Vallenfyre – A Fragile King

Gregorovi MacKintoshovi, Adrianovi Erlandssonovi (obaja PARADISE LOST) a gitaristovi Hamishovi Hamiltonovi Glencrossovi (MY DYING BRIDE) sa zacnelo po starom dobrom old school death metale. Aspoň si tak ja vysvetľujem vznik ich novej kapely VALLENFYRE. V roku 2010 ešte k sebe pribrali dvoch muzikantov, zavreli sa do štúdia a na konci októbra 2011 vydali prvý dlhohrajúci album A Fragile King.
S kľudným svedomím napíšem, že VALLENFYRE majú doslova hviezdne obsadenie. A aj preto som bol veľmi zvedavý, čo nám na svojom debute ponúknu. Ohlasovaný bol old school death metalový materiál, čo sa do bodky aj potvrdilo. Navyše ma veľmi zaujímalo aj ako sa Greg MacKintosh popasuje s deathovým vokálom. Nejdem vás napínať, dopadlo to nad moje očakávanie.

Pravdou však je, že úvodným dvom skladám, ktoré sa poväčšinou nesú v strednom tempe som neprišiel na chuť vôbec ani po viacerých počutiach. Avšak od tretej skladby Ravenous Whore, nenájdeme na albume A Fragile King slabšie miesto. V skladbe sa konečne rozbehne aj rýchlejšie old school deathové tempo. Prím v tejto skladbe hrá Gregov vokál a nádherný zvuk basgitary. V tejto skladbe som si prvýkrát uvedomil, že VALLENFYRE majú nádych starej holandskej old school holandskej školy. A to počuť nielen v Ravenous Whore, ale aj aj na zvyšných skladbách. Na albume počuť najmä v atmosfére skladieb odkaz starých ASPHYX, PESTILENCE alebo GOREFEST. V pomalších pasážach zas cítim menší vplyv ďalšej holandskej all star bandy HAIL OF BULLETS. Tu a tam samozrejme započujeme aj odkaz na starú dobrú švédsku deathovú školu. Avšak neberte to tak, že je to na škodu veci, to v žiadnom prípade.

Celý album je na veľmi kvalitnej úrovni, ale o tom netreba ani písať. Vynikajú výborné gitarové pasáže, Gregov deathový, ale pritom zrozumiteľný vokál. Nad všetkým vyčnievajú na celom albume nádherné basgitarové časti. Basa má vynikajúci zvuk, Scoot sa naozaj so svojimi časťami vyhral. Najviac ma celej nahrávke zaujali dve skladby. Prvou je Humanity Wept, ktorá je kratšia a údernejšia. Skladba má poriadny ťah na bránu a silu. Druhou je The Divine Have Fled, ktorá ma tiež rýchlejšie tempo a je napáchnutá poriadnym old school death metalom. Celou skladbou sa tiahnu nádherné gitarové pasáže, ktoré vyniknú nielen v rýchlych častiach, ale aj v pomalej časti, kde sa nádherne zhutnia a majú neskutočnú atmosféru. Na tomto albume som si obľúbil aj pomalšiu skaldbu Seeds, ktorá má až záhrobnú atmosféru. V pomalších pasážach počuť nádherné valivé a tiahle riffy, ktoré vám len tak ľahko nezmiznú z pamäte.

Celý album akoby postupne gradoval a je neuveriteľne pestrý. Muzikanti sa hrajú s každým detailom a to najmä v pomalých pasážach, ktoré majú krásnu atmosféru. VALLENFYRE umne striedajú valivý a pomalý death metal s rýchlejšími a pulzujúcimi pasážami, samozrejme, všetko je to zabalené v old school šate. Veľmi milo ma prekvapil aj Geg MacKintosh a jeho kvalitný vokál. A Fragile King stojí za vypočutie.

Žáner: old school death metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 31.10.2011
Web: www.vallenfyre.co.uk
Zostava:
Gregor MacKintosh – vokály, gitara
Hamish Hamilton Glencross – gitara
Mully – gitara
Scoot – basgitara
Adrian Erlandsson – bicie
Diskografia:
A Fragile King – 2011
Tracklist:
All Will Suffer (4:09)
Desecration (4:56)
Ravenous Whore (3:02)
Cathedrals of Dread (3:52)
As the World Collapses (3:13)
A Thousand Martyrs (3:24)
Seeds (4:45)
Humanity Wept (2:18)
My Black Siberia (3:49)
The Divine Have Fled (3:41)
The Grim Irony (4:39)

Definitíva:
Kvalitná old school death metalová nahrávka,
ktorá sa vyznačuje pestrosťou a vynikajúcimi
 výkonmi muzikantov. Greg MacKintosh, Adrian Erlandsson
 a Hamish Hamilton Glencross ukázali, že sa stále
 vedia oprieť do svojich nástrojov a vznikla nám tak kvalitná
 debutová nahrávka ostrieľaných borcov.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla