TRIVIUM – The Sin and the Sentence

Američanom TRIVIUM stačila klasická dvojročná pauza na to, aby stihli skompletizovať svoj v poradí už 8. štúdiový album s názvom „The Sin and the Sentence“.  Ja vás samozrejme nebudem extra napínať ak prezradím, že…

…rodáci z ďalekého Orlanda prichádzajú so svojim suverénne najsilnejším materiálom za poriadne dlhú dobu. Kapela totiž neznela tak skladateľsky i inštrumentálne sebavedomo snáď od výborného výlisku „Shogun“ (2008)!

TRIVIUM – The Sin and the Sentence

Práve tam sa naša štvorica žiaľ nadobro rozlúčila s typickou thrashovou nespútanosťou a vplávala do pomerne „teplejších“ vôd, čo síce možno zaistilo príliv čerstvých poslucháčov, no my starší harcovníci, odkojení na rannej METALLICE či MEGADETH, sme mali v tú chvíľu jednoducho smolu. Nie, novinka nie je totálnym návratom do minulosti, k rýchlym riffom a ešte rýchlejším bicím, avšak istá nasranosť a príklon k ráznejšiemu poňatiu je zo „The Sin and the Sentece“ cítiť na sto honov.

Spolu s tým chalani znovu potvrdzujú, že ani náhodou nestratili cit pre naozaj silnú melódiu, chytľavý refrén i vražedný breakdown. K tomu si pripočítajte majstrovskú prácu s vokálom (charizmatický frontman Matt Heafy prechádza snáď všetkými možnými polohami – od kultivovaného prejavu až po ťažký scream), nemalé hitové ambície takmer každej položky a máme tu tutovku, ktorá musí značne nadchnúť každého verného fanúšika tejto čoraz slávnejšej svorky. Ako príležitostného hráča na imaginárne bubny ma však osobne najviac teší príchod skutočného tĺčika na mäso, bezchybného Alexa Benta z BRAIN DRILL.

Dnes iba 24-ročný tlčmajster totiž nakopol bandu priam neuveriteľným spôsobom a jeho technicky precízna hra (nie nadarmo ho na svoje turné povolali samotní TESTAMENT!) patrí k hlavným ozdobám aktuálneho albumu. Je žiaľ smutne známe, že štvorica za posledné roky vystriedala viacero schopných hráčov, no nám fanúšikom zostáva iba dúfať v jediné – Alex už bude na dlhú dobu pevnou súčasťou zostavy TRIVIUM, v ktorej dnes prakticky pôsobí iba jeden pôvodný člen, spomínaný spevák a gitarista Matt Heafy.

TRIVIUM

Čo sa to teda vlastne skrýva pod skromným, ba až nevýrazným artworkom? Je to naopak, VYRAZNÁ náplň! Je vskutku potešujúce s akým sebavedomím kapela diktuje na takmer celej hodinovej ploche, takže horúce cd „The Sin and the Sentence“ jednoducho môžeme označiť za parádny návrat do niekdajšej formy. Kým priamy predchodcovia pôsobili neraz mierne impotentným dojmom, novinka prináša všetky typické atribúty TRIVIUM zabalené v pôsobivom obale.

Hutný zvuk dáva vyniknúť viacerým bombastický  číslam, bavíme sa o úvodnej singlovke a zároveň hriešne dobrej titulke, o buldozéroch typu „Beyond Oblivion, „The Wretchedness Inside“, „Sever the Hand“ (s prehľadom môj osobný čierny kôň!) či nákazlivých hitovkách „The Heart From Your Hate“, „Betrayer“, „Endless Night“, „Beauty in  the Sorrow“.

Ešte aj o niečo menej nápadné čísla na čele s „Other Worlds“, „Throw into the Fire“ i náladovou „The Revanchist“ ponúkajú dostatočné množstvo pôsobivých melodických motívov, čo zľahka pohladia vaše rozmaznané chuťové poháriky. Márne teda hľadám pomyselné slabšie miesta, negatíva, proste niečo, čo by sa dalo máličko vytknúť. Snáď by to len chcelo občas viac kopnúť do vrtule, nech si aj my thrasheri trochu prídeme na svoje – verný fanúšik si však môže bez problémov pripočítať bodík do absolútneho hodnotenia!

Hodnotenie autora: 9 / 10

Žáner: metal/thrash/metalcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 20.10.2017
Web: www.trivium.org
Zostava:
Matt Heafy  – vokál, gitara
Corey Beaulieu – gitara
Paulo Gregoletto – basgitara
Alex Bent  – bicie
Tracklist:
The Sin and the Sentence (06:22)
Beyond Oblivion (05:16)
Other Worlds (04:49)
The Heart From Your Hate (04:03)
Betrayer (05:26)
The Wretchedness Inside (05:31)
Endless Night (03:38)
Sever the Hand (05:25)
Beauty in the Sorrow (04:31)
The Revanchist (07:16)
Thrown into the Fire (05:30)
Diskografia:
Ember to Inferno – 2003
Ascendancy– 2005
The Crusade– 2006
Shogun– 2008
In Waves– 2011
Vengeance Falls – 2013
Silence in the Snow– 2015
The Sin and the Sentence – 2017
Definitíva:
Nie, nie je to omyl. TRIVIUM skutočne prichádzajú s neuveriteľne silným materiálom, kde sa prakticky každá z jedenástich skladieb môže stať úspešným singlom. Výborná práca chalani!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články