Darksome Prophet (3:45)
Fiery Message (5:18)
Son Of Satan (3:24)
His Coming (4:41)
Greetings From The Abyss (2:57)
The Apocalypse (5:44)
Definitíva:
ROOT sa nám vracajú k absolútnym koreňom,
takže nečakajte žiadne atmosférické klenoty
 z druhej polovice 90. rokov. Album sa však počúva
 pomerne ľahko a priveľmi nenudí. Kvalitných nápadov
 je však pomenej, čomu dvakrát nenapomáha
 ani výsledný zvukový kabátik.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla