Trillium – Alloy

Americká speváčka Amanda Somerville sa po rôznych hosťovaniach rozhodla opäť osamostatniť. Nie je to u nej nič nové, so svojou sólo tvorbou má na konte dva albumy a za zmienku stojí aj jej nedávny počin s Michaelom Kiskem (UNISONIC, ex – HELLOWEEN). Tento krát však s projektom TRILLIUM hudobne zamierila do trocha iných vôd.
Amanda Somerville zvykla so svojou sólo tvorbou balancovať v mantineloch popovej a pop rockovej škatuľky. Preto je pomerne prekvapením, že s novým materiálom Alloy sa dostáva do uší pomerne nezvyčajný hybrid rockovej a hard rockovej hudby, ktorá by sa s prižmúrením všetkých očí dala miestami zaradiť do kategórie heavy.  Zaškatuľkovať túto záležitosť však nie je vôbec jednoduché.

Preto ani nebudem vypichovať jednotlivé skladby. Dôležité je, že spoločným menovateľom obsahu na tejto doske je veľká variabilita použitých prostriedkov. Keď vezmem do úvahy, že sa na albume podieľal producent Sascha Paeth a Miro Rodenberg, hneď je jasné, koľká bije.Za zmienku stojí aj výpomoc  Sandera Gomannsa, čo by ex-člena holandských AFTER FOREVER a hosťovanie speváka Jorna Landeho (MASTERPLAN, JORN) v skladbe Scream It. Inštrumentálna stránka tým pádom dovoľovala komponovať množstvo techník a vokálnych polôh Amandy Somerville, no celkový výsledok je paradoxne ťažkopádny. Albumu treba venovať viac času a mal by sa lepšie usadiť v ušiach, pretože nie je jednoduché na prvý krát zachytiť prvky popu, rocku, elektroniky, groove, hard n heavy a to všetko na klávesovo – sympho základe a rôznych samploch.

V tomto prípade asi ťažko hovoriť o revolúcii, no hudobnou evolúciou hlavného predstaviteľa tejto dosky si môžete byť istý. Čo však z toho, keď ide o priamku, ktorá je síce pomerne konštantná, ale dosahuje len hodnôt, ktoré vás nevytrhnú z bežnej poslucháčskej letargie. Úlohu zvukovej kulisy do každého počasia však spĺňa na výbornú.

Žáner: symphonic metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Frontier Records
Dátum vydania: 1.11.2011
Web: www.amandasomerville.com
Zostava:
Amanda Somerville – vokály, klávesy
Sascha Paeth – gitara, basgitara, klávesy, bicie
Sander Gommans – gitara
Olaf Reitmeier – akustická gitara
Michael „Miro“ Rodenberg – aranžmá, klávesy
Simon Oberender – klávesy
Robert Hunecke – bicie

Diskografia:
Alloy – 2011
Tracklist:
Machine Gun (5:35)
Coward (4:18)
Purge (4:36)
Utter Descension (4:16)
Bow To the Ego (4:51)
Mistaken (4:38)
Scream It (5:31)
Justifiable Causalty (5:31)
Path of Least Resistance (4:50)
Into the Dissonance /Lunatica cover/ (4:10)
Slow It Down (4:23)
Definitíva:
Amanda Somerville sa snažila dokázať,
že má na viac ako len hosťovať
rôznym interpretom,
 no ani projekt TRILLIUM ju rockovou
 hviezdou neurobil. Nie preto, že by zle spievala,
 alebo nahrala katastrofu. Jednoducho preto,
 že má béčkový prejav a charizmu,
 ktorú nezachráni ani lepšia produkcia.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla