Aborted – Global Flatline

Ešte v roku 2009 to s belgickou kapelou ABORTED vyzeralo kadejako, pretože po vydaní albumu Strychnine.213 nezostal v ich zostave kameň na kameni. Jediný kto držal krvavú vlajku kapely bol spevák Sven de Caluwé. V tom momente som mal o ich budúcnosť naozaj obavy, ale našťastie sa Svenovi podarilo zohnať okolo seba partiu naozaj schopných muzikantov a s kľudným svedomím napíšem, že o budúcnosť ABORTED sa obávať nemusíme. Už na konci vlaňajšieho roka nám nová zostava ponúkla singel Global Flatline a navyše sa predstavila na turné The Decimation of Europe Tour s DECAPITATED a FLESHGOD APOCALYPSE. Vytúženého nového albumu sme sa dočkali 23. januára.
K týmto Belgičanom som sa dostal až vďaka albumu The Archaic Abattoir a odvtedy sa stali mojimi obľúbencami. Vrátil som sa aj k ich predošlým albumom a každý nový album som očakával s napätím. Doteraz posledný štúdiový album Strychnine.213 ma veruže oslovil najmenej a mám pocit, že už aj pri jeho tvorení sa prejavovali problémy vo vnútri kapely, ktoré sa podpísali pod tento materiál.

Novinka je však už úplne o niečom inom! ABORTED čo to naznačili už aj svojimi live vystúpeniami počas vyššie spomínaného turné. Išla z nich obrovská sila, agresia a odhodlanie. A taká je v podstate aj celá novinka Global Flatline. Týmto počinom skupina rozhodne započala novú cestu, ktorá je veruže devastujúca. Po mierne hororovom intre sa na vás bude valiť jedna skladba za druhou a vy nebudete mať čas na oddych. Nová zostava ABORTED sa nedá zastaviť. Sven de Caluwé sa obklopil naozaj vynikajúcimi muzikantmi, čo dokazujú skoro v každej skladbe. Gitaristi okrem smrtiacich riffov dokážu aj zvoľniť a vykúzliť zaujímavé gitarové sóla a vyhrávky. Bubeník Ken Bedene je skutočná mašina (čo mimochodom predviedol aj naživo v Banskej Bystrici) a samotný Sven pridal na svojom vokálnom prejave ešte viac chorobnosti a zvrátenosti. Mimochodom na svojich hlasivkách popracoval, pretože oproti predošlému albumu, kde mu s vokálmi pomáhal gitarista Seb Purulator, sa postaral na novom albume o vokálne časti sám. Taktiež texty sú bravúrne a Global Flatline je po textovej stránke zrejme najzvrátenejší a najfekálnejší album v histórii kapely. To všetko podčiarkuje aj jeho nádherný obal. Po hudobnej stránke by sa tiež dal označiť za jeden z najagresívnejších počinov.

Ťažko je vypichnúť najlepšie skladby, pretože album jednoznačne treba brať ako jedno zvrátené dielo. Ak by som naozaj musel vybrať dve skladby, tak najviac ma odrovnala totálne úderná Fecal Forgery, Our Father, Who Art of Feces (ktorej názov sa objavil aj na nádhernom novom merch, viem o čom píšem, toto tričko som si jednoducho musel kúpiť) a azda najtvrdšia a najrýchlejšia skladba Grime. Úžasná je aj záverečná tiahla skladba Endstille. Ja som mal k dispozícii albumovú verziu aj s dvomi bonusovými skladbami Eructations of Carnal Artistry a Nailed Through Her Cunt, ktoré sú azda najbrutálnejšími skladbami, aké som od ABORTED počul. K dispozícii sú však len na rozšírenej verzii albumu. Neprajníci by mohli novému albumu vyčítať, že má podobnú štruktúru skladieb, teda brutálny agresívny štart, gitarové vyhrávky, zvoľnenie tempa a v závere opäť pritlačia na pílu. Ja si myslím, že aj keď využívajú túto štruktúru (nie v každej skladbe!), tak to vôbec nie je na škodu, pretože v rámci žánru sú ich skladby pestré.

ABORTED sa vždy snažili o moderné poňatie klasického brutal death metalu s prísadami grindu a vždy sa im to výborne darilo. To dokazujú aj na tomto albume a najviac je to počuť v skladbách Of Scabs and Boils  a Expurgation Euphoria. Dovolím si tvrdiť, že táto belgická banda si počas svojej existencie už vytvorila jednoznačne rozpoznateľný štýl. O skvelom zvuku novinky Global Flatline je škoda vôbec písať. Novinku ABORTED odporúčam všetkým milovníkom zvráteností a extrémnejšej hudby a samozrejme nielen im.

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: Belgicko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 23.1.2012
Web: www.goremageddon.be, www.myspace.com/abortedmetal
Zostava:
Sven „Svencho“ de Caluwé – vokály
Eran Segal – gitara
Michael Wilson – gitara
JB van de Wal – basgitara
Ken Bedene – bicie
Diskografia:
The Purity of Perversion – 1999
Engineering the Dead – 2001
Goremageddon: The Saw and the Carnage Done – 2003
The Archaic Abattoir – 2005
Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture – 2007
Strychnine.213 – 2008
Global Flatline – 2012
Tracklist:
Omega Mortis (0:59)
Global Flatline (3:12)
The Origin of Disease (3:04)
Coronary Reconstruction (4:28)
Fecal Forgery (2:45)
Of Scabs and Boils (2:53)
Vermicular, Obscene, Obese (2:51)
Expurgation Euphoria (3:43)
From A Tepid Whiff (3:04)
The Kallinger Theory (3:43)
Our Father, Who Art of Feces (2:43)
Grime (3:48)
Endstille (6:27)

Definitíva:
Takto má vyzerať moderný death metal s prvkami grindu! Global Flatline vám jednoznačne prevetrá (alebo prevŕta?) hlavu. Nový album ABORTED je po textovej stránke jednoznačne najzvrátenejší v histórii kapely. Po hudobnej stránke sa určite zaradí medzi najbrutálnejšie v ich diskografii. S touto kapelou to vyzeralo veruže už kadejako, ale odštartovali novú éru, ktorá sa mi viac ako pozdáva. Len tak ďalej.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla