Výkony hodné majstrov: TESTAMENT, ANNIHILATOR a DEATH ANGEL zdevastovali Košice!

DEATH ANGEL v Košiciach. Výborne! ANNIHILATOR v Collosseu. Skvelé! TESTAMENT v košickom Collosseu. Bomba! A čo tak všetko naraz a rovno v jeden deň?

Vlhký sen každého metalového priaznivca, ktorý slabší jedinec nemusí rozchodiť! A verte, že práve tento exkluzívny balíček dorazil uprostred novembra do metropoly východu, v rámci masívneho turné s názvom „Brotherhood of the Snake – European Campaign 2017“, kde sme mali skutočne jedinečnú možnosť zhliadnuť pomyselný súboj legiend svetového thrashu. A kto to len nakoniec vyhral? Rozhodne všetci, ale najmä fanúšik poriadnej muziky.

DEATH ANGEL

Už pred šiestou hodinou večernou sa totiž pred  klubom začali zbiehať davy v masívnych skupinkách, a hoci púšťanie do útrob išlo pomerne hladko a v podstate bez problémov, človek si musel pekne švihnúť, aby ešte ako tak chytil svoje príjemné miesto. Lenže, ak je tých platiacich rovných osemsto (asi rekord, čo sa týka metalového koncertu v „colle“), vedzte, že  hľadanie osobného priestoru je o to náročnejšie a hlavne pomalšie. Aj kvôli tomu je možno štart posunutý o rovnú štvrťhodinku, kedy pred veľmi početné obecenstvo nastupuje prvý bod dnešného programu v podobe kalifornskej stálice DEATH ANGEL a ich úvodnej šlehy „Father of Lies“.

Ľudia sú na ploche, na balkónoch, na schodoch, pri vstupe, ľudia stoja, kľačia, lietajú a celá sála začína hneď od začiatku vrieť ako jeden obrovský parný hrniec! Nekompromisná thrashová pätica na čele s frontmanom Markom Oseguedom diktuje spôsobom sebe vlastným, a aj keď je čas vskutku nekompromisný, za tú približne polhodinku stihne vyvetrať ako staručké („The Ultra-Violence“, „Mistress of Pain“), tak i tie novšie („Claws in So Deep“, „The Dreams Calls for Blood“) pecky zo svojho bohatého katalógu. Skutočne energická bomba s perfektným zvukom (na samý úvod až nečakane kvalitným!), totálnym nasadením a tvrdými riffmi, ktoré majú schopnosť redefinovať vaše DNA. Končí sa ďalšou aktuálnou bombou „The Moth“ a nám si ostáva len mierne povzdychnúť nad príliš skromným hracím časom, lebo slovenská premiéra tejto legendy by si určite zaslúžila o niečo väčší rozsah. Snáď nabudúce…

ANNIHILATOR

Ďalšia bomba totiž už silno klope na dvere! Kanaďania ANNIHILATOR síce v našich končinách pričasto nehrávajú (1x Terchovský Budzogáň), teda o to väčšia bola natešenosť na mierne nedocenenú kultovku z ďalekej Ottawy. Jeff Waters, charizmatický vodca, muž mnohých grimás a hlavne neodmysliteľný ťahúň, znovu obmenil celú zostavu a  obklopil sa úplne mladou krvou, ktorá dávala tušiť, že si chalani v ničom nezadajú s energickým podaním predchádzajúcich DEATH ANGEL.

O to väčšie ale bolo sklamanie pri pohľade na neuveriteľne znudeného a mysľou neprítomného tlčmajstra Fabia Alessandriniho. Práve jeho „antivýkon“, slabší úvod (začínať nudnou novinkou „One To Kill“ nebol nápad hodný majstrov) a pomerne nekonfliktný zvuk gitár sú asi jedinými chybičkami krásy na inak veľmi pútavom vystúpení, kde sme si mohli vychutnať slzy naháňajúce výlety do minulosti („Alison Hell“, „Phantasmagoria“, „King of the Kill“) i trefné ukážky z aktuálnej tvorby („Twisted Lobotomy“, „No Way Out“). Spomínanému Jeffovi to spievalo a najmä sólovalo na jednotku, a preto opäť tá dĺžka – šesť skladieb je MÁLO!

TESTAMENT

Pomyselný headliner TESTAMENT už  predviedol neporovnateľne  tučnejší set, kde sa to iba hemžilo rôznymi chuťovkami („The New Order“, „Practice What You Preach“, „Electric Crown“, „Low“, „Eyes of Wrath“, „Rise Up!“) naprieč celučičkou kariérou nezlomných mohykánov z oblasti Bay Area, no žiaľ aj tu sa muselo niečo málo škrtať (za obeť padli asi tri piesne), aby sa ako tak dodržal nepríjemný hrací strop do nočnej desiatej hodiny.

TESTAMENT

Pätica momentálne funguje v neuveriteľne silnej a kompaktnej zostave typu „čo obsadenie – to legenda“, teda či sa bavíme o gitarovej práci, speve alebo bicích, úplne všade išlo o mimoriadny výkon hodný majstrov. Obrovská masa tiel samozrejme všetko hltala aj s navijakom, ľudia lietali vzduchom a hlasivky dostávali zabrať, čo kapela viackrát dokázala i sympaticky oceniť.

Nechýbali preto aj viaceré sólové výstupy plynulo prechádzajúce do nasledujúcich skladieb, v ktorých jednoznačne vládla aktuálna kolekcia „Brotherhood of the Snake“ (recenzia TU) s mnohými ukážkami ala „The Pale King“, „Stronghold“ či „Centuries of Suffering“. Chlapi opäť dokázali z reproduktorov vydolovať natoľko masívny zvuk, ničiaci všetko navôkol, že až do záverečnej jazdy „Over the Wall“ bolo o zábavu jednoznačne postarané.

Čo napísať na záver. Toľko superlatív sa rozhodne často nevidí, avšak určite právom! Na východe republiky sme totiž vďaka Obscure Promotion mohli zažiť jeden z najpôsobivejších metalových večerov v histórii, a to nielen v thrash metalovom rybníku. Snáď sa budú v Košiciach opakovať podobné akcie častejšie, hoci už teraz vyzerá začiatok budúceho roka (RAGE, PESTILENCE, NAPALM DEATH…) viac než zaujímavo…

PLUSY:
Výkony účinkujúcich, kvalitný zvuk a svetlá, perfektná atmosféra, obrovská divácka účasť (alebo je to zápor?), bohatý merch za fajn ceny

MÍNUSY:
Kratšie hracie časy účinkujúcich, pomerne vysoké vstupné (hoci  sa dá trefne vyargumentovať), absencia šatne v klube