Trivium – In Waves

Americkí hroziči TRIVIUM z horúcej Floridy nám v tomto období ponúkajú už ich piaty štúdiový album v poradí. Album In Waves vychádza po trojročnej odmlke od posledného, celkom úspešného a miestami dosť progresívneho albumu Shogun. Ten úspech možno vyjadriť len tým, že nič nesilili a dokázali vyzrieť, či už v rýchlosti alebo presnosti, ktorá je v tomto žánri veľmi dôležitá. Takisto veľké množstvo koncertov a festivalov odohratých popri iných metalových esách im veľmi pomohlo. Za seba môžem povedať, že tento album som si pustil jemne napätý a trošku nervózny, nakoľko som bol zvedavý, čo mi TRIVIUM ponúknu.
Novinku produkoval a mixoval Colin Richardson, známy svojou spoluprácou napríklad aj s MACHINE HEAD. Práve táto spolupráca nám zaručuje masívnu zvukovú smršť, divoké riffy a melódie. V zostave týchto borcov nastala malá zmena, keď na miesto bubeníka Travisa Smitha zasadol Nick August. Jeho štýl bubnovania robí najviac roboty na albume, keď práve Augustove bicie sú akýmsi „lepidlom,“ na ktoré sú pekne uchytené ďaľšie nástroje. Líder Matt Heafy vedie skupinu správnym smerom a cítiť, že to robí dobre. Jeho spev doslova z hrdla a pľúc vyšlahuje vo všetkých možných vokálnych polohách použivajúcich sa v metalovej hudbe. Corey a Paolo s veľkou dávkou istoty sekundujú Mattovi kvalitnými doprovodnými vokálmi a ich veľmi dobre odvedená práca pridáva albumu na zaujímavosti.

Úvod nahrávky otvára inštrumentálny kúsok The Capsizing Sea s piánovým základom, po ktorom  sa rozpúta vlnobitie v titulnej skladbe In Waves. Práve ona je jednoznačne najchytľavejšia na albume. Jej melodický refrén a silné vokálne partie frontmana Matta Heafyho, ktorý bez najmenšej námahy strieda čistú  a drsnejšiu farbu, uchováva skladbu v perfektnej celistvosti. Vynikajúce je načasovanie úderných riffov, elegantného sóla a dunivých bicích nástrojov. Skutočnú energiu prináša skladba Inception Of  The End. Metalcorové besnenie v úvode a zasa perfektné striedanie vokálov jej pasuje. Skladby majú podobnú charakteristiku sú našlapané metalcorovými vplyvmi, thrashovými prechodmi k refrénu a majú progresívny podtón. Piesne sú temnejšie, zlovestnejšie obsahujúc trošku skľučujúcu atmosféru. Štvorka v poradí Dusk Dismantled s jemným behemoťáckym nádychom ma veľmi prekvapila. TRIVIUM týmto  albumom ukázali, že sa tak skoro asi končiť nechystajú. Množstvo výdatných gitarových sól a finesov vkusne zjemňujú celý koncept albumu.

Nový materiál sa spočiatku môže javiť ako celkom monotónny, ale po opakovanom vypočutí prídete na to, že opak je pravdou.V tejto rôznorodosti nie je tažké zacítiť vplyv skupín ako  MACHINE HEAD, METALLICA, IRON MAIDEN alebo IN FLAMES. Talentovaný floridčania nám prezentujú album s kratšími, ostrejšími kúskami bez dlhších eposov. TRIVIUM dokázali aj pri mierne rozkolísaných výkonoch v minulosti vyťažiť z novinky maximum. Ich trpezlivosť im pomohla narásť a dokázali využiť naplno svoje získané skúsenosti, ktoré vyvrcholili vydaním novinky In Waves, ktorú možno bezpochyby považovať za najvýznamnejší hudobný počin týchto floridských mastičov v ostatnej dvanásťročnej kariére. Vplyvy ich idolov vkusne pretransformovaných do vlastného kabátu majú potrebnú šťavu a nenudia.

TRIVIUM by mali udrieť aj do vašich hláv vďaka dobre odvedenej práci na albume In Waves, takisto ako udreli do tej mojej. Moderné riffy, spev v rôznych polohách, emotívne sekvencie s agresívnejšou náladou. Podľa mňa je In Waves nadpriemernný album a som rád, že sa moje očakávania naplnili. Fanúšikovia môžu byť spokojní, albumu naozaj nič nechýba.

Žáner: metalcore/heavy/thrash meal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 9. 8. 2011
Web: www.trivium.org
Zostava:
Matt Heafy – spev, gitara
Corey Beaulieu – gitara, doprovodné vokály
Paolo Gregoletto – basgitara, doprovodné vokály
Nick Augusto – bicie
Diskografia:
Ember to Inferno – 2003
Ascendancy – 2005 
The Crusade – 2006
Shogun – 2008 
In Waves – 2011
Tracklist:
Capsizing the Sea (1:30)
In Waves (5:02)
Inception of the End (3:48)
Dusk Dismantled (3:47)
Watch the World Burn (4:53)
Black (3:27)
A Skylines Severance (4:52)
Built to Fall (3:08)
Caustic Are the Ties That Bind (5:34)
Forsake Not the Dream (5:20)
Chaos Reigns (4:21)
Of All These Yesterdays (4:07)
Leaving This World Behind (1:32)
Definitíva:
TRIVIUM sa novinkou In Waves jemne
 obtreli o svoje korene. Ich rafinovaná zmes
 metalcoreu a melodic thrashu spája album
 v jedno príjemné počúvateľné dielo.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla